29 Eylül 2014 Pazartesi

KEDİ DİLİ PASTA


Pastayı canım kuzum yavrum balım güzeller güzeli kızım yaptı. Doğum gününün olduğu gün pastamı kendim yapmak istiyorum diye tutturdu. Benimde işime geldi çünkü çok halsizdim ve detaylı bir şeylerle uğraşamayacaktım. Madem Eylül Hanıma da böyle bir istek gelmiş değerlendirmek lazım dimi ama:)
Duyduğunuz gibi pasta 10 yaşındaki birinin bile yapabileceği boyutta. Sizde dar vakitlerde zahmetsiz bir pasta yapmak isterseniz mutlaka deneyin. Hem görsellik hemde lezzet olarak kesinlikle misafirlerinize rahatlıkla sunabilirsiniz.
Pastamız için Yeşim Abladan esinlendik :)

Malzemeler:

  • 2 paket kedidili bisküvi
  • 2 kutu muzlu süt
  • 1 paket hazır pastaban
  • 1 küçük paket fındıklı draje
  • 1 küçük paket üzümlü draje
  • 3-4 muz
  • Bonibon
  • Renkli şekerlemeler

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 kaşık tereyağ


Yapılışı; Öncelikle krema malzemeleri bir tencerede karıştırılır ve orta ısılı ocakta sürekli karıştırarak pişirilir. Tereyağ ekleyip bir iki tıklamadan sonra altını kapatın ve mikser ile çırparak ılıtın. Ardından derin bir kaba muzlu sütleri dökün ve pasta çemberinizi servis yapacağınız tabağa alın. Kedidili bisküvileri hızlı bir şekilde muzlu sütün içinde fazla bekletmeden ıslatıp çembere aralıksız dizin. Pastabanın ilk katını ortaya yerleştirin. (Ben kenarlarından çok az kestim sığabilmesi için.) Pastabanı kalan muzlu sütün bir kısmıyla ıslatın ve üzerine kremanın yarısını dökün. Muzu dilimleyin ve kremanın üzerine dizin,üzümlü ve fındıklı drajelerden aralara serpiştirin. Pastabanın diğer yarısını koyun ve yine muzlu süt ile ıslatıp kremanın kalanını dökün. Üzerini yine drajeler, muz, şekerlemeler ve bonibon ile süsleyin. Afiyet olsun.


27 Eylül 2014 Cumartesi

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU




Yine zamanını kaçırdım dimi!!!
Yazın bol bol yaptım yedik özelliklede  Ramazan'da harika oldu. Aslında marketlerde hala var alıp kışlık konserve gibi de yapılabilir :)) 

Malzemeler : 

  • 5 adet şeftali
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 lt su
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sirke
Yapılışı; 1,5 litre suyu ve şekeri ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın. Diğer tarafta şeftalileri soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın . Büyük bir kase içindeki yarım litre suyun içine 1,5 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı sirke koyun. Doğranmış şeftalileri kaseye atın. Bir süre bekleyip süzün ve  kaynamakta olan şerbete ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Soğuduğunda servise hazır. Afiyet olsun :))

24 Eylül 2014 Çarşamba

PATATESLİ ÇITIR ÇITIR BÖREK


Bu ara hep aynı şeyi söylüyorum ama bu börekler de "muhteşem" :))
Deneyin bak pişman olmazsınız. Çıtır çıtır .... Kıyır kıyır.... Tadanlar sen mi açtın bu böreği diyecekler inanın.
Ben defalarca kez denedim hatta en son bolca yapıp derin dondurucuya bile koydum. Birim ölçülerde yazıyorum siz dilediğiniz kadar artırabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 yufka
  • Yarım bardak sıvıyağ
  • 1 kaşık un
  • Üzeri için yumurta sarısı
  • Çörekotu, susam
Ara için; Patatesli harç, ıspanaklı harç, peynirli yada kıymalı da olabilir.

Patatesli harç için; 2 adet patates haşlanır ve ezilir. Küçük boy bir soğan yemeklik doğranır ,az yağda kavrulur. Üzerine 1 tatlı kaşığı salça, ezilmiş patates ve tuz eklenip kavrulmaya devam edilir. Dilerseniz maydanozda ekleyin.


Yapılışı; Sıvıyağ ve un iyice çırpılır. İlk yufka Tezgaha serilir ve üzerine krema kıvamındaki yağlı harcın yarısı dökülür.Üzerine diğer yufkayı serin ve kalan harcı her yerine sürün. Sigara böreği keser gibi 8 parçaya bölün ve geniş kenara harçtan koyup sıkıca sarın. Yumurta sarısı sürüp fırında güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

23 Eylül 2014 Salı

ÇATLAK KURABİYE


Aşık oldum <3
Bu kurabiyelere aşık oldummmmmmmm.
Bir deneyin eğer beğenmezseniz getirin ben hepsini yerim walla (amaç ziyan olmasın) :P
Tarif sevgili Aylinden. Yine çoooook önce denenmiş beğenilmiş ve vazgeçilememiş bir tarif. Ama tembellikten eklenmemiş :)
sakın gözünüzü korkutmasın hiç bir zorluğu yok benim misafirlerim çıktık geliyoruz dediklerinde bile yapmışlığım var biraz donması yeterli karıştırmak ve pişirmek zaten gayet hızlı ve pratik.

Malzemeler:

  • 50 gram tereyağı
  • 100 gram bitter çikolata
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • minicik tuz
  • Yarım çay bardağı şeker

Bulamak için;
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı; Yumurtayı ve şekeri iyice çırpın ve başka bir yerde iyice eritilmiş Tereyağı ve çikolatayı ekleyip, çırpın. Kuru malzemelerin  hepsini eleyerek yumurta ve çikolatalı karışım ile birleştirip mikserle çırpın. Koyu bir kek kıvamında olacaktır.Kesinlikle malzeme listesindekinden fazla un eklemeyin. Karışımın  üzerini kapatıp 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Dolapta, yağ ve çikolatanın etkisiyle karışım  şekil verilecek kıvama gelecektir.Tepsinize yağlı kağıt serin ve hamuru dolaptan alın. Tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar koparın. Kopardığınız parçaları yuvarlayarak önce toz şekere ardından pudra şekerine bulayın.175 dereceli önceden ısınmış fırında 10 dakika pişirip fırından alın.İlk 15 dakika dokunmayın.Afiyet Olsun.

19 Eylül 2014 Cuma

VİŞNELİ DONDURMA

Sen dur dur dur yağmur olsun hava soğusun dondurma tarifi ekle :)) olacak iş mi yaaaa... Ama eksik kalmasın blogumda dimi...
Denemişim beğenmişim hele birde Yeşim ablamın tarifi olunca kesinlikle kar yağmadan ekleyim artık dedim :)



Bu ilk denemem ve dondurma denemelerim devam ediyor  çünkü çocuklar büyüdükçe taleplerine doğal ve sağlıklı karşılık vermek zorlaşıyor süt tozlarıyla, boyalarla yapılan dondurmalar  yada bilmediğim kimyasallarla yapılan yiyeceklerden uzak kalabilmek onların nefsini azda olsa yaklaşık tatlarla tatmin edebilmek için kendi olanaklarımla birşeyler yapmaya çalışıyorum. Benim dondurma makinem yok almak istedim ama baktım  ki pahalı birşey deneme yanılma yoluyla birşeyler yapmaya çalıştım.
 Şimdi gelelim bu denememize ben dondurmayı yaptım buzluğa attım her yarım saatte bir gidip gelip karıştırdım ancak sanırım içerisinde su olması nedeniyle kristalleşmeye başladı. Öyle olunca bende vakit kaybetmeden kalıplara döktüm ve buzlu dondurma oldu. Tadı varya inanılmaz güzeldi o buzlu-sıvı haliyle aynı Starbuckslardaki mangolu frappuccino nun sanki vişnelisi gibiydi.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı vişne suyu (vişne kompostosu yapmıştım onun suyunu ve tanelerinden de ekledim ve blenderdan geçirip iyice ezdim)
  • 2 bardak su
  • 1 bardak süt
  • 1 tatlı kaşığı sahlep


Yapılışı; Vişne suyu, su, süt ve sahlep bir tencerede iyice çırpılır ve sürekli karıştırılarak pişirilir. 2-3  dakika kaynattıkdan sonra altını kapatın ve mikser ile çırparak soğutun metal bir kap içinde dolaba kaldırın. sık sık olamk şartı ile dolaptan çıkarın ve mikser ile çırpın. Ben bu aşamada kalıplara döküp dondurdum. Afiyet olsun.



5 Eylül 2014 Cuma

LABNELİ ZEYTİN EZMELİ ÇİÇEK POĞAÇA


Şu görüntülerin güzelliğine bakar mısınız biii...
Bloguma ilkbahar geldi :) Daha önce Labneli kek tarifimi eklediğimde poğaçalardan bahsetmiştim. Tabi çok zaman oldu ama en azından hatırlayıp ekliyorum :)


Evde labnemin bol, kullanılmasının da şart olduğu bir günde en verimli ve en lezzetli ne yaparım derken enfes bir kek birde poğaça keşfettim. Labneli kek gerçekten farklı bir tat, labneli  poğaça da yumuşak güzel bir poğaça oldu.Yine değişik bir lezzet arayanlara yada hadi bende labnemi kullanayım diyenlere önerilir.

Malzemeler:

200 gr  (1 paket) labne peyniri
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta  (1 sarı üzeri için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı tuz
4,5-5 su bardağı kadar un

İçine; zeytin ezmesi

Yapılışı; Tüm malzemeyi hamur yoğurma kabına alın, unu kontrollü ekleyerek yoğurun. Ardından dilediğiniz şekli vererek yada içerisine dilediğiniz malzemeyi koyarak poğaça hazırlayabilirsiniz. Benim yaptığım gibi çiçek şekli vermek isterseniz, cevizden daha iri büyüklükte parçalar alın içerisine zeytin ezmesi sürüp yeniden kapatın ve elinizle bastırın. Uçlarına kesi atın ve o parçaları kıvırıp bastırın. Çiçekleriniz hazır. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam yada çörekotu ile tohumlarını yapın ve 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.


3 Eylül 2014 Çarşamba

ZAHTER SALATASI


Muh-teee-şeeeem.....
Tek kelime geçerim bu salatayı. kesinlikle enfes bir lezzet. Ekmeği banıp ne yedim ama :))
Eğer ki zahter alabileceğiniz bir yer varsa bolca alın ve yemeklere ekleyin salatasını yapın, tadını çıkarın.
Ben Nişantaşı pazarından alıyorum ve fazlasını buzluğa atıyorum. Et yemeklerine, salatalara ve özellikle tavuğa çok yakışıyor.
Bu arada tarif canım kocama ait. Yaparken detayları göstermese de sizin için çok ısrar edip öğrendim tarifi:)
Ölçü yazmıyorum göz kararı yapılabilir bir salata

Malzemeler:
  • zahter
  • yeşil zeytin
  • ceviz
  • maydanoz
  • tuz
  • nar ekşisi
  • zeytin yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salça
Yapılışı; Zahterin sert kısımlarını alıp ayıklıyoruz. İnce kıyıp iyice yıkıyoruz. Üzerine tuz ve salça ekleyin ve iyice karıştırın. Maydanozu kıyın, cevizleri ve zeytini bıçakla dilimleyin ve zahtere ekleyin. Üzerine damak tadınıza göre nar ekşisi döküp bolca zeytinyağı koyun ve salatamız hazır. Afiyet olsun.

2 Eylül 2014 Salı

BOL ÇİKOLATALI PASTA... ÇOK ÇOK PRATİK


Hani bende tembellik diz boyu ya,  işte bu enfes pasta da o tembelliklere başlamadan çok önce geçen yıl oğlumun doğum günü için yaptığım pastadır. Şimdi pastamızın hikayesi basit tarifi daha basit, neden mi? Çok hasta ve yoğun bir dönemdi ve herhangi bir kutlama yapmayacaktık ama çok sevdiğim bir arkadaşım ve eşi oğluma hediye alıp geldiler bende hemen pratik bir pasta yapayım ama oğlum çikolatalı sever nasıl olsa ne olsa derken bu yoğun çikolata pasta çıktı ortaya.
Tadı anlatılmaz tadılır diyorum ve mutlaka yapın diye  tavsiyede bulunuyorum :)

Malzemeler:
  • 1 paket hazır kakaolu pastaban (3 parça olanlardan)
  • 1 paket çikolatalı creme ole
  • 2 bardak süt
  • 4x80 gr lık bitter çikolata
  • 1 kutu (200 gr) süt kreması
  • dilediğiniz kadar fıstık, damla çikolata

Yapılışı; Kekinizin 3 parça olması görüntü olarak önemli çünkü benim evde 2 parça olanlardan vardı ve son hali hoş görünmüyordu ama lezzeti  yinede enfesti.
Öncelikle kremaları hazırlayıp soğumalarını beklememiz gerekli. O yüzden ilk olarak kremayı tencereye alın ve kaynama noktasına gelmeden çikolataları küçük parçalara bölüp içine atın ve karıştırarak  eritin. Creme oleyi 2 bardak süt ile hazırlayın ve onuda dolaba kaldırıp soğutun. Pastayı servis edeceğiniz tabağa kekin alt kısmını koyun ve çok az gazoz yada şekerli süt ile ıslatın. Creme olenin yarısını kekin üzerine sürün ve bolca fıstık serpin. (Bu arada ben bu işlemleri kelepçeli kek kalıbı içinde yapıyorum ki şekil daha düzgün olsun diye)  Ardından kekin 2. parçasını koyun ıslatıp üzerine kalan creme oleyi ekleyip bolca damla çikolata serpin. 3. kek katını da koyduktan sonra dolapta dinlenen çikolatalı kremayı her yerine sıvayalım. en son görüntü için bir çorba kaşığının tersi  ile şekiller yapın. Afiyet olsun.