30 Kasım 2011 Çarşamba

PORTAKALLI KEK

Kuzucuklarım bir akşam otururken "anne bize kek yapar mısın" dediler.
Şimdi ben nasıl yapmadan dururum dimi! Hemen kalktım ve elime geçen elma ve  havuçu rendeledim. İçime sinmedi birde portakal rendeledim. Tabii kış mevsimi ne vitamin eklesek kar misali suyunu da sıktım.  
Eee tabi yanına da Ayvalı Ihlamur yakışır diye yapıp afiyetle ailecek yedik. Sizlerde umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:

  • 3 yumurta

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

  • 1/2 su bardağı portakal suyu

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 portakal kabuğunun rendesi

  • 1 büyük havuç (rendelenmiş)

  • 1 elma (rendelenmiş)

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • ceviz

  • 1 paket  kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 2-2,5 su bardağı un


  • Yapılışı; Şeker ve yumurta mikser ile iyice çırpılır. Ve her zamanki gibi mikser bi kenara bırakılarak tahta bir kaşık yada spatula ile diğer tüm malzemeler eklenerek karıştırılır. Kalıplara 1 er kaşık döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında güzelce pişirilir. Afiyet olsun.

    29 Kasım 2011 Salı

    PATATES MÜCVER

    Merhaba;
    Yıl sonu yaklaştığı için işyerinde çok yoğunum evde de tempo iyice arttı. Eylül ün sınavları Egenin ev ödevleri derken akşamları pert oluyorum. Zaten makarna köfte yesek kar sayar hale geldim. O kadar yoruluyorum ki yeni şeyler denemek bir yana yemek yapmaya bile zor vakit buluyorum. Fakat bugün çok boşladığımı hissedip hemen hızlıca bir tarif paylaşıp öyle işlerime başlıyacağım.


    Malzemeler:
    • 4 orta boy patates
    • 2 yumurta
    • 3-4 kaşık un
    • tuz
    • karabiber
    • kırmızı pul biber
    Yapılışı; Patatesler soyulup rendenin iri tarafıyla rendelenir. Nişastası  akana kadar bol su ile yıkanır ve tüm suyu iyice süzülene kadar beklenir. Ben fazla vaktim olmadığı için salata kurutucusu ile tüm suyunu aldım. Yumurtaları ve baharatları ekleyip karıştırın. Kızgın yağa 1 kaşık kadar harçtan döküp her iki tarafı  kızarınca havlu kağıt üzerine alın. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    11 Kasım 2011 Cuma

    REVANİ

    Bayramda şehir dışında olacağımız için benim bir hazırlığım olmadı. Ama annemlere Revani  ve Yeşim ablanın şekerparesinden yaptım. Hamurlu tatlılar bol şerbetli de oldumu bizde durmaz hemen biter. Revaniyi de ne kadar zamandır ilk kez yaptım ve oğlum bayıldı. Kadına 1 tepsi revani yaptım hemen ayak üstü 1 sırasını Eylül ve Ege yediler bile. Bu tatlılar niye böyle güzel oluyor kiiii yaa!

     Malzemeler:
    • 4 iri yumurta
    • 1 sb şeker
    • 1/2 sb sıvıyağ
    • 1 sb süt
    • 1 sb irmik
    • 2,5 sb un
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    Şerbeti ; 3 sb şeker, 3 sb su, 1/4 limon suyu

    Yapılışı; Öncelikle şerbet ocağa konur ve iyice kaynadıktan sonra limon suyu eklenip ılımak üzere bir kenara alınır. Şeker ve yumurta beyazlaşana kadar iyice mikser ile çırpılır. Geriye kalan tüm malzemeler eklenir ve tahta bir kaşık ile karıştırılır. Sadece tabanı yağlanmış bir fırın tepsisine  harç dökülür (yanlarını yağlamayın ki güzelce kabarsın ve kabardığı yere yapışıp kalsın böylelikle daha düzgün bir yüzey oluşacaktır.) ve önceden ısınmış 180 derece fırında güzelce pişirilir. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılımış şerbet üzerine dökülür. Ben vaktim olmadığı için üzerini süsleyemedim. Sizler dilerseniz hindistancevizi, fıstık yada kremşanti ile süsleyerek ikram edebilirsiniz. Afiyet Olsun.

    10 Kasım 2011 Perşembe

    GÜVEÇTE SEBZELİ KÖFTE

    Bu tarifim de yine son anda  geleceklerini haber veren misafirlerim için hazırlanmıştır. Tamamen doğaçlama olmuştur. Ve o kadar apar topar hazırlandım ki ne yaparken ne piştikten sonra fotoğraf çekmek aklıma bile gelmedi. Bu tek fotoyu da Eylül çekmiş! Sizlere de fikir olabilir diye arşivime eklemek istiyorum .


    Malzemeler:
    • 250 gr kıyma
    • 1 yumurta
    • 1 kurusoğan rendesi
    • galeta unu
    • tuz
    • karabiber
    • köfte harcı
    • mantar
    • bezelye
    • patates
    • biber
    • domates
    • tuz
    • salça
    Yapılışı; Misafirlerimiz bizi aradıktan sonra yaklaşık 1 saat içinde geleceklerdi. O yüzden ben buzlukta hazır bulunan misket köftelerimi hemen fırına attım. Sizler köfte harcını iyice yoğurup ister benim gibi misketler yada parmak şeklinde yapabilirsiniz.Patatesi küp küp dilimledim ve kızarttım. Ardından hemen biberleri de ikiye bölüp kızarttım. Geniş bir güveç kabına fırınlanmış köfteleri, üzerine konserve bezelyeyi, kızarmış patates ve biberleri koydum.  Mantarları ve küçük küçük doğranmış domatesi de ekledikten sonra salçalı sos döküp sıcak fırına verdim. Domatesler iyice pişene kadar fırınladım. Yanına pilav ile servis yaptım . Çok doyurucu ve kolay bir yemek oldu. Afiyet olsun.

    4 Kasım 2011 Cuma

    LİMONLU HAŞHAŞ TOHUMLU KEK

    Günaydın!!!

    Bu gün ilk kez denediğim bir keki paylaşmak istiyorum. Daha önce haşhaş tohumlu kek yapmış ve çok beğenmiştim. Yerken ağızdaki çıtırtılar keke ayrı bir tat ve  keyif veriyor. Limonlu haşhaşlı keki de not etmişim ne zamandır denenmeyi bekliyordu. Açıkcası limonlu kek bana çok hitap etmedi. Limondan pek hoşlanmam ama gariptir ki çocuklar çok sevdiler. 2 gündür  okula götürüp yiyorlar. Akşam sütün yanına yemek istiyorlar. Genelde benim sevgili çocuklarım :))) hazır kek severler benim yaptıklarımın yüzüne bile bakmazlar. Ama bu sefer beni şaşırttılar! Misafirlerinize limon aromalı bir kek ikram etmek isterseniz  işte tarif;
    Malzemeler:
    • 2 yumurta
    • 1 su bardagi şeker
    • 100 gr tereyağ
    • 1/2 su bardağı yoğurt
    • 1 limon suyu ve rendesi
    • 1,5 su bardağı un
    • 1 kabartma tozu
    • 1 vanilya
    • 1-2 çorba kaşığı haşhaş
    Yapılışı; Yumurta ve şeker çırpıcı ile beyazlaşana kadar iyice çırpılır. Eritilmiş tereyağ, yoğurt ve limon suyu eklenir ve tahta bir kaşık ile karıştırılır. Limon kabuğu rendesi, haşhaş tohumu, un, vanilya ve kabartma tozuda eklendikten sonra kalıba dökülüp 180 derece ısılı fırında pişirilir. Ben küçük kalıplara pay ettiğim  için yaklaşık 10 dakika da pişmişti kekler. Afiyet Olsun

    3 Kasım 2011 Perşembe

    ÇÖREKOTLU KRAKER

     Bu kurabiyelerin evde her şekli pişer. İnce rulolar yapıp dilimlenerek, kurabiye kalıpları ile kesilerek ve birde bu şekilde. Aslında o kadar lezzetli ki şekli hiç önemli değil sadece ne için yaptığıma göre şekil veriyorum zaten!
    Tarif Melike Yengeme ait. Pastane den alınmış çok lezzetli ve taze kuru pastalar tadındadır.
    Kesinlikle ama kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Yiyen ve tarifini almayan kalmadı neredeyse. Bir ara bizim evde haftada 2-3 kez yapılıyordu. Yapımı da o kadar kolay ve çabuk ki hiç üşenmeden yapıveriyorsunuz.

    Malzemeler:
    • 250 gr yumuşak margarin
    • 1/2 sb siviyag
    • 1/2 sb toz şeker
    • 1,5 tatlı kasığı tuz
    • 1 yumurta aki (sarısı üzerine)
    • 4 çorba kasığı çörekotu
    • 1 paket kabartma tozu
    • Aldığı kadar un
    Yapılışı; Yumuşak margarin, sıvıyağ, toz şeker, tuz ve yumurta akı çırpıcı ile iyice karıştırılır. Çörek otu (dilerseniz haşhaş da ekleyebilirsiniz), un ve kabartma tozu eklenir ve yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğrulur. Ben hamuru bezelere bölüp yağlı kağıt arasında ince bir şekilde açıp rulet ile dilimledim ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp orta ısılı fırında 15 dakika kadar bir sürede pişirdim. İster sıcak sıcak ister ertesi gün yada daha ertesi günlerde afiyetle yiyebilirsiniz. 1 hafta kadar da tazeliğini koruyor.
    Gerçi biz de hiç 1 hafta kalmadı ama  :))))

    1 Kasım 2011 Salı

    İZMİR KÖFTE

    Çooook uzun zamandır taslaklarda bekleyen yemeklerimden biri bu köftelerde.
    Üzerine kaç kez daha yaptım farklı versiyonlarından.
    Biz evde köfteye bayılıyoruz. En favorimizde tabii İzmir Köfte ve  Hasanpaşa!
    Hasanpaşa Köftesini de bir ara paylaşmak isterim. Sanırım köfte ve patates ikilisini seviyoruz biz!
     Nam nammm olsa da yesek dedim.
     Acaba akşama yapsam mı ki?
    Aslında İzmir Köfte bir tencere yemeği ve çoğunlukla köfte- patateslerin önceden kızartılması ile pişirilir. Fakat ben biraz farklı yaptım. Nasıl mı?
    Öncelikle ben hiç köfte kızartmam. Neden bilmiyorum ama bol yağda kızarmış köfteleri sevmiyorum. Her zaman fırında pişiririm. Ne yapacak olursam olayım fırında pişiririm. İzmir Köftesini yaparken de  yine fırınladım. Patetesleri ve biberleri de yemeğimin  hafif olması açısından yine çok az yağ ile fırınladım.

    Malzemeler:
    • Köftelik kıyma
    • kuru soğan rendesi
    • tuz
    • karabiber
    • 1 tatlı kaşığı köfte harcı (Olmasa da olur)
    • iri dilimlenmiş patatesler
    • biber
    • Domates Sosu
    Yapılışı;  Öncelikle patatesler iri dilimlere bölünür ve çok az yağ-tuz  ile harmanlanıp biberlerle birlikte fırında güzelce pişirilir.Köfte harcı yoğrulur ve  iri parmak şekli verilir. Onlarda sıcak fırında bir müddet pişirilir. Isıya dayanıklı fırın kabına veya tencerenize önce patatesler üzerine köfteler ve biberler eklenir. Ben evde hazır olan domates sosumu kullandım.  Siz dilerseniz domates dilimleri ekleyip salçalı sıcak su hazırlayarak da  pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.