30 Ekim 2012 Salı

BAYRAM ÇİKOLATALARIM

Bir bayramda kendi telaşı ve heyecanı içinde bitti.
Çok güzel, bol dinlenmeli ve ailecek geçirilen bir tatil oldu bizim için.
Umarım sizlere de iyi gelmiştir bu günler.,
 Bu bayram eşimin çikolata alalım ısrarlarına dayatarak ikramlık çikolataları kendim yaptım. İkram ettiğim herkesde çok beğendi. Aslında benim açımdan kötü oldu çünkü o kadar beğendimki en çok ben yedim. Allahtan bitter çikolataydı :)



 Tarif çok basit aslında daha önce yayınladığım Çikolatalı Meyveler ve Kozalak tariflerini uyguladım.  


 Önce çikolatalı kayısılardan başlayayım;
  • 2 kare tablet bitter çikolata (Kakao oranı % 70 olanlardan)
  •  kuru kayısı
Yapılışı; Tencereye su yarı yerine kadar doldurulur ve kaynamaya bırakılır. Üzerine suya değmeyecek şekilde cam bir kase oturtun. tablet çikolatayı küçük parçalara bölün ve erimesini bekleyin. Kayısıları içine atın karıştırın ve yağlı kağıt üzerine tek tek çıkarıp bir süre bekletin. Buzdolabında 1saat kadar dinlendirdikten sonra ikram için hazırlar.

Karışık kuru yemişli çikolataiçin ise;
  • 2 kare tablet bitter çikolata (Kakao oranı % 70 olanlardan)
  • küçük dilimlenmiş incir, kayısı
  • kuru üzüm
  • yaban mersini
  • badem
  • kaju
  • fındık
  • 3 çorba kaşığı bal
  • 50 gr margarin
Yapılışı; Yukarıdaki şekilde benmari usulu çikolata eritilir ve diğer malzemeler eklenip iyice karıştırılır. İster yağlı kağıda döküp dilediğiniz şekilde dilimleyerek ister kalıplara döküp şekillendirin. Serin bir yerde biraz bekletin ve servis zamanına kadar dolapta saklayın. Kayısılara göre daha yumuşak bir kıvamı olduğu için çoğunlukla dolapta beklettim.

23 Ekim 2012 Salı

KOCAKARI GERDANI (PRATİK SARIĞI BURMA)

Bu tatlının tarifini vermek için çok geciktim biliyorum. Ramazanda iftar sofram için yaptığım ve adını bir türlü tutturamadığım bu leziz baklava çıtır çıtır ve dayanılmaz birlezzette. Adını tutturamadığım diyorum çünkü bazen kocakarı gerdanı bazen oklavadan çekme bazen sarığı burma işte bugünde pratik bayram tatlısı oldu adı :)
Baklava yufkasını bulandan allah razı olsun ne büyük bir kolaylık. Hem börek olması olayı da ayrı bir güzel.Şimdiden herkese iyi bayramlar diliyorum......

Malzemeler:
  • Baklavalık yufka
  • 1 ölçü sıvıyağ
  • 1 ölçü eritilmiş margarin
  • 1 ölçüde eritilmiş tereyağ
  • bolca fındık ve ceviz iyice kıyılmış
Şerbet: 3 bardak şeker, 4 bardak su, 1-2damla limon

Yapılışı; Baklavalık yufkaları bir tepsiye alın ve üzerine nemli bir bez örtün.Çok ince oldukları için çok çabuk kuruyorlar. (Biraz hızlı olmak lazım.) Bir kat yufkayı düz bir zemine serin ve üzerine yağ karışımından sürün ne çok fazla olsun ne de az hatta ben fırça ile sürüyorum her yer eşit ıslanmış oluyor. Üzerine bolca fındık ceviz karışımından serpin ve çok ince bir çubuk ile sıkıca sarın. Bir ucundan tutup diğer ucuna doğru büzün ve fırın tepsinize dizin. Tüm yufkalara bu işlemi yaptıktan sonra kalan yağ karışımını üzerine dökün ve 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet çok ılık baklavada soğuk olacak. Ben baklavayı pişiriyorum şerbetimde hazırda bekliyor misafirlerim gelmeden 10-15 dakika önce şerbetini ekliyorum kıyır kıyır enfes bir tatlı oluyor.

18 Ekim 2012 Perşembe

Yemekleriniz Sağlıklı, Peki ya Yemek Takımınız?

Sağlıklı yemekler pişirmek için malzemeleri özenle seçiyor, pişirme tekniğinize dikkat ediyor ve sevdiklerinize en iyisini sunmaya çalışıyorsunuz. Peki yemek takımınız ne kadar sağlıklı?

Günümüzde pek çok marka, üretim maliyetlerini azaltmak için insan sağlığını tehdit eden ham madde kullanımına başvuruyor. Normal şartlarda 1200 derecede sabitlenen desen ve sırlar, içerisine ağır metaller karıştırılarak 800 derecede sabitlenebiliyor. Bu şekilde enerjiden tasarruf edilirken, insan sağlığı ikinci plana atılıyor. Üretimde kullanılan ağır metaller zamanla eriyerek yemeklere karışıyor ve vücutta birikerek damar tıkanıklığından kalp krizine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bernardo’da ise yemek takımları kesinlikle insan sağlığına zararlı ham maddeler içermiyor. Tüm üretim süreçlerinde insan sağlığına asla zarar vermeyen, güvenlik sertifikalı ham maddeler kullanıyor. Avrupa standartlarına uygun ve Tarım Bakanlığı’ndan onaylı ürünler ile Bernardo ailenizin sağlığını önemsiyor.

Kırılırsa üzülmeyin, hemen Bernardo’ya gelin!

Çok sevdiğiniz yemek takımınızın bir parçasını kırdınız ya da misafirinizin yaramaz oğlu tabağını yanlışlıkla yere düşürdü. Üzülmenize gerek yok. Çünkü Bernardo’da 12 kişilik yemek takımları 5 yıl, 6 kişilik yemek takımları 2 yıl parça tedariği garantisiyle satılıyor. Yemek takımınızın kırılan parçaları Bernardo tarafından tedarik ediliyor.

Üstelik yemek takımınızın parça sayısını artırmak için daha fazla kullandığınız kayık tabak, servis ya da tatlı tabağı gibi parçaları da Bernardo’dan istediğiniz adette ek olarak satın alabilirsiniz.

Fikrinizi değiştirirseniz yemek takımınızı da değiştirebilirsiniz!

Bernardo’dan satın aldığınız yemek takımını, ambalajını açmadığınız sürece 5 yıl içerisinde başka bir model ile değiştirebilirsiniz. Böylece değişen trendler ya da zevklerinize uygun şık sofralar yaratabilirsiniz.

Sigortalı kargo servisi!

Bernardo.com.tr’den ya da Bernardo mağazalarından satın aldığınız yemek takımı kargo ile adresinize teslim edilirken hasar görürse, Bernardo ürününüzü hemen yenisi ile değiştiriyor.

Siz de gönül rahatlığı ile bernardo.com.tr’den alışveriş yapabilir veya mağazalarımızdan satın aldığınız ürünlerin evinize gönderilmesini talep edebilirsiniz.

Bernardo'yu Facebook'ta takip edin, yeniliklerden ilk siz haberdar olun : https://www.facebook.com/bernardosofratasarimuzmani

Bir bumads advertorial içeriğidir.

17 Ekim 2012 Çarşamba

ŞEFTALİ SUYU KONSANTRESİ

Her market alışverişinde içinde ne olduğundan emin olmadığım meyve sularını almaktan nefret ediyor ama çocuklar çok sevdiği ve istedikleri içinde mutlaka bir iki çeşit almadan döndüğümüz olmuyor. Kış hazırlıkları için bloglarda gördüğüm meyvesuyu konsantreleri ve konserveleri çok hoşuma gitti ve bende yapmak için kolları sıvadım. Ne kadar kolay bir işmiş niye daha önce denemedim diye de kızdım kendime. Hatta kışı beklemeden bu hafta her sabah kahvaltıda çocuklar afiyetle yudumladılar bile meyve sularını. Sizede meyvelerin mevsimi geçmeden deneyin derim :)
Ben tarifi Chefika da gördüm ama kendi damak tadımıza ve istediğim koyuluğa göre ayarlayıp yaptım.

Malzemeler:
  • 4 kg şeftali
  • 8 bardak şeker
  • Kaynamış  su (yaklaşık 10-12 litre kadar)

Yapılışı; Şeftaliler güzelce yıkanır ve çekirdeklerinden ayırıp dilimlenir. Büyükçe bir tencereye üzerini geçecek kadar su eklenir. Şeftaliler iyice eriyene kadar kaynatılır. Gerektikçe yada istediğiniz koyuluğa gelene kadar kaynar su ekleyebilirsiniz. Şeker ilave edilip 15 dakika kadar daha kaynatılır ve blenderdan geçirilip sıcak sıcak kavanoza doldurulur. Ben kapaklarını hemen kapatıp ters çeviriyorum ve ertesi  gün akşama kadar üzeri kapalı beklettim. Afiyet olsun.

5 Ekim 2012 Cuma

ZARF BÖREĞİ

Ramazan ayında sahur vakti yemek için yapılan bu böreğimi afiyetle yedik bitirdik. Ama paylaşmak bugüne kısmetmiş. Ben böreğin yarısını buzluğa kaldırmıştım, geçenlerde pişirdiğimde o gecekinden daha lezzetli ve daha güzeldi, kocaman kabardı ve dışı çıtır- içi su böreği kıvamında bir börek oldu.


 Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 4 tane yumurta
  • 1 su bardağından biraz eksik sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • İç harç (peynir maydanoz-kıymalı-pırasalı-patatesli)















Yapılışı;Sıvı harç malzemesi iyice karıştırılır. Bir yufkayı tezgaha serin ve harç ile her yanını iyice ıslatın. üzerine ikinci yufkayı serin ve onu da harç ile ıslatın. Sonra yufkayı kare olacak şekilde kapatın.  Ardından dörde bölün ve ortalarına harcı koyup üçgen olacak şekilde kapatın. Diğer yufkalarıda aynı şekilde hazırlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı yada benim gibi yoğurt sürüp susam yada çörek otu serpip 200 derece fırında iyice kızara kadar pişirin. Afiyet olsun.


4 Ekim 2012 Perşembe

BİR HAMURLA BİR BAYKUŞ İKİ KURABİYE

Baykuşları O Tabak Bitecek blogunda gördüğüm ilk gün yaptım aslında. Sanırım Ağustos gibi falandı ama o gün hem iftar telaşı hem acemilikle çok fazla pişirdim ve istediğim renk olmamışlardı. Gerçi bu seferde ununu fazla kaçırdım ama olsun bereketlenmiş oldu ve her damağa uygun çeşit çeşit kurabiyelerim oldu. Baykuş kurabiyelerin şekline bayıldım yapımı da çok basit.İnanın çocuklar bayılıyorlar.Tarifi uygularken benim ölçülerim şu şekilde oldu;

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 100 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 vanilya
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • badem
  • damla çikolata
Yapılışı; Tüm malzeme  ile yumuşak bir hamur yapın ve yaklaşık yarım saaat dinlendirin. Unu kontrollü koyun çünkü orjinal tarifde 1 su bardağı diyor ben neredeyse 3 bardak koydum. Gerçi daha önce de dediğim gibi biraz yoğun bir hamur oldu.  Ben hamuru 3 parçaya böldüm ve yağlı kağıt arasında merdane ile  açıp, ağzı geniş bir bardak ile daireler kestim. Pet şişe kapağı ile de gözler kesip birleştirdim. Bademden burun, damla çikolatalardan da göz bebeği yapıp tamamladık. Ahhh keşke birde çatalla ayak yapmayı unutmasaydım tam olacaktı. Ben 1 tepsi baykuş yaptıktan sonra bereketlenen ve açıldıkça dağılan hamuru rulo haline getirdim 1 parmak kalınlığında dilimleyip yine yağlı kağıt serili tepsiye dizdim ve 180 derece fırında yaklaşık 10-15 dakika da pişirdim. Bir kısmını pudra şekerine bir kısmını da tarçın ve pudra şekeri karışımına buladıktan sonra yenmeye hazırlar. Afiyet olsun.






2 Ekim 2012 Salı

PATLICANLI KIRMIZI BİBER SARMA

 
Ramazandan hatırlarsınız belki!!! Arkadaşlarımızla birlikte  yaptığımız bir iftar yemeğine hazırlamıştım bu hafif  aperatiflikleri. Ben böyle pratik ve lezzetli yiyeceklere bayılıyorum. Daha önce peynir -ceviz karışımı ve birde patates püresi ile de denemiştim. Her şekilkde şık ve lezzetli yani. Vaktim varsa kırmızı biberi közleyip temizleyip yapıyorum, vaktim yoksa hazır kırmızı biber kavanozlarından alıp yapıyorum. Salata yapmaktan bile kolay :) Patlıcanları ben çok zaman, toplu olarak közlüyorum ve buzluğa atıyorum lazım oldukça hazırlar yaniiii :)

Malzemeler:
  • 8 adet iri közlenmiş kırmızı biber
  • 8 adet yeşil soğan
  • 3-4 adet közlenmiş patlıcan
  • limon
  • tuz
  • sıvıyağ
Yapılışı;  Biberler közlenip güzelce temizlenir. Aynı şekilde patlıcanlarda közlenir ve ince ince kıyılır, içine tuz ve dilediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Hatta soğan, domates, maydanoz ile bir salata hazırlayıp onu bile harç olarak kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadınıza ve evdeki malzemelere bağlı. Közlenmiş biberi bir tarafından açın ve çekirdeklerini temizleyip geniş olan tarafına hazırladığınız harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Bu arada yeşil soğanların üzerine sıcak su dökün ve 4-5 saniye bekletip sardığınız rulolara yeşil soğan ile fiyonk yapın. Üzerine sıvıyağ gezdirin. Hepsi bu kadar. Afiyet Olsun.

1 Ekim 2012 Pazartesi

PIRASALI KİŞ

Evdeki pırasadan farklı bir tarif deneyim, hem pratik hem lezzetli olsun diyorsanız bir kez deneyin derim! Misafirlerime yaptım ve çok beğendiler. Vaktim kısıtlı olduğu için milföy hamurundan yaptım ama dilerseniz buradaki hamurlada yapabilirsiniz. 

 Malzemeler:
  • 2 adet milföy hamuru (İglonun uzun milföy hamurlarından yoksa 4 adet kare milföy)
  • 6-7 adet pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 paket hazır krema (Sek-200 gr)
  • tuz
  • karabiber
  • kaşar rendesi
Yapılışı; Havucu temizleyin ve incecik jülyen doğrayın .Pırasalarıda ince ince kıyın ve sıvıyağ ile birlikte tencereye alın. Tuz ve karabiber ekleyin. Havuç ve pırasa iyice kavrulana kadar pişirin, altını kapatın. Krema ekleyin harcımız hazır. Dolaptan cıkardığımız ve yumuşayan milföyleri tart kalıbına elinizle kenarlardan hafif taşacak şekilde yayın. Çatalla alt kısmını delin ve önceden ısınmış fırında hafif pişirin. (Harç hamuru ıslatmasın diye ben bu şekilde yaptım) Daha beyaz ama güzelce yanlardan kabarmış olacak, Fırından çıkarın ve harcınızı üzerine yayın. tekrar fırına verip 15 dakika kadar daha pişirin. kaşar rendesini ekleyip bir sürede onunla pişirdikten sonra afiyetle yenmeye hazır.