27 Aralık 2011 Salı

BADEMLİ ÇOKOKREMLİ KURABİYE

Tek kelime ile MUHTEŞEM. Sert görüntüsü altında yumuşacık bir  badem aroması ve çikolata tadı var. Kurabiyeleri ilk sevgili Leyla'da görmüştüm. Bir mim cevabında kusursuz tarif olarak yazmış bende merak etmiş not etmiştim. Sonra aynı kurabiyeyi sevgili Zeliha'da da görünce ilk fırsatta yapayım istedim ama bir türlü kısmet olmamıştı. Dün  akşam da görümcemlere gidelim diye konuşunca eşimle, elim boş gitmeyim bir kurabiye yapayım dedim. Ve ilk aklıma gelen resimlerdeki görüntüsüne bayıldığım bademli kurabiyeler oldu. Ancak benim vaktim o kadar dardı ki hem Eylüle ödev yaptırdım hem yemek yaptım ve yedik hemde bu kurabiyeleri aradan çıkardım. Ve bulaşıkları bile halledemeden evden çıkmamız gerekti. Bu telaşeye değdi mi? Kesinlikle EVET! Süper bir lezzet. Yiyen herkes bayıldı. Çocuklar çok komikti "benimkinde daha çok çikolata var sende az" diye diye 3 er tane yediler üstelik düşünsenize akşam yemeği sonrası tok karna! Evimizin gurmesi Alpan Beyden de tam not aldık. Ama niyeyse benim içime sinmeyen birşeyler var sanki Leylada gördüklerim daha gevrek ve daha bademli gibi. Gerçi ben un miktarını artırmak zorunda kaldım ve birde hala tereyağ kullanmaya kıyamıyorum becelle yaptım belki ondandır ama bundan sonra sık sık yapacağım için dert değil bir kaç farklı versiyonunu denerim artık.

 Malzemeler:
  • 225 gr.yumuşamış margarin
  • 2/3  bardak  şeker
  • 1 adet yumurta,
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2+1 su bardağı un
  • 1 su bardağı iyice çekilmiş badem
  • Çokokrem (Piştikten sonra üzerine sürmek  için)
Yapılışı; ,Yumuşamış margarin, şeker ve pudra şekerini iyice karıştırıyoruz.Yumurtayı da ekleyip,karıştırmaya devam ediyoruz. 2 su bardağı un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip,hamuru yoğuruyoruz. 1 su bardağı bademi de hamura ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar un eklemeye devam ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp,yuvarlıyor ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Kurabiyelerin ortalarını parmağımızla  bastırıp çukur oluşmasını sağlıyoruz. (Ben hafif bastırdım ama pişerken o boşluklar bozuldu. sanırım daha kuvvetli basmak gerekiyordu) 160 derecede, kurabiyeler kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine çokokrem sürüp sıcak sıcak yemeye başlıyoruz bile.. Afiyet Olsun.

26 Aralık 2011 Pazartesi

AŞURE

 Aşureyi eklemeyi neredeyse unutuyordum. Hayatımda ilk kez tek başıma aşure yaptım. Aslında tüm malzemeyi hazırladım ve annemi tacize başlamıştım. "Anne hadi gel herşey hazır, sen bir tek karıştıracaksın" diye. Ama annem gelmedi :((( Alpan da bana aşureyi sen pişirirsen bende yiycem dedi. (Daha önce bir kaşık bile olsun tadına bakmamıştır) Tabi ben hemen gaza geldim yaparım tabii ne var ki! diye. Neden bilmiyorum herşeyi yapabilirim ama aşureyi yapamam gibi gelirdi. Halbuki hiçde zor değilmiş. Üstelik kendim yaptığım için kendi sevdiğim meyveleri daha çok ekledim.
Ama  o kadar abartmışım ki tüm apartmana, evin altındaki kuaföre, markete, akşam eve gelen arkadaşlarıma, iş yerine ve görümcemlere bile dağıttım. Allah kabul etsin. Siz benim tarifimle denemek isterseniz bence tam yarısını uygulayın.

Malzemeler:
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasulye
4,5 su bardağı buğday
2,5 su bardağı kuru üzüm
2,5 su bardağı kadar küçük doğranmış kuru kayısı
2 su bardağı kadar küçük doğranmış kuru incir
1 portakalın kabuğu incecik dilimlenmiş
1/2 su bardağı kadar (yada 1) kuş üzümü
2 su bardağı yer fıstığı
2 su bardağı iri kırılmış fındık
1 adet kabuk tarçın
5-6 su bardağı şeker (daha fazlada olabilir azda tamamen damak tadınıza göre)
üzerine ceviz, dolmalık fıstık, tarçın vs.

Yapılışı; Kuru fasulye ve Nohut bir gece önceden ıslatılır ve iyice haşlanır. Buğdayda  iyice yıkanır ve düdüklüde bol su ile7-8 dakika haşlanır. Daha sonra büyükçe bir tencereye nohut, buğday,fasulye alınır ve üzerine yaklaşık 3-3,5 litre kadar sıcak su konur. 10-15 dakika kaynattıktan sonra üzüm ve küçük parçalar halinde dilimlenmiş kayısılar eklenir. Bu arada ben ilk yaptığım tencereye (iki büyük tencereye pay ettim malzemeyi) kabuk tarçın eklemedim rengi daha beyaz oldu. İkinciye ekledim aroması güzel ama rengi koyu oldu. Bu yüzden tarçın koyup koymamak tamamen tercihe bağlı. Suyu ben tam ölçemedim ama göz kararı azar azar su eklemeye devam ettim.Ilık suda bekletilmiş kuş üzümü, Portakal kabuğu, şeker ve minicik tuzda eklenir ve bir süre daha kaynatmaya devam edilir. En son incirler ekleniyormuş (Annem öyle diyor! Sanırım o da rengini değiştiriyor olabilir) olabildiğince küçük dilimleyin çünkü çok şişiyorlar. 3-4 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve biraz dinlendirdikten sonra kaselere pay edin. Üzerini dilediğiniz şekilde süsleyip ilk kaseyi eve ayıracak şekilde dağıtmaya başlayın. Ben bu arada başında bol bol dua ettim. Afiyet olsun.

Not: Alpan sadece 1 kaşık yedi!

23 Aralık 2011 Cuma

UN KURABİYESİ

Un Kurabiyesinin yeri bambaşkadır bende. Hem hatıralarımda çok yeri var hem de tadını başka hiçbir kurabiyeye değişmem!
Ve neden bilmiyorum ama aynı tarifle kim yaparsa yapsın hep farklı bir tat oluyor hatta bazen ben bile bir yaptığımla diğerinin tadını tutturamıyorum.

Malzemeler:
  • 1 paket margarin (oda ısısında iyice yumuşamış)
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri (damak tadınıza göre)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4-4,5 su bardağı un
  • üzeri için pudra şekeri
Yapılışı; Öncelikle unun yarısını hamuru  yoğuracağınız kaba alın ve iyice yumuşamış margarin, pudra şekeri ve vanilya  ekleyip yoğurun. Kabartma tozu ve geriye kalan unu kontrollü bir şekilde ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş ekleyin. Küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 180 derece ısılı fırında beyaz kalacak şekilde pişirin.(Yaklaşık 15-20 dakika kadar) Fırından çıkarıp ılımasını bekleyin ve bir buzdolabı poşetine pudra şekerinizi koyun soğumuş kurabiyeleri poşete koyup iyice şekere bulayın. Afiyet olsun.

21 Aralık 2011 Çarşamba

TAVUK FAJİTA

İş yerindeki yoğunluk halaaa son hız devam! Çok özlüyorum bloglarda gezinmeyi! Kimler ne yaptı meraktayım. Arada bir girip bakıyorum yorum bazen yazabiliyorum bazen hızlıca bakıp çıkıyorum. Ama şu yılsonunu bir atlatalım herkese bol bol ziyarete gelicem :)


Dün akşam bu yemeği hazırlarken kendi kendime "yapıyorum ama çocuklar kesin mızırdanacaklar" dedim. Çünkü daha öncede ne zaman yapsam hep o kırmızı biberler mantarlar tabağın bir kenarına ayrılır. Ama bu sefer biraz masa başı sohbeti biraz ikna kabiliyetim ile her ikiside tabaklarını bitirdiler.
Başlık Fajita ama benim ne soslarım vardı ne de tortilla ekmeğim. Hatta meksika fasulyem bile yoktu. (Yazık bana :((( )Ama ne yapayım hiç biri de evde yenmez. Bense hem soslarına bayılıyorum hemde ekmeğine ama ne yapalım Fajitanın tadını bende dışarda yerken çıkarırırm!
(Not: Fajita; İspanyolca’da dana etinin özel bir bölümü anlamına geliyormuş; et, tavuk ya da karidesten de yapılabiliyor. Kızgın demir tavalarda kızartılan et, tavuk, karides, sebze dilimleri, yanında ızgara soğan, guacamole, ekşi kremayla servis edilir. Bu et yemeği, tortillalara sarılarak yenir.)
Aslında Texas-Meksika karışımı olan bu yemeği ben biraz da Türk usulu ekleyerek daha doğrusu kendi damak tadımıza göre uyarladım.

Malzemeler:
  • 1 paket tavuk göğsü
  • 3 adet kırmızı biber
  • 5-6 adet çarliston biber
  • 2 adet iri kuru soğan
  • 1 paket küçük mantarlardan
  • zahter yada kekik
  • köri
  • tuz
  • karabiber
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1/2 su bardağı süt
  • 6 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 çay bardağı soda
  • 2 diş sarımsak
Yapılışı; Öncelikle tavuk gögüsler güzelce  yıkanır ve ince şeritler halinde dilimlenir. Süt, 3 kaşık sıvıyağ, sarımsak ve soda ile en az yarım saat marine edilir. Kırmızı ve yeşil biberler uzun ince şeritler halinde dilimlenir ve wok tavada 2 kaşık sıvıyağ ile hafif diri kalacak şekilde sotelenir ve bir kenara alınır. Aynı tavaya kalan 1 kaşık sıvıyağ eklenir ve söğüş doğranmış 2 adet kuru soğanda sotelenir. Soğanlarda biberlerin üzerine eklenir. Tavukların fazla sosu süzülür ve sıcak tavaya atılır. Bıraktığı tüm suyu çekene kadar pişirilir. Zahter, köri, karabiber ve soya sosu da eklenir. Yıkanmış mantarlar da eklenir iyice pişirlir. Servis edileceği zaman biberler ve soğanla harmanlanıp sıcak servis edilir. Afiyet Olsun.

19 Aralık 2011 Pazartesi

PEYNİRLİ ÇÖREKOTLU MUFFİNLER

Herkese kocaman bir GÜNAYDIN!!!
Ben peynirli keke bayılırım. Hatta lise zamanlarında bir komşumuz çok güzel yapardı. Her yaptığında da saolsun bizede getirirdi. Geçen hafta buzluğumu boşaltmam gerekti ve parça parça kaldırdığım kahvaltılardan kalan peynirleri önce börek yapayım dedim sonra da değişiklik olsun belki çocuklarda sever diye bu şekilde değerlendirdim. Aslında kek kalıbında yada tepsi de yapardım ama o gün ESSE den aldığım yeni muffin kalıplarımı kullanmak için sabırsızlandığım için muffin oldular. Ölçülerden 12 muffin 3 tanede şekilli kek kalıplarımdan olmak üzere toplam 15 tane oldu.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt (aslında hep yoğurt koyardım ama evde kalmamış)
  • 1/2 su bardağından biraz fazla sıvıyağ
  • beyaz peynir
  • tulum peyniri
  • ezine peyniri
  • maydanoz
  • dereotu
  • çörekotu
  • haşhaş
  • 10-15 adet temizlenmiş zeytin
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5-3 su bardağı un
Yapılışı; Yumurta, süt, sıvıyağ ve tuz güzelce mikserle çırpılır. Diğer tüm malzemeler dilediğiniz ölçü
de eklenir. Un ve kabartma tozuda eklenip yağlanmış kalıba pay edilir. Orta ısılı fırında iyice pişirilir. Biraz dinlendirildikten  sonra ikram edilir. Afiyet Olsun.

***  Zeytin yazmayı unutmuşum.

KUZU İNCİK

Alpanın en sevdiği benimde yapmaya hiiiç üşenmediğim bir et yemeği!

Malzemeler:
  • 4 adet kuzu incik
  • 4-5 adet top karabiber
  • defne yaprağı
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • Dilimlenmiş domates
  • 4 küçük patates
  • 2 tane havuç
  • 1 kuru soğan
  • 1 kaşık salça
Yapılışı; Öncelikle etlerimiz ılık su altında iyice yıkanır. Düdüklü tencerimize aldığımız 3 kaşık sıvıyağda küp küp doğranmış kurusoğan kavrulur üzerine inciklerde eklenir. 1-2 kez çevrilerek kızartılır. Kışlık doğranmış domateslerimizden bir küçük poşet eklenir. Karabiber,defne yaprağı ve salça eklenip karıştırılır . 2-2,5 su bardağı kadar kaynar su eklenip düdüklünün ağzı kapatılır. Yaklaşık 15 dakika kadar haşlandıktan sonra altı kapatılır ve içine patatesler, havuç ve tuz eklenip 5 dakika daha haşlamaya devam edilir. Yanına tel şehriye pilavı çok ama çok yakışıyor tavsiye edilir. Afiyet olsun.

6 Aralık 2011 Salı

BADEMLİ ÇİKOLATALI KORNETLER

    İşyerinde ve evde hala o kadar yoğunum kii bir gün bir yerlerde bayılıp kalıcam sanırım. Bünyem çok zor kaldırıyor artık bu yoğunluğu. Ama ben yılmadan yine de Yeşim abladan kopyalar çekip onun yaptığı o enfes lezzetleri kendimce yapmaya çalışıyorum. Geçen hafta görüpte iç çektiğim "Bal Bademli Kornet" i çok sevdiğim arkadaşım Hicran'ın sözüne yapıp götürmek istedim. Aslında Sevgili Yeşim abla öyle güzel anlatıyor ki çok kolay bişey sanıp atlıyorsunuz tarife "Aaaa ben bunu yaparım ki" diye. Halbuki (ya da bana göre) çok ama çok oyalayıcı bir tarifmiş. Ama arkadaşıma feda olsun (Bu arada bir kez daha yapmam gerekirse anca ya oğlumun sünnetine yada kızımın özel bir günü için falan yaparım. Yoksa iki çocuklu bir çalışan kadına göre değilmiş.)
      Başa dönüp yazdıklarımı okuyunca da amma gözüm korkmuş. Aslında kağıtlara sarıp kurdela ile süsleme kısmını atlarsanız o kadarda korkutucu değildi :) Sizlerde özel bir gün için özel bir kurabiye yapmak isterseniz işte bu tarif tamda buna uygun!

Malzemeler:
(Hamur için)
  • 200 gr yumuşak tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çimdik tuz
  • çay kaşığı ile çok az kabartma tozu
  • un.
(İç dolgusu için)
  • 1 su bardağı çiğ badem kabuklu
  • 1/2 su bardağı ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 küçük yumurtanın akı
Üzerindeki çikolata sosu için; 80 gr bitter çikolata ve 1 tatlı kaşığı tereyağ benmari eritilir.
Yapılışı; Öncelikle hamurunuzu yoğurun. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olana dek un ekleyin ama kontrollü bir şekilde! İç dolgusu için hazır olan tüm malzeme  katı bir kıvamda olacak şekilde robottan geçirilir. Hamuru ben 4 bezeye böldüm ve iki yağlı kağıt arasında bıçak sırtı kalınlığında olacak şekilde açtım. Aida bardakların ağzıyla daireler kestim ve ortasına bademli harctan bir miktar alıp parmak şeklinde şekil vererek koydum. Hamurun kenarlarını ucu sivri olacak şekilde kornet şeklinde kapatılır.  Benim cımbızımda yoktu tabiii ama mutfakta çareler tükenmez diyip maşa ile kurabiyelerin ağzını sıkıca kapattım. Orta ısılı fırında çok kızarmadan pişirilir. (Çabuk pişiyor sanırım hamur ince olduğu için) Yeşim abla bundan sonraki kısımda bal ve bademle güzel bir kaplama yapmış onun tarifi için buraya tık tık.
Ben ise çikolatayı benmari eritip kurabiyeleri buna batırdım ve soğumaları için yağlı kağıta dizdim. İyice donduktan sonrada süsleme işlemine geçebilirsiniz. Deneyecek tüm arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin diyorum. Afiyet Olsun.

Not: Bu güzel lezzeti az önce bloglarda farkettiğim "Çay Kahve Bahane Etkinliğine" yolluyorum.

1 Aralık 2011 Perşembe

KIRPIK (2)

Bu tarifi Yeşim Abladan aldığımdan beri denemediğim şekli kalmadı.
 Kırpık, Açma, Poğaça ve hatta Paskalya bile oldu.
Ama eklemek bugüne kadar kısmet olmadı.
En son annemlere kahvaltıda ekmek yerine yaptığımda tamamı bir oturuşta bitince
eklemem lazım artık dedim. Daha öncede bir kırpık tarifi vermiştim ama bence bu daha lezzetli oldu.

Hatta bu kırpıklar oğluşumun doğum günü için yapılmıştı. O gün ilk kez keşfettim lezzetini. Ondan sonrada sık sık kullandığım bir mayalı hamur oldu. Resimdeki kırpıkların hepsin de maydanoz yok belki çocuklardan sevmeyenler vardır diye pek koymadım.

Bu resimdeki enfes ekmeklerde yine aynı tarif ile yapıldı.

Malzemeler:

  • 2 yumurta

  • 1 su bardağı süt


  • 1 çay bardağı şeker (ben biraz daha az şeker kullanıyorum)


  • 1/2 su bardağı ılık su


  • 1 su bardağı sıvıyağ


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 tane yaş maya (42 gr)


  • Aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olacak şekilde)


  • peynir


  • maydanoz


  • Yapılışı; Önce ılık suya yaş mayayı atıp eritiyoruz. 1 yumurta sarısını üzerine sürmek için ayıralım.Tüm malzemeyi katıp (unu kontrollü olacak şekilde) yumuşak bir hamur elde edelim.Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.(1-2 saat) .Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp hafif elimizle oval şekil vererek yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede  pişirin. fırından çıkardıktan sonra soğuması için bir süre bekliyoruz ve tam ortadan kesiyoruz. (İkiye ayırmadan ama) 1 tatlı kaşığı kadar ezilmiş peynir koyup kıyılmış maydanozlara batırıyoruz. Afiyet olsun.