26 Aralık 2012 Çarşamba

Ekonomiye Kadın Gücü

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.
ekonomiyekadiningucu
Bir bumads advertorial içeriğidir.

25 Aralık 2012 Salı

ÇİKOLATALI KEK


Çikolata sevenler bu kek bir harika. Yaptığım gün bitti. Bu akşam yeniden yapıcam çünkü oğlum "neden benim sevdiğim keki bitirdin sen" diye ağladı. Evde bitter çikolata olduğu sürecede yapılabilecek pratik bir kek denebilir.




Malzemeler
  • 125 gram becel yada tereyağ
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı kakao
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket bitter çikolata (80 gr x2)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı kadar karbonat
Yapılışı; Yumuşamış yağ ve şekeri iyice çırpın. Yumurtalarıda teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Ayrı bir yerde un, kakao, kabartma tozu ve karbonatı eleyin. Çikolatayı benmari usulü eritin ve tereyağlı karışımın içine aktararak çırpın. Son olarak unlu karışımı ve yoğurdu da ekleyerek çırpın ve karışımı yağlanmış kek kalıbına boşaltın. 180 derecelik önceden ısınmış fırında pişirin. Afiyet olsun..

21 Aralık 2012 Cuma

HAŞHAŞLI ÇÖREK

 
Hep gözümde büyüttüğüm bir çörekdir. Sanki çok zahmetli zor bir işmiş gibi gelirdi. Di'li geçmiş zaman kullandım lütfen dikkat. Dün gece itibariyle di'li zaman oldu. Artık kolay olduğunu düşünüyorum ve ceviz aldığım ilk seferde tekrar deneyeceğim. Ben bu tarifi beğendim. Umarım sizde beğenirsiniz. İnternetteki tariflerden bir kolaj oluşturarak yaptım :)
 
Malzemeler;
  • 6 su bardagi un
  • 1 su bardagi sıvıyağ
  • 2 su bardagi ılık sut
  • 1 paket  maya
  • 2 yumurta (sarılar uzerine surmek icin ayrilir)
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 tatlı kasigi kadar tuz

Ic malzemeleri;
  • 1 su bardagi ceviz ici
  • 1 su bardagi siviyag
  • 1,5 su bardagi hashas ezmesi
Yapilisi;Önce hamuru yoğurmak icin buyuk bir kaba un alinir. Daha sonra maya (benim evde instant kuru maya vardı onu kullandım), tuz ve şeker  una eklenir ve ortasi havuz gibi acilir. Eğer yaşmaya kullanacaksanız sütün içine şeker ile birlikte koyun ve iyice eritip sıvı malzemelerle birlikte ekleyin.  Daha sonra yumurta beyazi,sıvıyağ ve  sut ilave edilip yumusak ama kivamli bir hamur yoğrulur.Mayalanmasi icin bir kenarda en az 1 saat bekletilir.Ardından hashas ezmesini,iri cekilmis cevizi ve sivi yagi karistiralim,hamurun uzerine surulecek kıvama gelene kadar karıştırın. Hamur mayalaninca 3 bezeye ayrilir ve 5 dakika kadar daha dinlendirilir. Her beze tek tek unlanip merdaneyle acilir fazla ince acmaya gerek yok  zaten biraz açtıktan sonra tezgahtan masaya alırken elimlede iyice genişlettim, üzerine hashasli harctan bir kasik yardimi ile dokulur ve her tarafina iyice yayilir.Acilan diger hamur da uzerine serilip onun uzerine de hashas surulur ,diger hamurda serilip en uste de hashas surulup 3 tane kat olunca 2 parmak genişliğinde şeritler kesilir. Bir ucundan tutulup kivrilarak hafif hafif uzatilir  ardındanda yuvarlayarak şekil verilir. .Butun hamur bitene kadar ayni islem yapilir.Önceden ayrilan yumurta sarisi uzerine surulur ve 200 derece ısıdaki firinda alti ve ustu kizarana kadar pisirilir. Afiyet olsun.

17 Aralık 2012 Pazartesi

İRMİKLİ BAKLAVA


Bu inanılmaz lezzetdeki tatlıyı kesinlikle yapmanızı öneriyorum. Denemeyi çok istedim ama bir türlü fırsat bulamadım. Bu aralar çok yoğunum ev, iş ve birde kendime yeni bir heyecan yaratıp yeniden öğrenci oldum kii sınavlar yaklaşıyor ve ben hala doğru düzgün kitap yüzü açamadım. Gerçi yıllar sonra öğrenci olmak çok keyifli :) Fırsat bulup bu tatlıyı yapma imkanı bulamayıncada İşyerinden arkadaşım Fatoş yapmış ve onun sayesinde bende tatmış oldum ve o anda yerken tattığım anda telefonuma çektiğim fotoğrafıylada olsa paylaşayım istedim. Görüntü sizi aldatmasın ben çok beğendim, hafif ve pratik bir tatlı.
     Tatlıyı Fatoş'da Kanal D nin Mutfağım programında görüp denemiş. Dilerseniz videolu tarif için tıklayın.

Malzemeler:
  • 1 paket baklava yufkası (tepsinizin aldığı kadar)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu
Şerbeti için;
  • 4 bardak şeker
  • 4 bardak su
 Yapılışı; Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz.  Ardından derin bir kasede 1 su bardağı irmiğin üzerine 1 su bardağı sıvıyağ ve süt dökülür. 2 tam yumurta ve üçüncü yumurtanın da sadece sarısı eklenir. 1 limonun kabuğu rendelenerek karıştırılır. Isıya dayanıklı fırın tepsisi yağlanır. 2 kat baklavalık yufka tepsiye alınır ve irmikli iç dökülüp yayılır. Tüm yufkalar ikişer kat yerleştirilip araları irmikli içle kaplanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Kare dilimlere ayrılarak fırına verilir. Üzeri kızarana kadar pişen baklavaya fırından çıkardıktan sonra ılık şerbeti dökülür. Servise hazır. Afiyet olsun.

Not: en kısa zamanda deneyip resmi yenileyeceğim :)
 

5 Aralık 2012 Çarşamba

MAKARNA OGRATEN

Bu tarifi kitaptan değilde kendim uydurmuş olsaydım adına Beşamal Soslu Fırın Makarna derdim ve tarifini de isimle birlikte vermiş olurdum :D


Evet geçenlerde Mozaik Pastadan bahsederken bir kitap adı yazmıştım ya "Kolay ve Ekonomik Yemekler- Leman Cılızoğlu" işte bu tarif de ordan. Kitabı yeni evleneceklere, elimin altında bir yemek kitabım olsun her zaman internetten bakamıyorum diyenlere tavsiye ediyorum. Gerçekten ben ordan çok fazla tarifi denedim ve daha hiç hüsrana uğramadım :)

Malzemeler:
  • 1 paket makarna
  • tuz
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1 su bardağı kaşar rendesi

Beşamel sos; 2 kaşık un,2 kaşık tereyağ ve 2-2,5 bardak kadar süt

Yapılışı; Makarnamız tuzlu suda 10 dakika kadar haşlanır. Yapışmaması için kaynayan suya  sıvıyağda ekleyebilirsiniz. Makarna haşlandıktan sonra süzülür ve soğuması için bir kenara alınır. Beşamel sos için, 2 kaşaık tereyağı eritin ve unu ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş eklerken bir taraftanda karıştırın. Sürekli karıştırarak, dibini tutturmadan, iyice pişirin. Sosun yarıdan fazlasını makarnaya ekleyin ve tuz atıp karıştırın. Fırın kabınıza soslanmış makarnayı dökün ve üzerinede kalan beşamel sosu gezdirin. Onun üzerinede rendelenmiş kaşarı yayın ve 200 derece sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun.

4 Aralık 2012 Salı

MANTARLI SÜTLÜ BÖREK

Bu börek inanılmaz lezzetli ben bayıldım.Helede fırından çıkar çıkmaz yemenizi tavsiye ediyorum.Tarifi Pelinchef den.


 
Ben böreği 2 katı malzeme ile yaptım nasıl olsa buzlukta beklemesi gerekiyor fazla yapayım ki ani gelen misafirler içinde hazır olur düşüncesiyle.
 



 

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 80 gr tereyağ (margarin karışımı yaptım ben )
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2-3 kaşık un
  •  
İç Harcı için;
  • yarım kilo mantar
  • 1 iri kurusoğan
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • maydanoz
  • karabiber
  • tuz
Yapılışı; Öncelikle içharcı hazırlayın. Sıvıyağda doğranmış soğanlarınızı soteleyin ve dilimlenmiş mantarı ekleyip iyice pişirin. Maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip altını kapatın. Tereyağ ve margarin karışımını eritin ve ilk yufkayı tezgaha alın üzerine yağ sürüp 2. yufkayıda onun üzerine alıp yağlayın, 3. yufka içinde aynı işlemi yapın ve 12 parçaya bölün (sigara böreği gibi) geniş yere haçtan koyup yanlarını kapatarak sarın. Derin bir kabın içine alın ve üzerine 1,5 su bardağı sütü koyun ve tüm sütü çekinceye kadar dolapta bekletin. Buzluğa kaldıracağınız tepsiye yağlı kağıt serin ve aralıklarla böreği dizip üzerine 2 kaşık unu eleyin ve bu şekilde en az 6 saat buzlukta bekletin. Pişireceğiniz zaman üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında pişirin.
 

2 Aralık 2012 Pazar

MOZAİK PASTA


Bu mutfaklarımızın klasikleşmiş, evlerimizin nostaljik pastası sevgili beyimin ellerinden !!! İnanılmaz mı yoksa çok normal bir durum mu bilemedim ama ben bayılıyorum lezzetine. Zaten elinden ne olsa bir anda süper lezzette bir şey oluyor. Mesela tost, çoğu zaman kuru bir tadı vardır bende. Ama Alpan yaptıysa 2.si de olsa seve seve yerim. Birde sosisli sandviç yapar ki onu burda anlatmakla bitmez yemek lazım. Ve daha neler neler ....Kocacım ellerine sağlık iyi ki varsın ve iyi ki çok beceriklisin :)


Alpan her defasında farklı kuruyemişler ve meyvalarla yapıyor bu sefer benimde çok yakıştırdığım fıstık ve muz vardı. Tarifi artık göz kararı yapıyor ama bunu benim ilk yemek kitabım olan Kolay ve Ekonomik Yemekler kitabından öğrenmişti. Ben size ordaki ölçüleri yazayım.

Malzemeler:
  • 250 gr petibör bisküvi
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • Yarım paket margarin
  • fıstık, fındık veya ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 2 muz (Alpanın eklemesi) 
Yapılışı; Margarini eritin ve şeker, yumurta, vanilya ve kakaoyu ekleyin, karıştırın. Bisküvileri elinizle kırın ve bu karışıma ekleyip iyice karıştırın. Yağlı kağıt üzerine dökün ve ortasına muz koyup yada koymadan şekil verin 1-2 saat buzlukta dinlendirdikten sonra ikram için hazır. Afiyet Olsun.