31 Ekim 2013 Perşembe

PASTANE POĞAÇASI

Ben her gün çeşit çeşit börek, kurabiye yada yemekler yapmaya çalışıyorum ama benim çocuklarım maalesef ve  nedense yine de hazır satın alıp yemeyi daha çok tercih ediyorlar. Kek yaparım "anne para ver okulda kek alıcam" derler. poğaça yaparım "biz boş seviyoruz pastaneden al" derler. işte benimde canıma tak etti "yapmıyorum işte " diye isyan edecektim ki aklıma pastane poğaçası ve keki geldi. İkisini de yaptım  ve sonuç süper. Gerçekten satın aldıklarımıza benzedi. Bugün büyük keyifle poğaçamı ekliyorum ve herkeslere taze taze yemesini öneriyorum. Zaten bereketli bir hamur pişen fazla poğaçaları dolabınıza kaldırın ve beslenmeye koyacağınız yada misafirlerinize ikram edeceğiniz zaman ısıtarak tüketin diye de öneriyorum :) en yakın zamanda da kekimiz ekranlarınızda olacak .
 

 Malzemeler:
  • 200 gram, eritilip iyice soğumuş margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu (evde varsa mahlepli susamlı daha güzel oluyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta (sarılar üzerine)
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • aldığı kadar un
Yapılışı; Tüm malzemeyi iyice yoğurup yumuşak kıvamlı ele yapışamayan bir hamur haline getirin. Yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatal ile çizin, 200 derece fırında üzerleri nar gibi kızarana dek pişirin. Afiyet bal olsun

23 Ekim 2013 Çarşamba

AĞIZDA DAĞILAN KITIR KURABİYE




Kurabiyeme isim bulamadım. Ama lezzeti çocukken yediğim un kurabiyelerine benziyor. Tarif üst kat komşuma ait. O bize ikram ederken külahların üst kısmını çikolata ve Hindistan cevizine bulamıştı. Öylede bambaşka bir lezzet oluyor. İlgilenenlere duyurulur :)

Malzemeler:
  • 200 gr yumuşak tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • aldığı kadar un

Yapılışı; Yumuşamış tereyağın içerisinde şeker iyice eritilir. Sıvıyağ ve vanilya eklenip karıştırılmaya devam edilir.  Elenmiş un ve kabartma tozu elenerek eklenir ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Ben her zaman olduğu gibi iki yağlı kağıt arasında açıp kalıplarla kestim. 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin. Afiyet olsun

21 Ekim 2013 Pazartesi

ALTIN TOPLAR (TOP BÖREK)


Bu börekler yeni keşfim ve en favori böreğim oldu bile :) Yapması kolay yemesi lezzetli. Hani şiddetle tavsiye ettiklerim  var ya  işte onlardan. Tarif birçok blogda var, ben en çok aklıma yatan ve en pratik olanı yaptım. Bayram boyu her gelene pişirdim neredeyse. Hatta buzluktaki stoklarım eriyince hemen yeniden yaptım pişirdim. Bu hafta içi bir akşam bolca yufka alıp yeniden dolabı doldurmalıyım.

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı galeta unu
  • iç harç ne isterseniz (ben tam yağlı beyaz peynir ile yaptım)

Yapılışı; 3 yufkayı üst üste olacak şekilde tezgaha açın, aralarına hiçbir şey sürmeden :) en üstdeki yufkanın üzerine 1 paket kremayı dökün ve her yerine iyice sürün. 5 dakika kadar bekleyin yufka kremayı emsin. Ardından yufkayı 4'e bölün her bir parçayı tekrar 5 parçaya bölün. Ben ilk yaptığımda 6 ya böldüm daha küçük toplar yaptım. İç harcı koyup minicik muska böreği sardığınızı düşünün. Sardıkça yuvarlaklaşmaya başlıyor. Elinizle iyice sıkıp yuvarlayın. Tüm yufkayı bu şekilde sarın ve önce yumurtaya sonra galeta ununa batırıp yağlı kağıt serili fırın tepsinize dizin. 180derece de önceden ısıtılmış fırında altın rengini alana dek pişirin. Afiyet olsun.



7 Ekim 2013 Pazartesi

NEFİS MİLFÖY BÖREĞİ


Milföy hamurunu bu şekilde kullanmak acayip keyifli ve lezzetli. Keşfettiğimden beri hep bu şekilde Yapıyorum. Size önerim eğer hala denemediyseniz mutlaka deneyin ve tadındaki farkı görün. Bu seferde ister kaşarlı, ister zeytin ezmeli, sosisli, sucuklu yada çikolatalı yapabileceğiniz minik atıştırmalıklar.

Malzemeler:

  • Milföy
  • 1-2 kaşık kadar un
  • İç harç


 Yapılışı; Milföyleri tezgaha alın ve yumuşaması için bekledikten sonra unlanmış tezgahda  üzerine de un serperek uzunlamasına (tek yönde) açın ve dikdörtgen bir hamur elde edin. Uzun kenara harç koyup sarın ve  yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Tüm hamura aynı işlemi yapıp  üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu dökün. birer parmak genişliğnde kesin ve Orta ısılı fırında güzelce kızarana kadar pişirin . 



6 Ekim 2013 Pazar

FINDIK EZMELİ KURABİYE VE VİŞNELİ KURABİYE

Bu kurabiyeler bir harika. Ben biraz fazla pişirdim ama yine de görüntü fena değil sanki dimi :) ??


Tamamen doğaçlama gelişen bir tarif ve şekiller oldu. Aslında amacım Elmalı kurabiye yapmaktı ama elmaları rendelemeye o kadar çok üşendim ki gözüme çarpan fındık ezmesini kullandım önce, sonra hamur bereketli olup şekilden de sıkılınca vişneliler çıktı ortaya ;)

Malzemeler: 
  • 1 paket yumuşak margarin
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Yeteri kadar dondurulmuş vişne
  • Fındık ezmesi
Yapılışı;  Margarin, şeker ve yumurtayı iyice karıştırın. Kontrollü bir şekilde elenmiş unu ekleyin, vanilya ve kabartma tozu ilavesiyle yoğurmaya devam edin. Hamuru ikiye ayırın.  İlk parçadan iri bezeler alıp iki yağlı kağıt arasında yarım santim kalınlığında açın ve kalıp ile kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin . Isıtılmış 175 C'de beyaz kalacak şekilde altını kontrol ederek pişirin. Soğuyunca ortasına 1 tatlı kaşığı  kadar fındık ezmesi sürün ve diğer bir kurbiyeyi üzerine yapıştırın.  diğer kalan bezeyi de açın ve çaybardağı yardımı ile daireler kesin. kestiğiniz daireleri  fırın tepsisine dizin üzerine vişneleri pay edin ve üzerini kapatacağınız dairenin ortasını + şeklinde kesip öyle yapıştırın. kenarlarını çatalla bastırıp fındık ezmeli kurabiye gibi pişirin. .Afiyet Olsun.

3 Ekim 2013 Perşembe

OTLU POĞAÇA


Yemesi keyifli, yapması kolay belki herkes için klasikleşmiş yada mutlaka bir kez yemiş olduğu güzel bir tarif daha sizler için geliyor :) Üstelik evde azar azar kalmış peynirleri de değerlendirmek için süper yöntem ...

Malzemeler:
  • 200 gram erimiş soğutulmuş margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 3 yumurta (1 sarıyı üzeri için ayır)
  • 1adet kabartma tozu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 kase dolusu olacak kadar kaşar rendesi, örgü peynir, ezine, tulum yada beyaz peynir karışımı (evde hangilerinden varsa onları kullanın)
  • 4,5-5 su bardağı kadar un
Yapılışı; Margarin sıvıyağ, yoğurt ve yumurta iyice çırpılır. Üzerine incecik kıyılmış maydanoz ve dereotu ile peynir karışımı dökülür. (Peynirleri çatalla ezin yada küp küp dilimleyin. ) Unu kontrollü bir şekilde ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur  elde edin. Yarım saat kadar dolapta dinlendirip ceviz büyüklüğünde bezeler alın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 200 derece fırında  güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Not: Benim önerim tüm poğaçalarda olduğu gibi aynı gün hatta sıcak sıcak tüketilmesi :)



2 Ekim 2013 Çarşamba

GÖKÇENDEN GÜN MENÜSÜ


Ben nasıl unuttum bilmiyorum ama sevgili arkadaşım Gökçen'nin bize, anneler günümüz için hazırladığı o muhteşem sofrayı eklememişim. Ahhh neler vardı nelerrrr. Şimdi olsa yine pişman olacak kadar yerim :)) Benden  hayatta bir şey olmaz İncebelli.... Anneler günümüzün sonuncusu bendeydi. Hatta Benim ve Münewerin sırası bile geçti. Fırsat buldukça fikir vermesi için eklerim inşallah.
Şimdi görsel şölen başlasın :))


 
Buharda pişirilmiş sebzeler


 Tatlı tabağı...enfes reçeller


 Cevizli Lorlu Erişte


Peynirli Börek 


Pırasalı Börek


Gözleme...
 

Peynir Tabağı


 Yoğurtlu Salatalar


Patates Yelpaze






Vee işte final de
muhteşem rulo pasta.
Arkadaşım ellerine kollarına sağlık hepsi de birbirinden lezzetliydi.
 

1 Ekim 2013 Salı

PATATES PİZZASI



Evde çocuklarla keyifli vakit geçirdiğimiz bir hafta sonunda hadi pizza yapalım dedik ve hamur yoğurmaya üşenip bu şekilde yaptık. Yemesi de yapması da çok keyifliydi :))

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 kuru soğan
  • 3-4 sivri biber
  • 4 patates
  • Sosis, sucuk
  • rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz
Yapılışı;  Yemeklik  doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Diğer malzemeleri Küp küp doğrayın ve önce patatesi ekleyip biraz kavurun. Üzerine sosis ve sucukları ekleyin 1-2 kez karıştırıp tuzunu ekleyip fırın kabına dökün üzerine kaşar rendesi ekleyip 200 derece fırında kaşarları eriyine kadar pişirin. Afiyet olsun.