20 Ağustos 2015 Perşembe

ÖDEMİŞ KÖFTESİ

Taslaklarda Ödemiş Köftemin resmini görünce bir şok yaşadım "nasıl olur da eklememişim" diye .. Tam bir lezzet bombası daha... Ramazan hazırlıkları sırasında Yeşim ablanın blogunda görünce çok beğenmiştim ve bolca yapıp derin dondurucuya kaldırdım.



Malzemeler:

Köfte Malzemesi;

  • 1 kg az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 kurusoğan rendelenmiş
  • tuz
  • kimyon 
  • kekik

Üzeri için;

  • 3 domates rendesi ile sos hazırlayın. 


Köftenin altına;

  • bayat ekmek dilimlerini tereyağ ile soteleyin
  • 4 yemek kaşığı yoğurt tuz ve az su ile açın.
Yapılışı; köfte malzemelerini iyice yoğurun ve bir gece dolapta dinlensin Ertesi gün pasta kreması sıkacağına doldurun ve uzun şeritler halinde sıkın. (Bu aşamada derin dondurucuya  kaldırabilirsiniz.) az yağlı bir tavada arkalı önlü pişirin. Aynı tavaya bolca tereyağ koyun ve dilediğiniz kadar ekmek dilimlerini soteleyin. servis yapacağınız tabağa ilk ekmek dilimlerini üzerine yoğurdu dökün. Köfteleri dizip domates sosu ekledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

13 Ağustos 2015 Perşembe

KÖFTE GİLİĞİ



Çocukluğumun en sevdiğim lezzetlerinden biride bu Köfte Giliği'dir. Biz küçükken babannem yapar ve yazları sık sık yerdik ama uzun zamandır yememiştim zaten yapmayı da bilmiyordum ama nette biraz dolaşıp ardından da anneme sorup kafamda birşeyler oluşturup yaptım çocuklar bayıldı eşim tadının içli köfteyi anımsattığını söyleyip yedi yani sonuç süper bolca yapıp buzluğa kaldırın ve canınız çekince azcık  yağlı bir tavada arkalı önlü pişirin hatta ben tost makinesinde (yağlı kağıt arasında) bile denedim gayet güzel oluyor. Babannem bunları kuzinede pişirirdi ve lezzet bombası olurdu. Bende bir gariplik var sanırım ne bu karbonhidrat ve şeker düşkünlüğü acaba :P

Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 yemek kaşığı irmik 
  • 200 gram kadar az yağlı kıyma
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kurusoğan rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • 1 yemek kaşığı kadar un
Yapılışı; Bulgur ve irmik birlikte harmanlanır ve üzerine geçecek kadar sıcak su eklenir 10-15 dakika dinlendirilir.  Ardından üzerine kurusoğan rendesi, salçalar, tuz, karabiber, un ve kıyma eklenip macun kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğururken arada sırada  ılık tuzlu suya elinizi batırın ki bence bu en önemli püf noktasıdır. (içli köfte yaparken de yazmıştım :)) Dilediğiniz büyüklükde bezeler halinde elinize alıp yuvarlayın ve iki avucunuz arasında yassı şeklini verin. Tüm harca bu şekilde şekil verdikten sonra yağlanmış tavada arkalı önlü pişirin. Afiyet olsun.