18 Nisan 2012 Çarşamba

ISPANAKLI DİLİMLER

"Anne daha -geçen sene- yedik niye gene ıspanak yaptın" diye yemeğe başlayan oğlum "bu güzel olmuş omlet gibi" diyerek hüpletti ıspanak dilimlerini. Henüz zaman kavramını tam oturtamayan Ege için geçen sene geçen hafta oluyor, cumartesi de haftanın ilk günü, oyuncak günü Salı, Beden günü Çarşamba, Trafik dersi günü Perşembe ve İstiklal marşı günü de Cuma yı ifade ediyor.
Evet, ben yine ıspanak yedirme ve sevdirme çalışmalarına devam ediyorum ve bu kezde sevgili Chefikanın tarifini denedim. Biraz değiştirerek tabii, onun tarifi  için lütfen tık...


Geçen hafta yaptığım ıspanaklı kişden sonra yediğim en lezzetli ıspanak yemeği kesinlikle budur!Üstelik ondan daha da kolay çünkü hamurla uğraşmıyorsunuz. Çocuklarda severek yiyorlar.

Malzemeler:
  • 1 kg ıspanak
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  •  kaşar rendesi (dilediğiniz kadar)
  • tuz
  • karabiber
  • 3 kaşık sıvıyağ
Yapılışı; Ispanak iyice yıkanır ve iri parçalara bölünür. Tencereye alın ve biraz sönmesini bekleyin. Bir süzgeçe alın ve fazla suyunu süzdürün, karabiber ekleyin . Yumurta, süt, un,sıvıyağ ve kaşarı iyice karıştırın. Ispanağı ve tuzunu da ekleyip yağlı kağıt serili orta boy bir fırın kabına dökün. 200 derece de iyice pişene kadar bekleyin. Ve benim önerim sıcak sıcak tüketin. Yanında çocuklar yoğurt yediler. Ben sade şekline bayıldım. Chefika da sezar sos ile yapmış. Siz nasıl isterseniz o şekilde deneyin Şimdiden afiyet olsun.

17 Nisan 2012 Salı

LAHANALI PİLAV

Güzel bir hafta diliyorum herkeslere!
Havalar ısındıkça bende yavaş yavaş kendime geliyorum.
Lahanalı pilav ne garip dimi. Bende ilk kez Yeşim Abla da görmüştüm.
 Lahanayı çok sevdiğim için de  bir gün mutlaka denerim ve nasıl olsa o gün gelince de tarifine bakarım diye plan yapıyordum. Ama Yeşim ablanın blog açılmadığı için kendimce uydurdum artık.Netten çok bakındım fakat hiç böyle bir tarif yok. Salata deseniz değil, anayemek deseniz değil en iyisimi lahanalı pilav diyelim gitsin. Ben zaten dolmaiç harcını çiğ yemeyi çok seven biri olarak bu tarife bayıldım.
Otursam kesin hepsini bir kerede yerdim herhalde. Soğuk olarak da sıcak olarak da ikram edilebilecek lezzetli ve doyurucu bir tarif. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:
  • Orta boy bir lahananın yarısı
  • 1 bardak pirinç
  • 1 büyük kurusoğan
  • 4 kaşık sıvıyağ
  • kuşüzümü
  • karabiber
  • tuz
  • tarçın
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • dolmalık fıstık
  • maydanoz
  • taze nane
  • dereotu
Yapılışı; Önce lahana ince ince kıyılır ve sıcak tuzlu suda haşlanır. Kuru soğan yemeklik doğranır ve sıvıyağ ile tencerede kavrulur, şeker eklenir. Bol suda iyice yıkanmış pirinç de eklenir. Kavurmaya devam edilir. Kuş üzümü ve diğer tüm baharatlar eklenir. Pirinç şeffalaşmaya başlayınca haşlanmış süzülmüş lahana eklenip iyice karıştırılır. Yeşillikler incecik kıyılır ve üzerine eklenir. En son 1,5-2 su bardağı kadar sıcak su konur ve kapağı kapatılır. Pirinçler piştikten sonra altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. Servise hazır.







13 Nisan 2012 Cuma

KIRMA RULO BÖREK

Günaydın!
Sonunda Cuma oldu! Oh çok şükür. Bu hafta çok sıkıldım.Bir türlü bitmek bilmedi. Galiba benim gibi oğlum da sıkılmış olacak ki sabah okula giderken isyan ediyordu: "ama bu haksızlık neden 5 gün okul, 2 gün tatil" diye.  Balık baştan kokar derler yaa oğlumun okul geleceği bir an gözümün önünden hızlıca geçip gitti. zaten bana sürekli *pizza dağıtıcısı* olmak istediğini söylüyor.Eee bunun içinde çok okumaya gerek yok herhalde. Ben bu yaz  onu bir işe vereyim. Bari evin gelirine katkısı olsun :)   Neyse bakalım günler neler getirecek beraberinde, biz gelelim kendi  tarifmize.

Aslında bu böreği eklemek hiç aklımda yoktu. Çünkü birçok blogda hem var hem de çoğunlukla Yeşim Ablanın tariflerini denediğim ve memnun kalıp paylaştığım için bir eksik olsun!dedim. Nasıl olsa tarif  Yeşim abla da var sorana ordan bakın derim diye düşünmüştüm ama dün farkettim ki Yeşim Abla blogunu kapatmış. Nedenini tam bilmiyorum yada emin değilim  ama ben çok üzüldüm ve bu tarifini de paylaşmam gerektiğini düşündüm.
Malzemeler:
3 yufka
1 çay bardağı tereyağ
1/2 çay bardağı su
İç harcı için;
peynir-maydanoz, rende patates yada kaşar-pastırma hangisini dilerseniz.
Ben dün akşam patatesli olanını yaptım daha önce de peynirli denemiştim.Her ikiside çok yakıştı. Patatesli yapmak isterseniz. 2 adet patatesi rendeleyin ve üzerine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, maydanoz, dereotu ve çok az sıvıyağ ekleyip soteleyin. Çok pişirmeyin hafif diri kalsın. Böreğin içindede pişmeye devam edecek çünkü..
Yapılışı; Önce iç harcımızı hazırlıyoruz. İlk yufkamızı tezgaha serin ve üzerine yağlı-su karışımından dökün her yerine fırça ile sürün.Ortadan ikiye kesin sonra 4 parça olacak şekilde tekrar kesin. (Sigara böreği yapar gibi düşünün ama 4 parça olacak. ) üçgenin köşesinden (90 derece oluşturan köşesinden) geniş tarafına doğru parmağınızla tutup sürükleyin yelpaze şeklini alacak.diğer kalan iki uçuda üst üste getirin ve harcınızı buraya koyup sigara böreği sarar gibi sarın ve rulo yapın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirin. Ben biraz aç gözlülük yapıp tereyağdan üzerinede sürdüm ondan resimlerde çok parlıyor böreklerim. Afiyet olsun.


Not: Bu böreği dün akşam yine yaptım. Ama bu sefer hemen tüketilmeyeceği için sıvıyağ ile denedim. 6 adet yufkaya 1 su bardağından 1 parmak eksik yağ ve 1 su bardağı su ile harç hazırladım. Arasınada patatesli harçdan koydum. Çok güzel oldu.Kesinlikle tavsiye edilir yaniiii...

12 Nisan 2012 Perşembe

NUTELLALI MUZLU KUP


Merhabalar;
Dumanı üstünde yenmek için biraz soğumayı bekleyen kuplarımız ile burdayım. Akşam üzeri yine çocukların çikolata krizleri tuttuğunda hadi puding yapalım dedim ve  bu kuplar çıktı ortaya. İçine çıtır şekerde koyalım diyen çocuklarını haşhaşla kandıran tek anne de benimdir herhalde.
Yaaa! ben ne kötü bir kadınım dimi, kocamı kandırıyorum çocuklarımı kandırıyorum. İyide onlarda kanmasınlar güzelce önlerine konan yiyecekleri yesinler bende yalan söylemeyim.Ee ben bayılmıyorum karnabahar çorbasına-kremalı mantar, karnabahar salatasına-kısır (önümüzdeki günlerde ekliyeceğim) , bezelye çorbasına-yeşil mercimek, ıspanaklı keke- fıstıklı kek yada haşhaşlara çıtır şeker demeye...Bu arada yakında pırasalı börek denemem olcak ona da sanırım patatesli havuçlu börek felan derim. Ama lütfen aramızda kalsın. Zaten Alpan buralara gelip bakmazda duyanlar duymayanlara söylemesin. He heee hee yaşasın kötülük diyesim geldi. Sebze yemeyene binbir türlü hile ile itina ile yedirilir. El mi yaman bey mi yaman!
Hadi artık tarife;

Malzemeler:
  • 1 poşet muzlu puding
  • 3,5 su bardağı süt
  • 2 muz
  • 4 tatlı kaşığı nutella
  • 2çorba kaşığı haşhaş
Yapılışı; 3,5 su bardağı süt ile puding pişirilir. Cam kaselere pudingin yarısı pay edilir. Üzerine 2 muz eşit olarak dilimlenir ve  nutella konur. Kalan pudinge haşhaş eklenerek o da kaselere pay edilir. Tavsiyem aynı gün ılıdıktan sonra yada biraz soğuduktan sonra tüketmeniz.Çünkü ertesi güne kalırsa çikoalta donar ve yemek zorlaşabilir. Yada çikolata koymadan iyice soğutarak da yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

11 Nisan 2012 Çarşamba

HİNDİSTANCEVİZLİ KEK

Bu yazıya kaçıncı başlayaşım. Haftasonundan beri açıyorum işim çıkıyor kapatıyorum. İlk fırsatta tekrar açıyorum sonra nasıl oluyorsa yine bir şeyler oluyor ben yine bilgisayar başından kalkıyorum.  Ne yapalım kısmet bugüne imiş. Kekim varya nefisdi. Ben hindistan cevizine bayılırım. Bu kekimi de çok sevdiğim arkadaşım Meryem için yaptım. Yakında bebeği olacak. Neredeyse onlar  kadar heyecanlıyız bizde. Büyük ailemize (dostlarımızla olan) yeni  bir birey daha katılıyor.
 
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı hindistancevizi
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  •  yarım paket dr ouetker pasta süsü kakaolu (çikolata rendesi yada damla çikolatada olur)
Yapılışı; Şeker ve yumurtalar (oda sıcaklığında) iyice çırpılır. Ilık Süt, sıvıyağ, hindistan cevizi eklenir ve yavaş yavaş spatula ile karıştırılır. Un ve diğer malzemelerde eklenip yağlanmış kalıba dökülür. 180 derecede önceden ısınmış fırında güzelce pişirilir.  


 

5 Nisan 2012 Perşembe

ISPANAKLI KİŞ

GÜNAYDIN,
Güne enfes bir tarif ile başlamak istedim. Haftasonu evde mutlaka denemelik bir tarif. Çocuklar ve kocamla başım dertte. Yanlış anlaşılmasın sadece yemekler konusunda, Alpan çok yemek seçiyor hatta sebze hiç yemiyor ona nasıl yediririm planları yaparkende ortaya genelde çok hoş tarifler çıkıyor. Eee çocuklarda saolsunlar babalarına destek çıkıyorlar ve "ben yemem asla sevmem" naraları yükseliyor mutfakta. İşte yine öyle bir gün her kafadan ayrı ses ben ıspanak sevmem, ben asla yememler. Çocukların en sevdiği yiyeceklerden biri pizza olduğuna göre benzer bir lezzet onlara cazip gelebilir deyip kiş yapmaya karar verdim. Sadece kendi damak tadımıza ve akşam yemeği hafifliğine uygun olsun diye böyle bir tarif çıktı. İlk kez bir kiş yaptım ve çok korkarak yaptım çünkü hamur olacağını yada kuru mu olur acaba diye telaş ederken çok lezzetli, hamuru ağızda dağılan ıspanağı çok lezzetli bir yemek çıktı ortaya. sizinde eşiniz yada çocuklarınız ıspanak yemede zorlanıyorlarsa mutlaka bir kez deneyin ve tadındaki lezzeti görün.
Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler;
Hamuru için;
  • 2 kaşık tereyağ
  • yarım çay bardağı soğuk su
  • 1,5 su bardağı un
  • tuz
Harç için;
  • 1 kg ıspanak
  • 1 adet kurusoğan
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz,karabiber
  • yarım bardak süt
  • 2 yumurta
  • kaşar rendesi
Yapılışı;Öncelikle harç hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Kurusoğan yağ ile kavrulur ve iyice yıkanmış ıspanak da eklenip bıraktığı suyu çekene kadar pişirilir. Ben ıspanağı doğramadım tüm parçalar halinde kullandım. tuz ve karabiber eklenir ve ocaktan alınır. Soğuk tereyağı küçük küçük dilimleyin ve ununu tuzunu ekleyip hızlı bir şekilde yoğurun. Yağlı kağıt arasında tart kalıbınızın içine oturtacak büyüklükte açın ve soğuk yağ ile kaplanmış kalıba yerleştirin. çatalla delikler açın. Fazla suyu sızdırılmış harcınızı üzerine süt ve yumurtayı ekleyip karıştırın ve kalıpdaki hamurun üzerine yayın. 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşarınızı pay edin ve güzelce kızarana kadar pişirin.
Not: ben yağ kontrolü için daha az tereyağ ve un ile ince bir hamur yaptım. Siz 3-4 yemek kaşığı kadar tereyağ ve 2 bardağa yakın un kullanabilirsiniz.

2 Nisan 2012 Pazartesi

ELMALI YAĞSIZ KEK

Bu kek bana göre inanılmaz  lezzetli ve hafif. Diyetteyken yağ kontrolü için süper bir tarif. Bu günlerde Mehtap Hanımın blogunda çok fazla zaman geçiriyorum sürekli başarı hikayeleri okuyup "Önce Sağlık" etiketli yazıları tekrar tekrar okuyorum. Ama bana mısın demiyor henüz benim iradem. Çok istikrarlıyım sağlıklı yaşam günlerine başlamamaya! Bahar ağırlığı, kış yorgunluğu, iş artışı derken yeni bahanelerimle yola devam diyorum. Bir gün artık zamanı geldi  deyip kendime gelmeliyim.

İşte bu yüzden de bari yemeklerden yağı azaltarak sebzeyi artırarak hafif bir ön giriş yapayım. Tarifin sahibi Sevgili Ekmekçikız...

Malzemeler:
3 yumurta (Benim yumurtalarım çok ufaktı  4 tane kullandım)
2/3 su bardağı toz şeker (bence yarım bardakta olabilirmiş)
1 su bardağı un
1 su bardağı ceviz (Ben fındık kullandım)
3 adet orta büyüklükte elma
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben kokusunu sevdiğim için ekledim)

Yapılışı; Şeker ve yumurtalar iyice çırpılır. Tarçın, un, kabartmaz tozu ve vanilya karışıma eklenir. Minik minik doğranmış elmalar ve iri kıyılmış fındık da eklenip karıştırılır. Yağlanmış ve unlanmış kalıbımıza dökülür ve 180 derece fırında pişirilir. Fırını önceden ısıtmaya gerek yok. Ilıdıktan sonra servis edebilrsiniz. Afiyet olsun.