28 Mart 2012 Çarşamba

KEMALPAŞALI YALANCI TAVUK GÖGSÜ

Geçen hafta bahsettiğim birlikte süper olduğuna karar verdiğim tatlı işte!

Tatlıyı yapıpta tattıktan sonra keşke daha geniş tabanlı bir kasede daha çok kemalpaşa ekleyerek yapsaydım dedim. Zaten kemalpaşayı çok severim üzerine birde tavuk gögsü gelince süper bir birliktelik oldu.
Tarif gayet kolay;
Malzemeler:
  • kemalpaşa tatlısı (1 paket yaklaşık 20-25 tane sanırım)
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su
  • 2-3 damla limon

Yalancı tavuk göğsü için;
  • 1 litre süt
  • 7 kaşık şeker
  • 7 kaşık un
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı  damlasakızlı creme ole
  • 1 paket vanilya

Yapılışı; şeker,su  ve limon bir tencereye alınır ve kaynatılır. Kaynayan şerbete 20-25 tane kemalpaşa eklenir ve 5 dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra altı kapatılır. Şerbeti çekmesi beklenir. Bu arada  un,şeker ve süt bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya eklenir altı kısılır ve 4-5 dakika daha kaynamaya bırakılır. Ocaktan aldıktan sonra tereyağ ve creme ole eklenir ve mikser ile iyice çırpılır. Kaselere pay ettiğiniz kemalpaşaların üzerine dilediğiniz kadar tavuk göğsü ekleyip ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet Olsun.

23 Mart 2012 Cuma

İYİ Kİ SEN BİZİM ANNEMİZSİN! :))

     Dün blogger ziyaretlerim sırasında sevgili Chefika da gördüğüm bu ahtapotları çok beğendim ve eve gider gitmez yaptım. Zaten akşam yemeğimde yoktu iyi bir alternatif oldu gerçi adı "kahvaltılık ahtapot"  ama akşam içinde çok doyurucu ve lezzetli bir yemek olabilir. Fırından çıkan tepsiyi gören çocuklar o kadar mutlu oldular ki "iyi ki sen bizim annemizsin" diye mutluluk dansı yaptılar. Uzun zamandır ilk kez hiç itirazsız yemek yendi. Üzerinede nefis bir tatlı yendi. "Kemalpaşalı yalancı tavuk gögsü" tatlımda bir sonraki postun tarifi olacak inşallah.Şimdiden herkese bol güneşli, keyifli , sağlıklı ve mutlu bir haftasonu diliyorum.

Malzemeler: (3 küçük güveç için)
  • 2 domates
  • 2 yeşil biber
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • sucuk (dilediğiniz kadar)
  • kaşar (dilediğiniz kadar)
  • 3 yumurta
  • 3 adet milföy
  • zeytin
  • tuz
Yapılışı; Biberler minik minik doğranır ve tavada yağ ile kavrulur. Üzerine küp küp doğranmış sucukları atın ve çok az pişirin. Yine küp küp doğranmış domatesleri ekleyin  çok eritmeden pişirin. Güveç kaplarına pay edin ve her birinin üzerine 1 yumurta kırın. tuz döküp dilediğiniz kadar kaşar rendesi ile üzerini kaplayın. Ben ahtapot şekli için milföyün tam ortasından küçük bir daire kestim ve diğer parçaları uzun uzun kolları olacak şekilde kestim. Yumurtanın tam üzerine yerleştirin ve sıcak fıırnda milföyler kızara kadar pişirdim. (Bu arada zeytinden göz yapmayı unutmayın.) Yumurtalar kayısı kıvamında olsun isterseniz daha kısa süre fırında kalacak şekilde pişirin. Afiyet Olsun.

22 Mart 2012 Perşembe

BEŞAMEL SOSLU FIRINDA KARNABAHAR

Karnabahar sanırım evde en zor yenilen sebze. Gerçi yemekte sebze varsa ilk yapılan yorumlar:
"pilav yok mu?"
"asla yemem ben"
"acıkmadım ki.."
"ben onu sevmem!" şeklinde devam ederken ben ne yapıyorum: Tabaklarına yiyecekleri kadarını koyup "aranızda duygusal bir bağ olmasına gerek yok. Karnabahara sorsak belki o da  seni sevmediğini söyleyecek. Tabağınızdaki kadar yemeği yerseniz sağlıklı olursunuz. İstemiyorsanız masadan kalkabilirsiniz." diyorum ve restimi çekiyorum. Tabi bu arada daha önceden aç yatmışlıkları olduğu için yemeğe başlıyorlar bazen "hmmm ne güzel artık hep yap" diyorlar. bazen de "bir daha yapma makarna yap pilav yap olur mu" diye pazarlık ediyorlar. İşte sevgili karnabahar her piştiğinde -bir daha yapma- grubuna giren sebze. Ben de ne yapayım nasıl yapayım derken bir süredir çorbasını yapıyordum. Ama artık yemek olarakda değişik bir şekil deneyim dedim ve netten bulduğum tariflere  göz gezdirip bu şekilde yaptım.


Görüntü pek güzel olmayabilir kabul ediyorum, çünkü resim çekmeyi unuttum! bir güzel yemeği yedik tepside kalan son parçada aklıma geldi.  Birde tabi akşam yemeği saati evde ışık  zaten yetersiz resimleride telefonumla çektiğimi düşünürsek bu en iyi görüntüm bile sayılabilir.Artık gördüğünüze değil duyduğunuza inanın:  itirazsız yendi! Hatta yorum bile yapılmadı.(Olumsuz manada :)) Alpan dışında. Daha doğrusu o da tepsiyi gördü "ooo süper kaşarlı tavuk mu yaptın " dedi ama karnabahar olduğunu söylediğimde tabii ki çatalını bile sürmedi. Halbuki süper bir görüntüsü yanında enfes bir tadı vardı. Haşlanmadığı için karnabahar pişmez diye düşünmeyin çok yumuşacık dağılan bir yemek olmasa da tam kararında pişmiş bir yemek oldu.

Malzemeler:
  • Küçük boy karnabahar
  • 150-200 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 kırmızı biber
  • 1 soğan
  • maydanoz
  • sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 bardak süt
  • tuz
  • karabiber
  • kaşar
Yapılışı; Çok az sıvıyağ da yemeklik doğranmış kurusoğanı ve ince dilimlenmiş kırmızı biberi kavuruyoruz. Üzerine kıymamızı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Salçaları maydanozu tuz ve karabiberini ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım ve altını kapatalım. İyice yıkayıp küçük küçük çiçeklerine ayırdığımız karnabaharı yağlanmış fırın kabına yerleştirelim. Üzerine hazırladığımız kıymalı harcımızı pay edelim. Beşamel sos için; tereyağında unu kavurup sütü ekliyoruz ve sonra karnabaharın üzerine döküyoruz. Bu şekilde sıcak fırına sürüp yaklaşık 10-15 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerine dilediğiniz  kadar kaşar rendeleyin ve tekrar fırına sürün. Peynir iyice eriyip kızarana kadar daha pişirin ve servise hazır. Afiyet olsun.

21 Mart 2012 Çarşamba

PATATESLİ OMLET

Bugün çok pratik ve lezzetli bir kahvaltılık tarifimiz var.
 Çocuklar çok severek yiyorlar. Bu şekilde yemeleri benim işime geliyor tabii.
Hem patates kızartması yapmaktan kurtuluyorum hemde fazla ekmek yemiyorlar çabuk doyuyorlar.
 
Malzemeler:
  • 3 adet orta boy patates
  • 3 yumurta
  • 3-4 kaşık sıvıyağ
  • tuz
  • dilediğiniz baharatları yada yeşillikleri katabilirsiniz.
Yapılışı; Patatesler küçük küçük doğranır.Teflon tavaya sıvıyağ alınıp patatesler eklenir ve güzelce kavrulur. Hatta tavanızın kapağı varsa kapatın ve arada karışmak sureti ile pişirin. Diğer taraftan bir kasede yumurta ve tuzu karıştırın pişen patateslerin üzerine dökün ve her iki tarafınıda güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

20 Mart 2012 Salı

DEREOTLU POĞAÇA


Miss gibi sıcacık bir poğaçayla Günaydın diyorum herkese!
Kış boyu güneş açsa yaz gelse bahar olsa dedik durduk şimdi  hava çok güzel ama bu seferde ben iyice bir  ağarlaştım. Ruhum kasvetli kışa öyle bir alışmış ki henüz cemreler bana düşmedi!
Poğaçalarım aslında uzun zamandır yayınlanmayı bekliyorlar. Çok sevdiğim bir arkadaşıma giderken yapmıştım. Gerçi dereotlu poğaçada bana göre çaylı kek kadar klasik ve nostaljik bir tarifdir.

Malzemeler:
  • 2 yumurta (1 sarısı üzerine)
  • yarım paket margarin (125 gram oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı mahlep (dilerseniz)
  • yarım çay bardağı süt
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 su bardağı un
  • arasına dilediğiniz malzeme; peynir, haşlanmış kavrulmuş patates, kavrulmuş kıymalı harç vs...
Yapılışı; hamur yoğurma kabınıza yumurta, margarin, sıvıyağ, süt ve sirkeyi koyup iyice karıştırın. Azar azar unu eklerken  kabartma tozu ve  tuzunu ekleyin. en son ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip 5-10 dakika hamurunuzu dinlendirin. Dilediğiniz büyüklükte bezelere ayırıp arasına ister bir harç koyup ister boş olarak yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp orta ısılı fırında güzelce kızarıncaya dek pişirin. Afiyet Olsun.

16 Mart 2012 Cuma

TAHİNLİ CEVİZLİ ÜÇGEN BÖREKLER


Merhabalar;

Aslında buralardayım çoğu blogu sıksık ziyarette bulunuyorum (Her ne kadar yorum yapamasam da) yeni bloglar tanıyorum. Daha yeni neler yaparım diye bakınıyorum sürekli. Ama üzerimde öyle bir ağırlık var kiii kendimi çok halsiz ve hasta hissediyorum o yüzden bir elimi mousedan kaldırmadan ordan oraya gezinip duruyorum blogger da...Fakat bu börekleri (yeşim ablanın baklavalarını) ne zamandır yapmak istiyordum. Dünde annem günü için birşeyler yapar mısın deyince gün doğdu bana. Çünkü evde kendimize yapmak istemiyorum yapsam en çok ben yiyorum. Tarifi denerken şeker eklesem mi eklemesem mi bir türlü karar veremedim ama elimde hiç gitmedi şekere. Böyle baklavadan farklı olarak bir börek tarifi çıktı ortaya. Biz çok beğendik. Yaparken her zaman ki gibi "ben bunu yemem tahin var içinde " diyen çocuklarım piştikten sonra ki mis kokulara teslim olup yediler. Ve çok beğendiler sanırım kii "anne neden hiç bu börekten yapmıyorsun" demeye başladılar. Tarifin kaynağı her zaman ki gibi Yeşim Abla...


Malzemeler:
3 tane böreklik yufka
1/2 çay bardağı erimiş tereyağı
1/2 çay bardağı su
1 çay bardağı tahin
16 yarım ceviz tanesi
 
Yapılışı;tereyağ, su ve tahini iyice karıştırdım. Bir yufkayı düz bir zemine açıp bu harçtan üzerine kaşıkla döktüm ve fırça ile her yerine sürdüm.  Üzerine ikinci yufkayı serdim ve aynı işlemi yaptım. Üçüncü yufkayı da serip az bir harç kalacak şekilde tüm harcı döktüm ve ve yine güzelce fırça yardımı ile yufkanın her yerine sürdüm. Daire şeklindeki yufkanın uçlarını ortada birleştirdim. Dikdortgen şeklini alan yufkanın diğer iki uçlarını da birleştirerek kare şeklini verdim. Dört parçaya kestim. kesilen her kareyi tekrar kestim ama bu sefer üçgen şeklini aldı. Bu arada gerekli gördüğünüz yerlere (kuru kalan) tahinli harçtan sürün. Elde ettiğiniz üçgenlerin bir ucuna yarım ceviz koyup ikiye katlıyarak küçük bir üçgen şeklini alıyor. Birleştirdiğimiz yerin pişerken açılmaması için kürdan ile sabitliyoruz ve yağlı kağıt kaplı tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarıncaya dek pişiriyoruz. fırından alınca kürdanı çıkarıyoruz ve servise hazır. ben sıcak sıcak hemen bir tane yedim muhteşemdi!Afiyet Olsun



8 Mart 2012 Perşembe

FIRINDA AKORDİYON PATATES

Merhabalar;
Bugün çok özenerek hazırladığım patateslerimi sunmak istedim. Ne zamandır arşivde bekliyordu yine sevgili görümcem :)))) Ayben için hazırlamıştım. Diyeti sırasında en rahat yediği yiyecek patatesti! Bizde kaldığı gün patatesi, ona belki şekli itibari ile biraz daha göz alıcı gösterir diye bu şekilde fırınladım. Ama malesef  fırınlanmış sevmezmiş o yüzden hemen 2 patatesi de kızarttım ona! Bu arada ben çok beğendim tabakta o kadar şık duruyor ki tavuk yada et yemekleri yanında çok şık bir sunum olur bence! denemek isterseniz;

Malzemeler:
  • patates
  • tereyağ
  • sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • sarımsak
  • dilediğiniz baharat
Yapılışı; Patatesleri iyice yıkayın ve tepsiye düz koyabilmek için alt kısmından ince bir kat kesin. İki spatula arasında sıkıştırarak ince ince dilimler yapın. (ince saplı spatula kullanıyoruz ki patatesleri olabildiğince açabilecek derinlikle dilimleyelim) Üzerine tuz ve sıvıyağ döküp yağlı kağıt kaplı fırın kabımıza, altına kestiğimiz parçaya koyarak, alıyoruz. her dilimin arasına minicik tereyağ sürüyoruz ve kızgın fırında dilediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar pişiriyoruz. Pişerken arada fırını açıp arasına fırça ile yağ sürebilir yada araları açık kalsın diye bıcakla esnetebilirsiniz.Afiyet olsun.

7 Mart 2012 Çarşamba

ACIBADEM KURABİYE

Ailecek çok severiz acıbadem kurabiyelerini! Ayben de bizdeyken yapmıştım (Ayben: Görümcem)! Hem o da çok sever biliyorum hem de diyetine uygun bir kurabiye! Bir süre önce yumurta ve süt ürünleri yememesi gerekiyordu  ama çok şükür bitti artık


İlk deneme olduğu için yeterince memnun kalmadım. Ama bir daha ki sefere;
*Hamuru daha uzun süre soğuk bir yerde bekleteceğim!
*Fırının ısısını tam ayarlamak gerek sanırım!
*Piştikten sonra fırında bekletmemek lazımmış :(((
Maalesef ben bunlara dikkat etmedim! Aslında sabah erken bir  saatte kahvaltıya yetiştirmek için acele ettiğim için olmadı.Ama lezzeti gayet güzeldi.

Malzemeler:
  • 2 yumurta akı
  • 1 su bardağı iyice çekilmiş badem
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1çimdik tuz
  • pirinç unu 35 gr (dr.oetker 1 paket)
Yapılışı: Öncelikle fırınımızı 150 dereceye ayarlıyoruz. Yumurta aklarını tuz ile beraber kar beyazı olana dek iyice çırpıyoruz. Badem,şeker ve pirinç ununu ekleyip yumurtaları fazla söndürmeden yavaşça dıştan içe doğru karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsimize aralıklarla 1 er tatlı kaşığı döküyoruz ve soğuk bir yerde 15 dakika kadar bekletiyoruz. Sonra tepsiyi ısınmış fırına sürüp pişiriyoruz. Pişip pişmediğini elle kontrol edebilirsiniz. Pişdikten sonra fırında bırakmayın ve ılıdıktan sonra servise hazır! Afiyet olsun.

4 Mart 2012 Pazar

EL POĞAÇASI

Haftaya enfes bir poğaça tarifi ile başlıyoruz. Enfes olmaması imkansız çünkü tarif Yeşim Abladan !
Geçen hafta kar yüzünden bir gün evden çıkamadım çocuklarla birlikte resmen evde esir olduk. Caddemiz sokağımız hatta tüm mahallemiz karlar altındaydı. Böyle bir havada da evde yapılacak en güzel şey kek ve poğaça ile çay keyfidir. Bolca yapıp ertesi gün iş yerine de götürdüm. Kesinlikle çok güzel tavsiye edilir!

Tarifi aynen aktarıyorum. Ben evdeki imkanlarla yaptığım için bazı değişiklikler oldu.
Malzemeler:
  • 1.5 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 100 gr yumuşak tereyağı
  • 1 yumurtanın akı (sarısı üzerine)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı kaşar loru (evde yoktu kaşarları küp küp dilimledim)
  • 1/2 su bardağı yağlı beyaz peynir
  • 1 demet kıyılmış maydanoz (evde maydanoz kalmamış dereotu koydum) 
  • un
  • tuz
Tüm malzemeler elde güzelce karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklenir. Küçük bezelere ayırın ve her bezeyi önce avucunuzun içinde yuvarlayın sonra hamur bir avucumuzdayken diğer elinizin yanı ile hamurun ortasına bastırın sonra hamuru dudak şekli alacak şekilde ikiye kapatın ve tekrar elinizin yanı ile poğaçanın katlanmış kenarından bir kez daha bastırın.Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve  poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180'de pişirin. Sıcak sıcak kesinlikle daha güzel oluyor!Afiyet olsun...


1 Mart 2012 Perşembe

ÇAYLI KEK

Bir dönemin en ünlü keklerinden sanırım çaylı kek. Ben hatta gençken neredeyse başka bir çeşit yapmıyordum. Çaylı elmalı, çaylı cevizli, çaylı kakaolu her çeşidi yapılır mis gibi de kokar. Dün gece demlediğim çay Alpanın dışarı çıkmasıyla bana kaldı. İç iç bitmiyor sanki bayılırmışım gibi. Demliğe baktım hala var. Bardağa doldurdum tam 1 su bardağı çıktı kenara koydum ve "ben senden yarın çaylı kek yapayım" dedim tembihledim çayı :)) Mutfağı toparlayınca ortadaki su bardağı beni rahatsız etmeye başladı ve sanırım saat 11 civarı falandı keki yapmaya karar verdim. İyi de oldu sabah kahvaltı yerine süt kek yedik ailecek. (Çok büyük bir değişiklik sanki)
Malzemeler:
  • 3 yumurta (odasıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı demli çay (sıcak olmayacak)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tarçın
  • ceviz
  • 3 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • vanilya
Yapılışı; yumurta ve şeker iyice  mikserle çırpılır. Diğer malzemeler eklenir ve un kontrollü bir şekilde konur.  Kabartma tozu ve vanilyada eklenip orta ısılı fırında pişirilir. Üzerini pudra şekeri ile süsleyip servis edebilirsiniz. 
Kek kokusunu alınca yemeden uyuyamayan oğlum için kesilmiş dilimde burda;
Afiyet Olsun.