31 Ekim 2011 Pazartesi

KAĞITTA SOMON VE SOĞAN KROKET

Uzun bir aradan sonra herkese kocaman bir Merhaba!
Geçtiğimiz hafta boyunca öyle üzgündüm ki hiç elim kolum kalkmadı. Ne blog gezindim ne birşeyler paylaştım sürekli gazete haberlerini takip edip fırsat buldukça TV haberlerinden ne oldu, ne bitti, son gelişme nedir diye bakındım durdum. Sanırım bu durumu biraz da fazla abartmışım ki Eylül "yeter artık neden hala Van daki depremi seyrediyoruz ki. Tamam işte yardım yaptınız deprem olduğunu da biliyoruz niye hala seyrediyoruz " dedi ve ben şok oldum. Farkında olmadan çocuklara nasıl bir baskı yapmışım. Ve küçük yaşta olmasına rağmen acının ne kadar fakında ve duygusal olarak ne kadar yorulmuş.
Ama artık toparlanıp kendine gelme zamanı!

Biz çok balık tüketen bir aile değiliz. Tabii bunda ana neden benim.! Çünkü ben eskiden hiç balık yemez hatta kokusuna bile tahammül edemezken hamileliklerim sırasında mecburen yemiş ve çok az balık çeşidi ile haşır neşir olabiliyorum. Somon da bu kısıtlı çeşitlerimden biri.

 Malzemeler:
  • somon
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 yk sıvıyağ
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • defne yaprağı
  • 1/2 limon suyu
  • tuz
  • yağlı kağıt
Yapılışı; Derin bir kabın içine sıvıyağ, baharatlar,limon suyu, elimizle parçaladığımız defne yapraklarını ve  bıçağın yanıyla ezidiğimiz sarımsakları da ekleyip  harmanlıyoruz. İyice yıkanmış balıklarımıza bu sosu elimizle  yedirdikten sonra somon dilimlerinin büyüklüğüne göre kestiğimiz yağlı kağıtların ortasına koyup kalan sosuda üzerlerina pay ettikten sonra güzelce kağıdın ağzını kıvırarak kapatıyoruz.Önceden ısınmış 200 derece fırında  yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Yanına bol salata ile servis ediyoruz. Yada benim gibi olayı abartıp yeşil salata, patates salatası ve soğan kroket ile de servis edebilirsiniz.

SOĞAN KROKET

Evde hepimiz bayılıyoruz soğan krokete. Ama bu sefer yaparken maalesef sıkma torbamı patlattım ve çok sıkıntılı oldu şekil vermek. Küçük daireler yapamasam da gelişi güzel sıktım hamuru. Lezzeti dayanılmazdı daha kızartırken tavadan çıkarır çıkarmaz üfleye üfleye yedik bile yarısını :) 

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1,5 su bardağı galeta unu
  • 2-3 kaşık un (kıvam verecek kadar)
  • tuz
  • karabiber
  • toz kırmızı biber
  • 4 kuru soğan rendesi
 Yapılışı; yumurta, galeta unu, baharatlar ve rendelenmiş soğan iyice karıştırılır. Sıkma torbasından düzgün bir şekil alacak kıvama gelebilmesi için  2-3 kaşık kadar da un ilave ediyoruz ve kızgın yağda kızartıp sıcak sıcak servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

Not: Ben galeta unumu evde kalan ekmeklerden yaptığım için normal galeta ununa göre daha iri taneli belki o yüzden birbirini tutan bir hamurum olmuyordur. Dediğim gibi sıkma torbasından akacak ve birbirini tutacak bir kıvamda ise hiç gerek yok bile!

17 Ekim 2011 Pazartesi

BROWNİ KURABİYE (2)

Biz bu kurabiyelere acayip sardık. Her gün olsa yiyeceğiz nerdeyse . Hele oğlum bayılıyor asla 1 tane ile yetinmiyor en az 3 tane yiyor. Şeker komasına gircek çocuğum, o yüzden yapmamaya karar verdim. Önceki Browni kurabiye ile tarifleri çok benzer ama daha ıslak bir browni kıvamı seviyor iseniz mutlaka bunu deneyin derim. Farkı şerbetini kaynatıp ılıtarak kullanıyoruz.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1/2 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yk kakao
  • 2 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • un
Şerbeti; 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su

Yapılışı; Tüm malzeme ile yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde koparılıp yuvarlanarak şekil verilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Kurabiyeler soğuk, şerbet ılık olacak şekilde ayarlanır ve bir süre şerbet içinde bekleterek ıslatılır ve hindistan cevizi ile süslenir. Afiyet Olsun.

13 Ekim 2011 Perşembe

"İŞTE BÖREK BU" MADE İN YETUR'LA LEZZET KARELERİ

Bu başlığı Yeşim ablada görünce merak ettim. Bir börek için çok iddialı bir isim. Özel bir gün için yapmayı planladığım börek alternatifim için not aldım. Bu arada Yeşim ablaya sordum tabii "Ne dersin bu böreğimi yapayım başka bir börek mi tavsiye edersin" diye. Öyle tatlı ve samimi ki bana hemen cevap yazdı ve çok doğru bir tercih yaptığı ama yaparken hiçbirşeyini değiştirmemi tenbihledi. İyi ki de onu dinlemişim çünkü aklımda soda ile yapmak ve 1,5 saatlik bekleme süresini börekleri sardıktan sonra yapmak vardı. Sanmıyorum ki benim düşündüğüm haliyle güzel olsun. Aynen tarifi uyguladım ve yiyen herkes bayıldı. Sizlere de denemeniz konusunda kesinlikle tavsiye ediyorum.
Ben herkese tatdırıcam telaşıyla foto çekmeyi unutmuşum :) Birtek yukarıdaki resim var.

Malzemeler:
  • 6 tane yufka
  • 6 yumurta,
  • 1 bardak sıvıyağ,
  • 1 bardak su
Dilediğiniz bir iç harcı. Ben kıymalı ve peynirli hazırladım.
Yapılışı; Öncelikle tüm tezgahınızı boşaltın ve 3 yufkayı ayrı ayrı serecek yer ayarlayın. Ben 3 yufkamı serdim ve çatalla iyice karıştırdığım sosumu yufaların her tarafı ıslanacak şekilde sürdüm. Yani bu aşamada 3 yufkayı ıslarken sosun yarısı bitti. Yufkaların üzerine 1 er yufka koyup onlarında üzerlerine kalan sosu pay ettim. 2+2+2 şeklinde ayrılmış soslanmış yufkaları tam 1, 5 saat bekletiyoruz. Bu arada harçlarımızı hazırlıyoruz. Sonra gruplara ayrılmış yufkaları 8'er parçaya böldüm. (8x3=24). Ben sigara böreği şeklinde yapmayı düşündüm. Ama Yeşim abla ortadan ikiye bölüp daha kalın ve uzun bir rulo şeklinde yapmış. Harçları pay edip güzelce sardım ve yağlı kağıt serili tepsime dizdim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200 derece fırında güzelce kızarana dek pişirdim. Ben bu şekilde 24 tane börek elde ettim. En çok kıymalılar beğenildi. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 

Dikkat:
Hiçbir malzemeyi değiştirmeyin.
Bekleme süresini kesinlikle kısaltmayın yada uzatmayın. Daha uzun süre kalırsa tezgaha yapışmaya ve kurumaya başlıyor.

10 Ekim 2011 Pazartesi

KOZALAK

 Çocukların bayıla bayıla yedikleri bir tarif. Sadece çocuklar mı? Çikolata ve cornflakes seven herkesin seveceği bir tarif. Ben bile cornflakesi sadece süt ile yiyebilirken baktım herkes çoo beğeniyor 1 tane yedim. Gerçekten güzel bir tatlı. Özellikle çocuklarla ilgili organizasyonlarda yapılabilir.

Malzemeler:
  • 5-6  su bardağı tahıl gevreği (cocopops)
  • 160  gr.  bitter çikolata 
  • 3-4 çorba kaşığı bal

  • 50 gr margarin

  • 1 paket vanilya
     Yapılışı; Az bir su konmuş çelik tencerimin içine cam bir kase oturttum. (Su cama değmeyecek, tamamen buharda eriyor.) Margarini küp küp dilimledim  ve çikolataları elimle kırıp kaseye koyup benmari usulü erittim. İyice eridikten sonra bal ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırdım. Cornflakesleri (ben evde kalan bir miktar mısır gevreğini ve cocopops u karıştırdım) de ekleyip kaseyi tencerimin içinden aldım ve  çikolata ile iyice özdeşleşene kadar kırmadan karıştırdım. Limon sıkacağının tersi ile şekil verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim. Serin bir yerde şeklini alana kadar beklettim. Ve servis zamanına kadar buzdolabına kaldırdım. Üzerine hindistancevizi serpip öyle servis yaptım. Afiyet olsun.

6 Ekim 2011 Perşembe

RULO BÖREKLi VE PATATESLİ MANTI

Geçen hafta Gökçen de yedim bu böreklerden.
Yerken ben bu pratik, şık ve lezzetli böreği kesinlikle denemeliyim dedim.
Üstelik önceden hazırlayıp buzluğa bırakıyorsunuz ve
zaman darlığı durumlarında kurtarıcı bir yemek oluveriyor.
Fakat bir türlü isim bulamadım ne desem ne desem derken mantı fikri geldi aklıma.
Belki yöresel bir lezzetdir, belki çok bilindik bir yemektir ama ben ilk kez tatdım ve bayıldım.



Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 3 patates
  • 1/2 su bardağı soda yada su
  • kızartmak için yağ
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Domates sos
Yapılışı; yufkayı düz bir zemine alıyoruz ve her yerine güzelce soda sürüyoruz. (Gökçen su ile yapmış ben bişeyleri değiştirmeden yapamıyorum yaaaa su yerine soda kullandım o yüzden) Uç kısmından başlayıp ince bir rulo halinde sarıyoruz. 2-3 parçaya bölüp yağlı kağıt serdiğim, buzluğa sığabilcek boyutlarda bir tepsiye yerleştiriyoruz. Kalan yuflalara da aynı işlem yapılıp iyice donmak üzere buzluğa kaldırıyoruz. En az 1 saat kalması gerekiyor ki ben 1,5 kilo yufkam vardı hepsini yaptım ve kaldırdım. Buzlukta hazır bir şekilde bekliyorlar. Bu arada patatesleri küp küp doğrayıp kızartıyoruz. Fazla yağını bir güzel süzdürüyoruz. Rulolarımızı buzluktan çıkarıp biraz yumuşamasını bekliyoruz çünkü hemen dilimlenmiyorlar. 1'er parmak kalınlığında dilimleyip kızgın yağda kızartıyoruz. Patates ve börekleri harmanlayıp üzerine yoğurt ve domates sos ile sıcak sıcak servis yapıyoruz.

5 Ekim 2011 Çarşamba

MARSMALLOWLU ŞEKER HAMURU İLE ZENCEFİLLİ KURABİYELER

Dün gece hayatımın deneyimini yaşadım. Çok merak ediyordum acaba birçok becerikli bayan nasıl güzel görünümlü lezzetli kurabiyeler yapabiliyor diye? Dün de marsmallow ile şeker hamuru yapılabileceğini keşfedince hemen denemek istedim. Akşam eve giderken BİM e uğradım ve paketi sadece 1,45 TL olan marsmallowlardan aldım. Eve girmez girmez de hemen şeker hamuru hazırlıklarımı tamamlayıp yoğurdum. İncelediğim bloglarda hep ertesi gün kullanıma hazır diyordu ama hemen lazımdı. O yüzden bir an önce yaptım ve gece yarısı zencefilli kurabiyelerle buluşturdum. Hamurun aşamaları ve malzemeleri Kemalpaşa Tatlısında çok güzel görüntülenmiş ve anlatılmış. Ben hızlı hızlı yaparken resimlemeyi unuttuğum için şimdi yazmıyorum. Başka bir gün yeniden denediğimde fotoğraf çeker  ve onlarla birlikte aşama aşama eklerim. Şimdilik sadece kurabiyenin tarifi var :)



Malzemeler:250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı mısır nişastası
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı zencefil
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
4 su bardağı un
Bir çimdik tuz


Yapılışı;Yağı eritin ve ılıtın. Yoğurma kabına pudra şekeri ve ılıttığınız yağı ilave edin. Yumurta, zencefil, vanilya ve tarçınıda ilave edip iyice karıştırın. Bir miktar unu,nişastayı,karbonat ve tuzu eleyip, bu karışıma katın ve yoğurun. Kalan  unuda azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Ne çok yumuşak,nede çok sert bir hamur olmalı.Hamuru streç filme sarıp, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Sonra bezelere bölün ve yarım cm. kalınlığında açıp, istediğiniz kalıplarla kesin. Ben hamuru yağlı kağıt arasında açıyorum  böylece kurabiyelerin üzerleri pürüzsüz ve düzgün görünüyor. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında  20-25 dakika arası pişirin.
Şeker hamurumu açtım yine yağlı kağıt arasında, aynı kalıplar ile kestim ve parmağımı ıslatıp yapışacak yüzeye sürdüm. Böylece kolaylıkla yapıştılar. Afiyet Olsun.

GEVREK POĞAÇA

Resme bakarken bile mis gibi kokusu burnuma gelir gibi oldu.
Her zaman yaptığım belli bir poğaça tarifim yok benim. Poğaça yapmaya karar verdiysem bloglarda dolaşıp beğendiğim bir tanesini yapıyorum. Ama sanırım bundan sonra daha çok bu tarifle yapacağım.
 Ayy artık utanıyorum ama bu da Yeşim Ablanın tarifi. Ama ne yapayım tüm tarifleri o kadar güzel ki yapmadan duramıyorum. Ben zaten blogun ismini değiştireceğim, daha öncede çakma Yetur olduğumu söylemiştim.Şimdi ki fikrim ise Yeşim'in Tatları olsun diyorum :)
Eee çünkü daha sırada Şakşukası ve Kırpık Poğaçası var!
Ağızda dağılan kıyır kıyır bir poğaça için;
Malzemeler:
  • 1 paket oda ısısında yumuşak margarin
  • 1 çay bardağı zeytin yağı (ben fındıkyağı kullandım)
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yumurta akı (sarısı üzerine)
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • un
  • peynir
  • maydanoz
 Yapılışı; Tüm malzeme iyice yoğrulur. Dilediğiniz şekli verip iç malzemesini koyun ve kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış fırında iyice kızara kadar pişirin Afiyet Olsun.
Not: Bu poğaçalar yaptığım gün bitti. Ancak uzun süre bayatlamadan kalabiliyormuş bilginize :)

4 Ekim 2011 Salı

KAKAOLU RULO MUZLU PASTA

Kolayca pasta yapmak isteyenler için bence süper.
 Denemek için çekinmenize hiç gerek yok tadı yerinde kolay bir pasta.
Zaten ustasının elinden, ben tarifi daha öncede pastalarından denemeler yaptığım Burçin Hanımdan aldım.

Malzemeler:
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • ¼ su bardağı nişasta (25 gram)
  • 1/3 su bardağı kakao (25 gram)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
*Üzerine serpmek için 1 yemek kaşığı pudra şekeri
*İç kısım için arzuya göre vişne,muz ya da çikolata parçaları
Kreması için, daha önce yaptığım meyvalı pastadaki kremayı kulandım çünkü hem çok hafif hemde kakolu bir keke yakışacak beyazlıkta. Siz dilerseniz tarifin orjinalindeki ganajı yada benim daha önce yaptığım rulo pastadaki kremayı da kullanabilirsiniz. Onun tarifi için tık tık.

Krema;
  • 1 paket Pınar marka Krema
  • 1 paket Crem Ole Damlasakızı aromalı
  • 1/2 paket krem şanti
  • soğuk süt (kıvamı açacak kadar)
Yapılışı; Ben Burçin Hanımın yazdığı herşeyi harfiyen uyguladım ve başarılı oldum. O yüzden tarifi aynen aktarıyorum.
Fırını 180ºC’de ısıtıyoruz.
Fırın tepsisine kenarları taşacak şekilde yağlı kağıt seriyoruz.
Un, nişasta, kakao ve vanilyayı birlikte eliyoruz.
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz.
Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.
Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz.
Çırpma işlemine devam ederken 1/2 çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz.
Sırasıyla önce yumurta sarılarını sonra da elenmiş kuru karışımı spatula ya da tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.
Yağlı kağıt sermiş olduğumuz tepsiye dökerek yaklaşık 20-22 dakika pişiriyoruz.
Fırından çıkardığımız pasta kekini sıcakken uzun kenarından başlayacak şekilde rulo yapıyoruz.
Soğumaya yakın ruloyu açarak kremayı her tarafa eşit miktarda gelecek şekilde sürüyoruz.
Sonra içte kalacak olan uzun kenarın başlangıç kısmına vişne, muz ya da çikolata parçalarını yerleştiriyoruz.
Rulo haline getirip süzgeç yardımı ile pudra şekeri serpiştiriyoruz.
Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.Afiyet Olsun.

3 Ekim 2011 Pazartesi

GÖKÇENDE GÜN VE DURUNUN DOĞUM GÜNÜ

Bir önceki postda Gökçenin kahvaltı masasını yayınlamıştım ve Cuma akşam onlara davetli olduğumuzu yazmıştım. Salona girdiğimizde gözlerime inanamadım. Herşey ama herşey harikaydı. Pazartesi sabahı hem iş yoğunluğumdan fazla buralarda kalamayacağım için hemde sabah sabah bir görsel şölen olması için resimlerle başbaşa bırakıyorum. Bu arada tariflerini de denedikçe eklemeye devam edeceğim :)


Mantar sote

Yarma Salatası

Rus Salatası

Buzluk Böreği .
 Ben bu böreği yerken milföyleri sarmış herhalde diye düşünmüştüm ama  yufka böreğiymiş.




Patates ve sarma börekler kızartılmış yoğurt ve çok lezzetli bir domates sos ile ikram edildi. Ben hemen denedim tabii. İlk fırsatta ekleyeceğim.


Muhteşem bir sebze sote. Kabak, havuç jülyen doğranmış ve sotelenmiş. İçine bezelye, kırmızı biber ve mısır eklenip harmanlanmış. Üzerine süzme yoğurt, mayonez, şeker, tuz ve bol dereotu ile sos yapmış.

Yeşil Salata

Su Böreği. Onun tek resmini çekmeyi unutmuşum.
Pirirnç Salatası


Lokumlu Ay Kurabiyeler
VEEEEEE iŞTEEE

DURU HANIM İLE BARBİE PASTASI.

Burdan arkadaşıma tekrar ellerine sağlık diyorum. Bence hatta o da bir blog yazarı olmalı. Durucuğa da sağlıklı, mutlu ve ailesi ile birlikte uzun bir ömür diliyorum.