30 Ocak 2013 Çarşamba

HAVUÇ SALATASI


Kışın en sevdiğim salata bol bol yapıyorum. Burada  görsel bir farklılığıda paylaşmak istedim. Havuçları rendelemek yerine sebze soyacağı ile uzun şeritler halinde dilimledim. Mor lahanayı ise bolca dilimleyip limon ve tuz ile ovuyorum ve üzerine biraz sirke döküp buzdolabında saklıyorum. Salatalarımın üzerine ekliyorum. Ohhh missss. Afiyet olsun.

29 Ocak 2013 Salı

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

 
Bu kurabiyelere bayıldım. Kurabiyede son nokta olarak nitelendiren Sevgili Müge Hanımın blogunda ilk gördüğüm günden beri aklımda ama bir türlü denk gelmediği için yapamamıştım. Geçen akşam arkadaşlarla bir toplanmamızda yapayım deyip kolları sıvadım. Fakeeet benim ilk tepsim fırında biraz fazla kaldığı için daha kuru ikinci tepsi ise daha bisküvi kıvamında oldu gerçi yiyenler hiçbir şikayette bulunmadıkları gibi tamamını bitirdiler :) en çok da Alpan beğendi kendisini bir sonradan GURME olarak değerlendirirsek denemenizi yine şiddetle tavsiye edeceğim.
 
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağ
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı granül kahve
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 vanilya
  • 2 bardaktan 1 parmak eksik un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı vişne
 
Yapılışı; Öncelikle vişnelerin çekirdeklerini çıkarın ve minik minik doğrayıp bir havlu kağıt üzerine alın iyice suyu süzülsün. Tereyağını kısık ateşte eritin ve ılıtın. Şekeri ekleyin ve iyice eriyene kadar yaklaşık 5-6 dakika kadar çırpın. Yumurta ve vanilyayıda ekleyip çırpmaya devam edin. Tarçın, kahve ve tuzuda ekleyin. Unu kontrollü bir şekilde ekleyip bir taraftanda kaşık yardımı ile karıştırmaya devam edin. Kabartma tozu ve damla çikolatalarıda ekleyin. Elinizi kullanmayın çünkü çok yumuşak bir hamur olacak hatta vişneleri ekledikten sonra daha cıvık bir hamur halini alacak. Kaşık yardımı ile yağlı kağıt serili fırın tepsinize aralıklarla dizin.  Hamurun kıvamını görmeniz için aşağıdaki resmi ekledim. 170 derece de önceden ısınmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Çıkarırken sanki tam pişmemiş cıvık bir hamur kıvamında ise korkmayın :P Soğuduktan sonra sertleşiyorlar. Ben, daha öncede yazdığım gibi pişmediklerini düşünüp daha uzun süre fırında beklettim ama bu seferde çok sert oldular. Afiyet Olsun.



28 Ocak 2013 Pazartesi

NİŞASTALI KEK


Çok ama çok özlüyorum burayı hiç fırsat bulamıyorum blogları gezmeye yazmaya. Bu aralar yoğunum anlayacağınız. Neyse hemen arada derede yaptığım ve çok beğendiğim bir tarifi paylaşıp kaçayım.
Ben kek kalıbında yaptım ama size tavsiyem pansipanya olarak da kullanabilirsiniz. Arasına hafif limonlu bir krema üzerine pudra şekeri tamam işte pratik pastanız hazır. Bu şekliyle de sütün ve çayın yanında harika bir lezzet. Çok hafif ve yumuşacık. Sevdiğim bir arkadaşımda yemiştim ve o adına "Pamuk Kek" diyordu.

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 paket nişasta (200 gr)
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
Yapılışı; Yumurta,vanilya ve şeker iyice çırpılır. Limon kabuğu rendesi, nişasta ve kabartma tozu  eklenip çok karıştırmadan harmanlanır. Yağlanmış kalıba dökülüp önceden orta ısılı fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Afiyet olsun.

10 Ocak 2013 Perşembe

TUZLU SİMİT

Bu kurabiyeler mis gibi kokuyor ve ağızda dağılıyor. Uzun zamandır yapmadığımı farkettim belki bir çoğunuzun yaptığı klasik bir tarifdir. Ama blogumda bulunsun renk ve lezzet katsın istedim.
 
Malzemeler: 
  • 250 gr.oda sıcaklığında  margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta sarısı ( akını üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (olmasada olur)
  • 4 su bardağı un
  • susam
Yapılışı; Margarin, sıvıyağ, yoğurt ve yumurta sarısını iyice karıştırın. Üzerine tuz, un, mahlep ve kabartma tozunuda ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Küçük parçalar alıp elinizle şerit haline getirip birleştirin ve simit şeklini verin. Önce yumurta akına sonra susama batırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 200 derece ısılı fırında güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

7 Ocak 2013 Pazartesi

TENCEREDE HAMSİ BUĞULAMA

 



 

Yepyeni bir yıla, bir haftaya, bir güne Merhaba;
Bu kez balık yemeğimiz Alpandan. Yılın ilk tarifi diye düşünürsek bu sene belki kocamın elinden çok yemek yiyeceğiz gibi  :)
Şimdi tekrar tekrar söylemiş olacağım ben balık sevmem yemem diye ama yine yedim yine sevdim. Üstelik evde hiç koku olmadan. Hamsi seviyorsanız birde böyle deneyin bakalım.
 
 

Malzemeler:
  • 1 kilo temizlenmiş hamsi
  • 1 adet iri kurusoğan
  • 1 adet patates
  • 2-3 tane sivri biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • domates
  • domates sosu
  • maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • 2-3 kaşık sıvıyağ
Yapılışı; Temizlenmiş hamsileri iyice yıkayın ve suyunu süzdürün. Tencerenizi yağlayın patatesleri daire şeklinde dilimleyip tüm tabanı kaplayacak şekilde dizin. Üzerine balıklarınızı parlak kısımları üste gelecek şekilde dizin. tuz kararbiber ve sarımsak ekleyip üzerine yine daire şeklinde dilimlenmiş limon ve kurusoğanı dizin. Dilimlenmiş domates ve çok az sulandırılmış salça yada domates sosu ekleyin maydanoz serpip ocağa koyun. Suyunu bırakıp iyice çekene kadar pişirin. Mis gibi buğulama hazır. Afiyet olsun.


5 Ocak 2013 Cumartesi

YILBAŞI SOFRASI


Yılın ilk yayını ve ben çok tembelleştim, yılbaşı sofrasını yeni yayınlayabiliyorum. Hemen ekleyim ki sırada Gökçende kahvaltı ve güzel mis kokulu tarifler var daha. Bugün size bir göz ziyafeti çekeyim istedim.  Yılbaşı gecesi Münewerlerin evine konuk olduk. Tüm kızlar bir şeyler yapıp toplandık. Biz yeni yıla çok keyifli ve tıka basa bir mideyle girdik. Umarım bu yıl hep dostlarımızla ve sevdiklerimizle birlikte geçireceğiz güzel bir yıl olur.









dediğim gibi hepimiz birşeyler yaptık. Menümüz şöyleydi:

  • Mercimek Çorbası (Münewer)
  • İç pilavlı tavuk dolma 
  • Kestaneli pilav (Münewer)
  • Yeşil salata (Münewer)
  • Zeytinyağlı kereviz (Münewer)
  • Zeytinyağlı barbunya (Gökçen)
  • Bulgurlu bezelyeli salata (Gökçen)
  • Havuçlu Kabak sote (Gökçen)
  • Mantarlı Börek (Münewer)
  • Erişte salatası (Gökçen)
  • Közlenmiş patlıcan salatası (Gökçen)
  • Yoğurtlu Kereviz salatası (Gökçen)
  • Karışık Kızartma (Münewer)
  • Profiterollü Pasta (Özsüt :)))) Hicran)
  • Muhteşem Şeker Hamurlu Kurabiyeler (Hicran)
Herşey muhteşem ve herşey harikaydı. Üstüne birde sevdiğiniz dostlarınız olunca tatları kat kat arttı kiiii O Şeker hamurlu kurabiyeleri hiç unutmayacağım. Hicran hazır aldığı şeker hamurlarından benim daha önce tarifini eklediğim zencefilli kurabiyelerden çok güzel modeller yapmış. Tok karna kaç tane yediğimi hiç hatırlamıyorum. 



Buradan tekrar kızlar ellerinize sağlık diyorum. Aaaa bir dakika Adil'in bu yılki eğlenceye katkısını tebrik etmeden geçemeyeceğim. Bir karaoke partisi yapmışız ki içimdeki canavar çıktı ortaya. Üstüne tabla olmadığı için oynamaktan vazgeçeceğimiz sırada elleriyle çizdiği tablada tabu oynadık ki yıllardır ilk kez kızların kazandığını düşünürsek bize olan katkısı çok büyük. Seninde ellerine sağlık arkadaşım.


Ve sevgili eşime de tombalada güzel güzel çekip bana kazandırdığı içinde teşekkür edip postumu artık burada sonlandırıyorum.

(Hicranın kurabiyeleri nasıl kıyamadan yediğimin ispatıdır bu resim. acaba yemeyip eve mi getirseydim ki?)