20 Ocak 2012 Cuma

KREMALI TAVUK


Malzemeler: (Miktarı siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • Derisi ayrılmış ve jülyen doğranmış tavuk gögsü
  • kuru soğan piyazlık doğranmış
  • Bir tutam zahter (olmasa da olur)
  • Mantar 
  • 2 kaşık soya sosu
  • tuz
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 paket krema
Yapılışı; Öncelikle sıvıyağ WOK tavaya alınır ve soğanlar bir güzel kavrulur. Üzerine dilimlenmiş mantarlar eklenir ve mantar bıraktığı suyunu çekene pişirilir. Pişen harç ayrı bir kaba alınır. Tavaya başka bir yağ eklemeden jülyen doğranmış tavuklar eklenir ve onlarda bıraktığı suyu çekene kadar pişirilir. Soya sosu, zahter ve tuz eklenip kavrulmaya devam edilir. Bu arada tavukları kontrol edin eğer pişmemiş ise çok az sıcak su ekleyebilirsiniz. Kremayı ekledikten sonra 3-4 dakika daha ocakta tuttuktan sonra (kremayı çok kaynatmayın) servis edebilirsiniz.Afiyet olsun

19 Ocak 2012 Perşembe

MANTARLI PÜRELİ ÇANAK KÖFTE


Geçen hafta canım hep patates yemek istiyordu. Ne yapayım derken de aklıma püreli köfte geldi. Bloguma ilk eklediğim tariflerimden biridir Püreli Köfte! Ama bu sefer şeklinide farklı yapayım mantar ekleyip kocamı da sevindireyim istedim ve resimdeki köfteler çıktı ortaya. Bu arada çocukları mantar ayıran annelere tavsiye edilir. Çünkü püre köfte karışımı içinde mantarları ayıramadı bile çocuklar.
 Malzemeler:
  • 300 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 iri kurusoğan rendesi
  • 3-4 kaşık galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 tatlı kaşığı Knorr köfte harcı
  • ve Domates Sos yoksa sulandırılmış 2 kaşık salça
  • rendelenmiş kaşar
Püre için; 2-3 adet iri patates soyulup küp küp doğranır ve yarısı süt yarısı da su olacak şekilde iyice kaynatılır ve tuz eklenip  blender ile püre haline getirilir.

Mantarlar ise güzelce yıkanır ve iri olanlar dilimlenir. Kendi bıraktığı suyu çekene kadar pişirilir.

Evet sıra geldi köfteye....
Köftemizin harcını iyice yoğuruyoruz. Ve mantar ile püre hazır olana kadar dinlendiriyoruz. İri bezeler alıp elimizle yassıltık ardından da çanak şeklini veriyoruz. Pişireceğimiz tepsimize yerleştirip 200 derece fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz. Ardından fırından çıkarıp mantarları çanaklara pay edip üzerlerini bolca püre ile kapatıyoruz. Domates sosunu fırın kabımızın içine patateslere değdirmeden döküyoruz. Köfteler tamamen sos içinde kalabilir. Üzerini folyo ile kaplayıp tekrar sıcak fırına sürüyoruz.Sos kaynamaya başlayınca kaşar rendesini köftelerin üzerine ekleyip kızarana kadar daha fırında beklettikten sonra servise hazır. Afiyet olsun.
  

10 Ocak 2012 Salı

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 71.HAFTA


Sevgili "Yeşil Mutfaktan Tarifler" blogu sahibi arkadaşım gecenlerde sağolsun blogumu ziyaret etmiş ve benide PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 71.HAFTA etkinliğine davet etmiş. Şimdi davet edilen bir yere katılmadan olmaz. Çok fırsatım olmadığı için yeni ve farklı birşey deneyemedim ama yıllar önce sık sık yaptığım nişaştalı kekim geldi aklıma. Ancak hiçbir yerde tarifini bulamadım aklıma geldiği kadarıyla yaptım  artık. Asıl tarifimde kek sadece nişaşta ile yapılıyordu hem evde yeteri kadar nişaşta olmadığı için hemde bu kekde nişaşta miktarının mutlaka ölçülü olması gerektiği için (yoksa hamur oluyor, tam kıvamında ise sünger gibi enfes bir kek oluyordu) bu şekilde doğaçlama bir kek çıktı ortaya. lezzeti gayet iyidi hatta yağ miktarı çok az olduğu için hafif ve diyet yapanlarada uygun bir tarif oldu.
Çok bereketli bir harç oldu. Ben kek kalıbıma ve 12 adetlik muffin kalıbına pay ettim. Benim  için nostaljik bir yanı olduğu içinde aşağıdaki resmi ekledim :))


Malzemeler
  • 4 yumurta (oda ısısında)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
  • 2 kaşık haşhaş
  • 1 çimdik tuz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 çay kaşığı ucuyla karbonat
  • 1 su bardağı nişasta
  • 2,5-3 su bardağı un
Yapılışı; Yumurta ve şeker mikser ile iyice köpürene kadar çırpılır. Tuz, süt, sıvıyağ, portakal kabuğu rendesi  ve suyu eklenip çırpılmaya devam edilir. Geriye kalan malzemeler ve kontrollü şekilde unda  eklenip karıştırılır ve kalıplara pay edilir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Ben bu keki ertesi gün yemeyi daha çok seviyorum. Üstelikte çok az yağ olduğu için yedikçe yiyesiniz geliyor aman DİKKAT!


5 Ocak 2012 Perşembe

FINDIKLI MUZLU KEK

Merhaba!
Çok şükür koca bir yılı sıkıntısız kapattık. (iş yerinde) Off ne yoğunduk yaaa. Gerçi 2012 ye de hızlı başladık ama olsun Kasım-Aralıktaki kadar olmaz. Blogumu ve siz dostlarımı da çok ihmal ettim biliyorum. Evde de hiç fırsat bulamıyorum arada telefonumdan açıp bloglara bir göz atıp çıkıyorum bilgisayar açmaya bile zaman ayıramıyorum.
Neyse sağlık olsun yeter ki. Evet 2012 nin ilk tarifinin çok özel olmasını istedim ve kaç gündür plan yapıyorum Yılbaşı soframdan bişeyler ekleyim yok pastamı, yemeğimi derken 5 gün geçmiş. Dün gece kocacım kek istedi. Bende keklerini bayıla bayıla izlediğim Sevgili Gül'ü ziyaret ettim. Hepsi birbirinden muhteşem keklerinden fındıklı olanı evde de kararmak üzere olan muzumuda kullanayım diye seçtim. Aldım tarifi önüme başladım yapmaya ama bir taraftan korkuyorum çünkü muz, fındık, portakal suyu, nişasta ne çok malzeme var nasıl bir şey olacak diye meraklanıyorum. Bu arada Alpan da "Lütfen normal bir kek yap" diyor. Olur mu hiç! Fırsat bulmuşum hemen yeni tarif denemeliyim. Yaparken kek muhteşem kokuyor hiç sevmem ama çiğ harçtan tatdım ve süper...
Damak Tadına burdan tekrar ellerine sağlık diyorum ve tarife geçiyorum:



Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 75 gr tereyağ
  • minicik tuz
  • 1/2 portakal suyu
  • 1 aida bardağı yoğurt ve varsa suyu
  • 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1/2 su bardağı kavrulmuş bıcakla kesilmiş fındık
  • 1 adet olgun bıcakla ince dilimlenmiş muz
  • 1 çay bardağı fildişi damla çikolata (kıyılmış da olabilir)
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 su bardağına yakın un
  • kabartma tozu
Malzeme listesini aynen aldım Gül'den ama burda benim tek farkım evde fildişi çikolata yoktu onun yerine Dr Oetker in kakolu pasta süsü vardı ben onun tamamını ekledim. (80 gr)

Yapılışı;Sıra ile tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve iyice çırpılır. Benim Gül'inkiler  kadar güzel ve değişik kalıplarım olmadığı için :((( muffin kalıplarıma döktüm ve önceden ısınmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar bir sürede pişirdim. Şimdiden Afiyet Olsun diyorum. Lezzetli ve yumuşacık bu keki deneyin mutlaka.




Not: Bu arada fındığı bıçakla kıymadım onun yerine buzdolabı poşetine koyup üzerine bardakla vurarak iri iri bölmüş oldum.