29 Eylül 2011 Perşembe

GÖKÇEN DE KAHVALTI GÜNÜ

Ayy çok ayıp ettim. Bu akşam başka bir grup ile yine Gökçene gideceğiz ve ben hala Haziran ayında yaptığımız kahvaltı günü fotolarını eklememişim. Canım arkadaşım o kadar özenmiş, küçücük kızıyla sabah vakti bir sürü hazırlık yapmış.Ben hemen sizlere fikir olması için resimlerini paylaşayım:


Yumurtaları ben dilimledim ve yeşilliklerden yatak yaptım :)



Peynir Tabağı


Şarküteri :)

Patlıcan Salatası



Domates, kırmızı biber ve salatalık dolması


Sebze Sote


Kahvaltılıklar

Semizotu Salatası
Bunların yanında;
Kıymalı- Peynirli Su Böreği
Kremşanti Poğaça
Browni Kurabiye ve dondurma....

28 Eylül 2011 Çarşamba

MEYVELİ KUP VE MEYVE SALATASI


Dün akşam kızımın canı meyve salatası istedi. "Anne hani küçük küçük doğruyorsun meyveleri " diye anlatırken ben akşam yemeği yetiştirmeye çalışıyordum ama kıyamadım. Kızımın canı isterde ben yapmazmıyım. Zaten biraz kırgınlığı da var hasta gibi. Hiç olmazsa meyve takviyesi de yapmış oluruz diye evdeki meyveleri 2 şer 3 er ne varsa alıp hazırladım. Siz de evde kalan meyveleri değerlendirmek adına farklı kombinasyonlarla yapabilirsiniz.

 Malzemeler:
  • 2 incir
  • 3 mürdüm eriği
  • 2 şeftali
  • 2 muz
  • portakal
  • ceviz
  • kek dilimleri
  • beyaz çikolata sosu
  • 1 portakal suyu
  • yarım limon suyu
Yapılışı; Tüm meyveleri hızlıca küp küp cam bir kaseye doğradım. Üzerine liomn suyunu sıktım(kararmasın diye) portakal suyunuda ekleyip harmanladım. Bu arada beyaz çikolata sosumu da pişirdim. Keklerimi küp küp dilimleyip servis yapacağım bardaklara paylaştırdım üzerine beyaz çikolata sosu ekledim onun üzerine bolca meyve dilimleri ve tekrar sos döktüm. Son katına yine meyve dilimleri koyup kuplarımı soğumak üzere buzdolabıma kaldırdım.  
Meyve salatası için ise;
kalan tüm meyve parçalarını kalan çikolata sosu ile karıştırdım ve içerisine ceviz ekledim. Bol vitaminli ve kalorili meyve salatamız hazır. Afiyet Olsun.

27 Eylül 2011 Salı

BROWNİ KURABİYE

Birkaç gün üstüste birşeyler eklemedim mi kendimi bir garip hissediyorum. Şu anda çok işim var ama arada hemen bu nefis kurabiyelerin tarifini paylaşayım istiyorum. O kadar çok blogda gördüm ki tadını çok merak ettim. Bu arada bir gün Gökçen de kahvaltı günündeyken orda yedim ve bayıldım. Hele oğlum deli oldu kurabiyelere. Sırf o gün tok karna 6-7 tane yedi. Şok oldum tabii. Kafama en çok yatan tarifi bulup yapmak istedim ve tam o sırada sevgili Aylin tarifi yayınladı. O beğendiyse kesin güzeldir deyip denedim. Ve sonuç muhteşem. Kurabiyeleri ben kızımın doğum günü için yaptım ve tadan herkes çok beğendiğini söyledi. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.
Ben gece çok geç saatte yaptığım için hem üzerini süsleyecek bir malzeme bulamadım evde hemde fotoğrafım buğulu oldu.  

 Malzemeler:
  • 1 adet margarin (250 gram,oda sıcaklığında)
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 50 gram kakao(1 paket)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Şerbeti için;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı; Kurabiye için gerekli olan tüm malzemeleri genişçe bir yoğurma kabına alın ve iyice karıştırın.
Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar un ilave ederek yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelince yağlanmış fırın tepsisine ceviz büüyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında çatlayana kadar pişirin. Şerbet için süt ve şekeri ayrı bir kapta karıştırın. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak eritin. Kesinlikle ateşe koymayın. Pişen kurabiyeleri sıcakken (fırından çıkar çıkmaz) soğuk süt şerbetine batırın ve bir saklama kabına dizin.
Kalan şerbetinizi de kurabiyelerin üzerine dökün. Ilıyınca servis yapın.Bu şekilde saklama kabı ile buzdolabına kaldırıp saklayabilirmişsiniz ama biz hepsini bir kerede bitirdik bile...

21 Eylül 2011 Çarşamba

KIRPIK

 
Malzemeler:
  • 250 gr yumuşak margarin
  • 1 paket kuru maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta (1 sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 5 su bardağı un
  • beyaz peynir
  • maydonoz
  
Yapılışı; Margarin, süt, yumurta ve şeker iyice çırpılır. Ayrı bir yerde un, tuz ve maya harmanlanır. Tüm hamur karıştırılarak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. (un koyarkan dikkat kontrollü olmaya çalışın bir miktar ile yoğrup kalanı ekleyin) 30-45 dakika kadar ılık bir ortamda mayalanması için beklenir. Hamurunuzu mayalanma süresi sonunda gazını almak için bir kez daha yoğurun. Yağlı kağıt serili tepsiye dilediğiniz büyüklükte (mayalı hamurun kabarmasını da göz önünde bulundururarak) oval şekil vererek dizin ve yaklaşık 30 dakika da bu şekilde bekletin. Sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp dilerseniz çörekotu yada susam ekleyerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Soğumasını bekleyip ortalarından kesin ve  çatalla ezmiş olduğunuz peynirden birer tatlı kaşığı kadar koyup sadece  ağız kısımlarını kıyılmış maydonoza batırın.Afiyet olsun.
Not: Bu ölçü ile ben 1 tepsi açma 1 tepside kırpık poğaça yaptım.

YUMURTALI MERCİMEK KÖFTE

 
Bu muhteşem lezzetli köfteler sırf fotoğraf görüntüsü çok kötü diye taslaklarda bekleyip duruyor. Niye? Çünkü güya ben kalkıcam da bir kez daha yapıcam ve güzel resimler çekip ekleyeceğim diye. Daha fazla beklemeden eklemek istedim. Taslaklarda gördükçe canım çekiyor bir tarafdan da.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 1 adet iri kurusoğan
  • 2 kaşık salça
  • sıvıyağ
  • margarin
  • 3 yumurta
  • yeşilsoğan
  • maydanoz
  • kimyon
  • tuz
  • pulbiber
  • karabiber
 Yapılışı; iyice yıkanmış mercimeği 4 su bardağı su ile tencereye alın ve tüm suyunu çekene kadar kaynatın. Mercimekler iyice ezilmeye başladığında olmuş demektir ve köftelik bulguru ekleyip 1-2 karıştırıp kapağını kapatın. Bu arada kurusoğanları bir miktar margarin ile iyice kavurun salçayı ekleyip onuda mercimeğin üzerine dökün. İyice karıştırın. Diğer tarafta da sıvıyağda 3 yumurtayı pişirin yalnız iyice karıştırımanız gerekli. Yumurtalar çok küçük parçalar halinde olmalı. Yumurtayı ve damak tadınıza göre tüm baharatları ekledikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve kurusoğanı da ekleyip ceviz büyüklüğünde parçalar halinda elinizde sıkın ve marul ile servis edin. Afiyet Olsun.

20 Eylül 2011 Salı

KAHVALTI SOFRAMIZ, FINDIKLI KREMŞANTİLİ KURABİYE VE KAHVALTILIK PİZZA


Geçen hafta meyvalı pastamın tarifini verirken Kahvaltı günü yaptığımızdan bahsetmiştim. Okuldan kızlarla görüşme amaçlı yaptığımız kahvaltı günlerimiz var bizim. Kahvaltı günü yapıyoruız çünkü sabah 10-11 gibi bir oturuyorsak masaya, akşama kadar konuş konuş bitmiyor sözler. İşte öyle günlerden birinde bizim evdeyiz. Sizlere fikir olması açısından menümü paylaşmak istiyorum.
  • Peynir Tabağı
  • Zeytin Çeşitleri
  • Kuruyemiş Tabağı
  • Reçeller (Kızılcık Marmeladı, Kayısı, Böğürtlen ve Çilek Reçeli)
  • Tahin-pekmez
  • Helva
  • Kaymak
  • Tereyağ
  • Patates ve Kalp sosis kızartması
  • Biber kızartması ve domates sos
  • Kıymalı Börek
  • Ekmek Pizzası
  • Mevsim Salatası
  • Kırmızı Biber Salatası
  • Badem salatalık, cherry domates
  • Fındıklı Kurabiye


Bu ekmekler tam kahvaltılık. Sıcak sıcak yemek şart!
Tarifi gayet basit, Dilimlenmiş tost ekmeklerini ikiye böldüm ve üzerlerini kapatacak büyüklükte kaşar dilimlerini koydum. Onun üzerine sucuk, pastırma ve domates de ekleyip sıcak fırında kaşarlar eriyene kadar pişirdim. Kuru olur mu diye korkmayın kaşarın yağı ile yeterince yumuşak oluyor ama dediğim gibi soğutmadan yemeye bakın siz :)
Daha önce yaptığım kremşantili kurabiyeden sonra en beğendiğim ikinci kurabiye. Üstelik birer lokmalık olması da ayrı bir keyif.

Malzemeler:

  • 1 Paket  Sade Krem Şanti

  • 1 Su Bardağı Fındık Yağı

  • 2 Su Bardağı Un

  • 1 Su Bardağı Fındık (ince çekilmiş)

  • Pudra Şekeri (üzerine)


  • Yapılışı; Toz kremşantiyi derin bir kaba koyun.Üzerine sıvıyağı ekleyin ve çırpma teli ile çırpın.
    Unu eleyerek ekleyin ve hamur toparlanıncaya kadar yoğurun.Un eklerken çok kontrollü olmalısınız.Fındıkları ekleyip, çok az daha yoğurun.Bu hamuru çok yoğurmamaya dikkat edin sıvıyağ olduğu için siz yoğurdukça hamur yağını kusacaktır. Hamuru buzdolabında yarım saat kadar bekletin.Hamurdan ben fındık büyüklüğünde parçalar kopardım ama siz ceviz büyüklüğünde de koparıp yuvarlayabilirsiniz.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye bir parmak boşluk bırakacak şekilde dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dk. pişirin. Bu noktada da dikkatli olun çünkü çok çabuk pişiyorlar. Ben bir miktar pudra şekerini buzdolabı poşetine koydum ve kurabiyelerim soğuduktan sonra poşetin içinde iyice pudra şekerine buladım. Tadı aynı kavala kurabiyesi gibi oldu.Afiyet Olsun.

    Not: Benim aceleciliğim yüzünden kurabiyeler tam soğumadan purda şekerine buladığım için üzerinde iken eridi ve çokda hoş görünmedi ama çocuklar bile çok beğenerek yediler.

    16 Eylül 2011 Cuma

    MEYVELİ PASTA

    08/09/2004 güzeller güzeli kızımı kucağıma aldığım tarih. Aslında çok komik bir doğum hikayem var ama onu başka bir zaman fırsat bulursam yazayım. Geçtiğimiz haftasonu kızlarla (üniversiteden arkadaşlarımla) yaptığımız kahvaltı günü bendeydi. (O günün detayları ve tarifleride ayrıca paylaşılacaktır) Hazır kızımın doğum gününe de denk gelmişken arkadaşlarımın çocukları ile birlikte bir kutlama daha yaptık. Ama bu sefer çok iddialı olmadığım ancak yapmaktan büyük zevk aldığım pasta olayını kendim halletmek istedim. Daha doğrusu Yeşim ablada (yeturla lezzet kareleri) gördüğüm meyveli pastadan sonra aklım hep ondaydı. Ben tabii aynen uygulayamadım kendimce çok değişiklik yaptım ama ana fikir Yeşim ablaya ait.

     
    Malzemeler:
    • Pandispanya unu (DrOuetker)
    • 3 yumurta
    • 7-8 kaşık sade gazoz
    Kreması için;
    • 1 paket krema (Pınar)
    • süt
    • kremşanti
    • damlasakızı aromalı creme ole
    Üzeri için;
    • Sade gazoz
    • meyve dilimleri
    Yapılışı; öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Kek malzemeleri iyice karıştırılır ve yağlı kağıt serilmiş kare yada dikdörtgen kalıba dökülür. Kürdan ile kontrol edilerek iyice pişirilir. Bu arada krema malzemeleri mikser ile iyice çırpılır ve bir süre dolapta bekletilir. Süt miktarını kremanın kıvamına göre ayarlıyoruz. ben bu kremayı hem içine hemde üzerine kullanacağım için önce koyu kıvamlı yaptım ve arasına kullandıktan sonra bir miktar süt daha döküp daha yumuşak bir kıvam elde ettim ki üzerine sürmek kolay olsun diye. Fırından çıkarıp bir süre dinlendirdiğim kekimi ortadan ikiye kestim ve  kekin üst tarafını alta gelecek şekilde servis edeceğim tabağıma yerleştirdim. Kekin alt kenarlarına tabağım kirlenmesin diye yağlı kağıt koydum. (Kolayca altından çekebilmek için küçük parçalar) Gazoz ile yeteri kadar ıslattım ve kremasını sürdüm üzerine bolca ince dilimlenmiş şeftalilerimi dizdim. Meyvelerin üzerine bir kat daha krema koyup kekin diğer parçasınıda gazoz ile ıslatıp üzerini kapattım. Kalan kremayı süt ekleyip biraz daha rahat sürülebilir bir kıvama getirdikten sonra pastamın her yanını iyice krema ile kapladım . Üzerini bolca ince doğranmış şeftali ve erik ile süsledikten sonra dinlenmek üzere dolabıma kaldırdım. Aslında evde tart jölem olsaydı da üzerine dökseydim tabii daha güzel ve parlak olacaktı ama biz bu şekilde de çok beğendik. Kolay ve zahmetsiz bir pasta. Afiyet olsun


     

    15 Eylül 2011 Perşembe

    KARIŞIK KURU MEYVELİ HALLEYLİ PARFE

    Yaz bitmeden kesinlikle denemenizi önereceğim bir pasta.
    Soğuk, ağızda eriyen üstelik bol kalorisi yanında besin değeri de çok yüksek.
    Kesinlikle çocuklarınıza özellikle kuru meyve yemiyorlar ise bu parfeden yapıp dondurma diye yedirebilirsiniz.

    Malzemeler:
    • 1 kutu Krema (Pınar marka kullandım diğerlerine göre daha akışkan bir kıvamı var)
    • 1 paket kremşanti 
    • süt
    • 15 adet halley
    • kuru kayısı
    • incir
    • kuru ananas
    • yaban mersini
    • ceviz
    • fındık
    Yapılışı; Krema ile krem şantiyi çırpırıyoruz ve içerisine kremşanti koyu bir krema kıvamı alıncaya kadar süt ekliyoruz. Ardından halleyleri küçük küçük elimizle parçalayarak,  tüm kuru meyveleri de küp küp doğrayıp ekliyoruz. Streç folyo ile kaplanmış derin bir kabın içerisine döküp ağzını kapatıp buzlukta donduruyoruz. Servis yapmadan 10-15 dakika kadar önce çıkarıp tabağımıza ters çeviriyoruz. Afiyet Olsun.

    Not: Tadı aynı Ben&Jerry dondurmalarına benzedi.

    KIŞA HAZIRIM :)

    Herkese kocaman bir Merhaba;
    Uzun zamandır buralarda yoktum. Evet çok güzel bir tatil yaptım dinlendim ve tüm dopingimle işte burdayım. Tabi bu arada değişik denemelerim oldu. Yeni tariflerim var ve kışlık hazırlıklarımı yaptım.
    Geçen hafta arkadaşlarımla birlikte Beypazarına Festivale gittik. Ve tabii giderken Ayaşdan geçilir de domates alınmadan olur mu? Bundan önceki yıllarda ufak tefek kışlık hazırlıklarım olurdu ama en yoğun olarak bu yıl hazırlandım. Beni görende kıtlık falan başlayacak sanabilirdi. Neler mi yaptım?
          
    Domatesleri dilimleyip buzluğuma yerleştirdim

    


    
    
    Bir miktar domatesi menemen yapmak üzere dilimledim ve süzgeçte fazla suyunu aldım. Süzülen o kıpkırmızı su ve bir miktar daha dilimlenmiş domates ile birlikte tencereye koydum. Top karabiber, defne yaprağı, tuz ve zeytinyağ ekleyip iyice pişirdim işlem sonunda defne yapraklarını çıkardım ve blenderdan geçirip kıvamlı bir sos elde ettim. Bu sos ile çorba yapılabilir, mantı, kebab tarzı yemeklerin  üzerine yada sos isteyen yemeklerde kullanılabilir.
    
    Domates sosu kaynamadan önce
    
    
     Menemen ;
    dilediğiniz kadar biber dilimlenir ve sıvıyağ ile sotelenir. Üzerine suyu süzülmüş ve dilimlenmiş domatesler eklenir ve pişirilir. Tuz eklenip kavanozlara doldurulur.








    Domatesli kahvaltılık sos;
    Bu sosu teyzem çok yapar. Zaten tarifde ondan. Her Ankaraya gelişinde bizlere yapar getirir. Bende bayıla bayıla yerim. Deneme amaçlı ben 3 küçük kavanoz yaptım. Bakalım tadını tutturabildim mi merak ediyorum. Yapımı ise; domatesleri kabuklarını soyduktan sonra rendeledim. İçine maydanoz ve dilimlenmiş biber ekledim. Zeytinyağ, tuz, sirke ve sarımsak ekleyip kaynatılmış kapaklarını kapattım ve ters çevirdim.



    Bunlara ek olarak;
    • Patlıcan közledim
    • Kırmızı Biber közledim
    • Patlıcan ve dolmalık biber kuruttum
    • Tarhana (annem yapacak. Daha o kadar olmadım ben :))
    *Tüm bu domates hazırlıklarını toplam 20 kilodan yaptım.
    *Menemen ve sosu, yıkanmış ve iyice kurumuş kavanozlara sıcak sıcak doldurdum. Hatta ocağın üzerinde iken doldurma işlemini tamamladım.
    *Kapaklarını hemen sıcağıyla kapattım. Bu arada kavanozların ağzını önce sildim arada hiçbir yemek parçası kalmamasına dikkat ettim. Kapatır kapatmaz ters çevirdim.
    *1 gün boyunca beklettiğim kavanozları karanlık ve serin bir yere kullanacağım zamana kadar beklemek üzere kaldırdım.
    *Domateslerin kabuklarını soymak için; derin bir kabın içine aldım ve üzerine kaynar su döküp 5-10 dakika beklettim. Suyunu süzüp soğuk su ekledim ve çok kolaylıkla kabukları soyuldu.