4 Nisan 2013 Perşembe

36 BÖREĞİ


Bu börekler bir harika... Hem lezzetli hemde bereketli. Denemeniz tavsiye olunur yine :)
Tarif Narince den.Üstelik orada aşamalarla fotoğraflamış.Ve dediği gibi fazlaca yapıp dolaba atmakta ve ısıtıp yemekte ayrı bir güzel oluyor.


Malzemeler:

  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 4 yumurta (2 sarı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 42 gr yaş maya 
  • 9 su bardağı un
  • içine; beyaz peynir ve maydanoz
  • Yağlamak için; 250 gr yumuşak tereyağ
Yapılışı; Una, tuz ve şeker serpip, ortasını açın. Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtaları ekleyin. Bir miktar ılık su ile mayayı eritin ve onuda ekleyin. Yumuşak bir hamur kıvamına gelinceye dek ılık su ekleyerek yoğurun. Yoğun sert bir hamur olmamasına dikkat edin yoksa mayalanıp kabarmaz. Yoğurduğunuz hamuru ılık bir ortamda ağzı kapalı şekilde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 6 eşit bezeye bölün ve her birini hafifçe unlayarak tezgahın üzerinde açın. Bıçak sırtı kalınlığında olması yeterli. Tereyağınıda 6 parçaya bölün ve 1 parçasını elinize alıp açtığınız hamura pay edin. Gözleme yapar gibi önce iki ucunu sonra diğer iki ucu birbirinin üzerine kapatın. Ancak yağı her kata sürmeyi unutmayın. Kare şeklini alacak!!!en üstüne de yağ sürün ve kenara alın. Diğer 5 bezeyede aynı işlemi yapın ve hepsini üst üste koyun  ancak en son bezenin üstünü yağlamayın. Buzdolabına kaldırın ve yarım saat dinlendirin. Bu aşama şart! Çünkü sonraki aşamada yağın taşıp akmaması için .... İyice yağı donan hamurumuzu unlanmış tezgaha alın ve merdane ile 
Yaklaşık 1 cm kalınlığına gelene kadar açın ve dilediğiniz büyüklükte parçalara dilimleyin. Arasına harcınızı koyun ve kapatın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve bir müddet daha bekleyip üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun



11 yorum:

  1. Börek bir harika gözüküyor. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık. Görüntüden de lezzet belli zaten. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık harika görünüyor tarifi aldım canım günüme yapıcam inşaallah
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım 36 böreği ismi 36 dilim börek çıkmasından bu ismi almış ben de yapmıştım tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  5. 36 si nereden ?
    Marıfetli Şulecık, elllerine saglık.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru abla 1 bezeyi gözleme gibi katlarken 6 kat yapıyor diğer bezelere de aynı işlemi yapıp üstüste koyup açınca 36 kat olmuş oluyor :) teşekkür ederim

      Sil
  6. necla ablamdan ise kesin harikadır zaten ellerine sağlık canım:)
    4 yumurta ve 9 bardak undan sebep mi 36 acep:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Walla güzel bir bağlantı aslında ama bence 36 kat olduğu için olabilir diye tahmin ediyorum :)

      Sil
  7. Gercektende nefis bir borek ellerine saglik..(ismi nereden geliyor acaba??)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bezelerin her birini üstüste koyup açınca 36 kat oluyor yaa sanırım ondandır :)

      Sil