23 Ağustos 2013 Cuma

VALİDE SULTAN BÖREĞİ


İsim ne güzel değil mi? Bayıldım ben :)
En çok ismine vuruldum zaten çünkü anneler ve kızları günümüze menü oluştururken GülayMutfakta bloğunda keşfettiğim bu börek önce ismi sonrada lezzeti ile büyüledi. Gün sofralarına, 5 çaylarına, akşam oturmalarına ve tüm keyifli anlarınıza eşlik edebilecek lezzette bir börek. Şiddetle tavsiye ettiklerimden  yani :)
Gün masamızı ve daha bir çok yeni tarifimi de ekleyeceğim ama arkadaşlarımın yoğun isteği doğrultusu ile ilk Valide Sultan Böreği tarifimiz geliyor.
Böreğimin ne yapım aşamasında ne sonrasında pek doğru düzgün fotoğrafı yok. İşte bu görüntüleme konusunda çok beceriksizim :( Artık sofra fotoğraflarından aldığım bu resimle yetineceğiz! Maalesef görüntü de pek şık değil ama 10 kişiden geçer not aldı artık siz düşünün gerisini.

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 6-7 adet soğan
  • 2 su bardağı ceviz
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • karabiber
  • tuz
Sosu için;
  • 2 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta
Yapılışı; Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvıyağ ile 2 kaşık tereyağı karıştırıp soğanların rengi dönene kadar kavurun. İri dövülmüş ceviz, karabiber ve tuz ekleyip bir kaç dakika daha kavurun ve soğuması için bir kenara alın.  Sos malzemelerini iyice karıştırın. Tepsiyi yağlayın yada yağlı kağıt ile kaplayın. İlk yufkayı kenarları dışa taşacak şekilde serin. Üzerine sostan sürün. İkinci yufkayı hiç bölmeden buruşturarak tepsinin dışına taşmadan serin ve üzerine sos dökün. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde serip sos ve harcı üzerine dökün. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın ve ilk yufkanın kenara sarkan kısımlarını da üste kapatın. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağı eritin ve üzerine sürün. Biraz dinlendirip dilimleyin 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. ismide kendide harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. hımm bol soğanlı ve cevizli demek, bayıldım validesultanböreğine, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. GUzel görünüyor ellerine sağlık.Elde açma börek yaptığımızda bu ıcı kullanırız tadını tahmın edebılıyorum,nefis olmuştur.

    YanıtlaSil