26 Ağustos 2011 Cuma

İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMA


Hayatımda ilk defa tavuk doldurdum. Bu kadar iddialı bir yemek yapacağımı hiç düşünmemiştim. Ama sağolsun Yeşim Abla blogunda o kadar güzel anlatmış ki, acayip gaza geldim yapabilirim galiba dedim ve yaptım. Ben çok korkarak ikram etsemde misafirlerim çok beğenerek yediler ve yemek sonunda tepside bir lokma tavuk kalmamıştı. Biraz da servisi beni korkutuyordu ama borcamı aldım masaya getirdim ve keskin bir bıçakla tam ortasından ikiye böldüm içinden çıkan buharla ufak bir şov yapmış oldum, sonrasında da kim neresini istiyorsa  bıçak ve çatal yardımı ile kesip tabaklara koydum. Tabii bu arada tabağa biraz iç pilavdan biraz da bademli pilav koyarak servis yaptım. Bence herkes yapmalı. Yetur'la lezzet karelerinde işlem aşamalarının da resimleri var dilerseniz burdan da bakabilirsiniz.

Malzemeler: (Orta boy bir tavuk için)
  • 1 bardak pirinç
  • 2 yemek kaşığı kıyma (eşim sevmediği için ben eklemedim ama eminim çok yakışıyordur)
  • 1 kurusoğan,
  • Kuş Üzümü
  • dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • tuz,karabiber,yenibahar
  • tarçın (ben ekledim)
  • 1 su bardağı kabukları soyulmuş badem (ben beyaz olan pilavıma koydum)
  • sıvıyağ

Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve az sıvıyağda şeffaflaşana dek kavurun üzerine dolmalık fıstıkları  ekleyip kavurmaya devam edin. Önceden tuzlu ve limonlu suda beklemiş pirinci yıkayıp  üzerine ekleyerek orta ateşte kavurmaya devam edin. Salçayı, kuş üzümünü  ekleyip sadece tuzu ilave edin ve üzerini örtecek kadar su koyup yarı pişmiş olacak şekilde pişirin. Ilıyıncaya dek bekletin. Sonra üzerine karabiber,yenibahar ve dilerseniz  bademleri de ekleyip pilavımızı karıştırıyoruz. Bu arada tavuğumuzun içini dışını güzelce temzileyip yıkıyoruz. Tuz ve limon ile iyice heryerini ovalayın. Sonra tepsi içine tavuğu koyup alt kısmından pilavımızı kaşık yardımı ile boyun bölgesi yan kısımlar ve tüm içe eşit şekilde çok sıkı olmayacak şekilde dolduruyoruz. Tavuk hacminin 2 katı büyüyor. Önceden steril ettiğimiz iğne ve iplik ile alt kısmından dikiyoruz. Üzerine dilerseniz ekstradan salçalı baharatlı sosta sürebilirsiniz yada benim gibi Knorr'un dağ kekikli susamlı tavuk çeşnisini kullanabilirisiniz. Ya da Yeşim ablanın dediği gibi  tuzlu su...tuzlu su hem derisinin güzel kızarmasını sağlar hemde lezzet veriyormuş... Unladığımız hindi poşetimize tavuğu yerleştirip fırın tepsimize alıyoruz. 200 derece fırınımıza verip tavuğumuz nar gibi kızarana dek pişiriyoruz.Ben tam 2 saat pişirdim.
 Dilerseniz servis için tekrardan sade bademli pirinç pilavı pişirip oldukça büyük bir servis tabağına sade pilavı koyup orta kısmınında boşluk bırakıp tavuk dolmasını yerleştirebilirsiniz. Afiyet Olsun

Not: Biz çok beğendik ve sık sık yapıyorum Tavuk Doldurmayı! Resimlerimi de yeniledim. Bu resimdeki tavuğun üzerini sadece limon ve tuz ile ovdum.

24 Ağustos 2011 Çarşamba

YİNE YENİDEN ALİ NAZİK

Evet yine yeniden diyorum çünkü blogumun ilk günlerin de çok kolay bir Ali Nazik tarifi eklemiştim ama o zamandan beridir de hiç içime sinmemişti. Bir daha yapsamda yenilesem resimleri diyordum ki tarifimi de yeniledim. İşte o yüzden yine yeniden...


Malzemeler:
  • 4 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1/2 su bardağı tava yoğurdu
  • 400 gr dana yada kuzu kuşbaşı (minik minik doğranmış)
  • tereyağ
  • salça sos
  • tuz
  • sarımsak
Yapılışı; patlıcanları ocakta güzelce patlattım, kabuklarını soydum. Yoğurt ve sarımsak ile birlikte blenderdan geçirdim. Bu arada minik doğranmış etlerimi önce kendi suyunu tamamen bırakıp çekene kadar kavurdum sonrada 1 kaşık tereyağ ekleyerek kavurmaya devam ettim. Tuz ve karabiber ekleyip altını kapattım. Tabağıma önce  patlıcanlı yoğurttan sonra etten koyup üzerine salça sos gezdirin servise hazır. Bu halini öncekinden daha çok sevdim.

23 Ağustos 2011 Salı

PASTANE USULU ŞEKERPARE VE BALPARMAK

 Oooofff of  Yeşim Abla bir tatlı rica ettim senden beni mahvettim (diyet programım alt üst oldu 2 gece sahurda sırf bu tatlılardan yedim üstüne su içip yattım) tam 3. kezdir yapıyorum bu şekerparelerden tadına doyamıyorum hamur ve şerbet nasıl olurda bir aradayken bu kadar hafif olabilir.


 Tarifi ben aynen uyguladım. Neredeyse noktası virgülünü bile uyguladım. Sizlere de şimdi aynen aktarıyorum. deneyin pişman olmayacaksınız diyorum.

Malzemeler:
  • 125 gr oda ısısında yumuşak tereyağı (ben kıyamadım tereyağıma becel ile yaptım yine) 
  • 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
  • 2 yumurta (1 tane sarısı üstüne)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • yaklaşık 2,5 su bardağı un (ben 3,5 kullandım) 
  • 4-5 yemek kaşığı irmik (balparmakları bulamak için )
  • 5-10 tane tuzsuz badem 8Badempare için)
Şerbeti için;
  • 4 bardak şeker
  • 5 bardak su
  • 1/4 limon suyu
Yapılışı Öncelikle şerbeti kaynatıp hafif kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz ve ılıması için bırakıyoruz.Derin bir kabın içine pudra şekeri,yağları ve yumurtaları koyup mikserle bembeyaz oluncaya dek iyice çırpın.İyice çırpılan malzemelere tuzu ve karbonatı ilave edip karıştırın ve yavaş yavaş un ilave ederek kontrollü bir şekilde hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında oluncaya dek un ekleyin. Elinizle hamuru ezdiğinizde kıyır kıyır bir kıvam aldığını gördüğünüzde hamur olmuştur DEMEKMİŞ. Ben deneme amaçlı 4 tanesini elimle yuvarlayıp parmak şeklini verdim ve irmiğe buladım. Diğerlerini de oval şekil verip üzerine yumurta sarısı sürüp çatal ile hafif derin çizgi çekerek tepsiye dizin. Bir kaç tanesine de badem koyup yumurta sarısı sürdüm ama onların resmini beğenmediğim için eklemedim. Önceden ısıtılmış fırında 180'de tatlılar nar gibi kızarana dek pişirin.Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağı çıkar çıkmaz şerbetini üzerine dökün arada sırada tatlılarınızı ters çevirebilirsiniz şerbeti iyice emmesi için.
Püf Noktaları
*Tereyağ kulanmak ilk püf noktası aslında ama ben evdeki tereyağımı özel olarak getirttiğim için kıyıpta kullanamadım. Eger kullansaydım tatlıyı ekmeğe sürüp yerdim kesin.
*2. püf noktası sıvı malzemelerin iyice çırpılması gerekli
*3. ise fırında iyice kızarması gerekli yoksa beyaz kalan yerler şerbeti dökünce hamur gibi oluyormuş.
Şimdiden hepinize afiyet olsun. :)


22 Ağustos 2011 Pazartesi

İFTAR SOFRASI (2)

Merhaba;
Akşam iftar sofralarınıza fikir vermesi için sizlere bir masamın daha fotoğraflarını ekliyorum. Annemler ve kayınwalidemler için hazırladığım bu iftar soframızda bakın neler var:

  

 
 Köfteli İslim Kebabı.....Yakında Tarifi blogum da olacak.

 
 
 
 
 
Etli Kuru Fasulye (Onunda tarifini hiç eklememişim en kısa zamanda burda)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mantar Dolması
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Kayınbabamdan Çİğ Köfte

 
 
 
 
 
Patatesli Semizotu Salatası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vee işte yine Yeşim Abladan Pastane Usulü Şekerpare ve Balparmak. Onlarında tarifleri yakında. Ama bu arada dilerseniz Yeturla Lezzet Karelerinden de bakmak isterseniz tık tık..
 
 
 
 

21 Ağustos 2011 Pazar

İFTAR SOFRASI (1)

Orucu nasıl tutucaz günler çok uzun yorulurum, susarım derken işte nerdeyse bitti bile. Şu ara tatil planı yaparken bayramı beklemek ramazanın son günlerini daha da keyifli hale getirdi benim için. Bu arada ben fırsat buldukça misafir ağırlamaya çalıştım. Ancak çoğunlukla misafirlerimi haftaiçi aldım haftasonları başka planlarımız vardı işten gelip hazırlanmakta bayağı bir yorduğu ve iş yerinde de çok yoğun olduğumuz için masalarımı menümü ekleyemedim. Dün bir arkadaşımla konuşurken senin bloguna bakıp menü ayarlıycam kendime deyince ramazan ayı bitmeden ekleyim en iyisi belki birilerine fikir verebilirim telaşıyla işte bugün oturdum laptop ın başına. (Daha doğrusu laptop oturdu kucağıma)

Bu sofra çok sevdiğim arkadaşlarım için hazırlanmıştı. Hazırlıklar sırasında alelacele çekilmiş bir foto.

Kuru kayısların aralarını bıçak yardımıyla açtım ve içlerine badem koydum. Siyahlar kuru erik (Peyman) bayılıyorum son zamanlarda favori kuru meyvem.
 Ufak bir kahvaltı tabağı hazırladım aslında peynir tabağımda vardı ama onu çekmeyi unutmuşum snaırım. Tereyağı ESSE den aldığım tereyağ bıçağım ile şekillendirdim tam bıçak ucu surmelik oldular.
 Zeytinyağlı barbunya taze barbunyadan yapılmıştı hazır mevsimi iken bol bol alıp saklamak lazım aslında. ben bu seneye kadar hiç tazesini yememiştim meger ne çok şey kaçırıyormuşum süper bir lezzet.
 Zeytinyağlı patlıcanım resimden pek iştah açıcı görünmüyor ama sofrada bayan misfirlerim tadını çok beğendiler. Başka bir adı var mı bilmiyorum ama ekleyip çok az karıştırarak sadece kendi suyuyla pişirdim. Üzerine bol maydanoz ile ertesi güne lezzeti daha da artmış olarak yedik.
Veeee işte yemeklerin yemeği İç Pilavlı Tavuk Dolma. Üzerine bakıpta yanık sanmayın onlar sosun fazla olduğu yerler. İşte buda bir Yeşim Abla harikası kendi blogunda o kadar güzel anlatmış ki  tarifi ben aynen uyguladım ve yemek sonunda bu cam tepside bir parça tavuk kalmamıştı. Bende en kısa zaman da eklemeye çalışacağım.

Tatlı olarak da Bağdat tatlımız ve Şeftali soslu yalancı pastamız vardı. Tarifi için tık tık 
Bir de sigara böreğimiz vardı tabiii. Ama onunda resmini çekmemişim.

RAMAZAN PİDESİ


Ramazan da yapmaktan çok keyif aldığım şey bu pideler. Her yıl nedense sadece ramazan ayında yapıyorum başka zaman bu pidelerden yapmak aklıma bile gelmiyor. Tam iftar saatinde fırından çıkan sıcacık pideyi yemenin de keyfi bambaşka.


Malzemeler
  • 4 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 bardak yoğurt
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1,5 paket kuru maya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı su
  • çörekotu
Yapılışı; Un, tuz ve kuru maya hamuru yoğuracağınız kapta iyice harmanlanır. Ortasına bir çukur açın ve su, bal, yoğurt ve yumuşak tereyeğ ekleyip yoğurun. Ağzını kapatın ve ılık bir ortamda (ben fırının içinde bekletiyorum) 1 saat mayalanması için bekletin. İyice kabaran hamuru kaptan çıkarın ve yoğurun (Hamurun gazını alıyoruz) Dilerseniz 2 eşit bezeye bölün dilerseniz de benim gibi büyük bir pide yapın. Hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin ortasına alın ve parmaklarınızla bastırarak şekil verin. 30 dakika da bu şekilde bekletin. sonra pidenize dilediğiniz şekli verip yumurta sarısı ve su karışımını sürün üzerini çörekotu yada susam ile süsleyerek önceden ısınmış 250 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Afiyet Olsun.

18 Ağustos 2011 Perşembe

SEMİZOTU SALATASI

Bu salata başlı başına bir öğün. İçinde protein var, karbonhidrat var, nişasta var... Oooo daha neler neler var. tadıda çok güzel. Meryem bize gününde yapmıştı bu salatayı tarif sanırım Portakal Ağacındandı. Ben de çok sık yapmaya başladım her defasında farklı birşeyler ekliyor yada çıkarıyorum aslında bu salatadaki en önemli şey sosu. Kesinlikle çok yakışıyor. Denemenizi tavsiye ediyorum.


Malzemeler:
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 demet semizotu
  • biberli zeytin
  • kornişon turşu
  • Haşlanmış patates (Ben fırınladım)
  • mısır
Sosu:
  • 3 kaşık yoğurt
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 kaşık mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı; Patatesi küp küp doğrayıp fırında pişiriyoruz yada haşlıyoruz. Tavuğu haşlayıp küp küp doğrayın. Turşuyu ve zeytini ince doğrayın, semizotunu iyice temzileyip yıkayın ve kurutun. Bütün malzemeyi karıştırın. Sos malzemelerini mikserle iyice çırpın ve  servis yapılacağı zaman salatanın üzerine dökün. Afiyet Olsun.

16 Ağustos 2011 Salı

ŞEFTALİ SOSLU YALANCI PASTA


 Bu sıcak ramazan günlerinde iftar sonrası yemelik süper bir tatlı.
Üstelik hem hafif hem de pratik.
 İftar sahur arası  sizde benim gibi meyve yemeye fırsat bulamıyorsanız  kesinlikle bu pastayı yapın hem tatlı krizine son verin hemde meyve yemiş olun.
Bu arada yakında blogumun adını değiştircem. Çakma Yetur'la Lezzet Kareleri diycem. Çünkü bu tarifte bundan sonra ekleyeceğim bir kaç tanesi ve
daha denemeyi düşündüğün onlarcasıyla hep
Yeşim abladan alınmış tarifler.
Tekrar tekrar ellerine ve fikrine sağlık diyorum.


 

Malzemeler (büyük dikdörtgen borcam için)
  • 1 paket pastaban el ile küp küp kesin (Tamamını kullanın ben çok olacağını düşünüp bir parçasını ayırmıştım )
  • 1 litre süt
  • 2 türk kahvesi fincanı şeker
  • 2 türk kahvesi fincanı tepeleme un
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr margarin
  • 2 adet muz
  • 4 şeftali
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yapılışı; Doğranmış pastabanları borcama gelişigüzel yerleştirin. Üzerine süt, şeker, un, vanilya ve margarin ile ocakta sürekli karıştırılarak hazırlanmış kremayı dökün.Şeftalileri soyun ve blenderdan geçirin nişasta ve suyu ekleyerek bir süre pişirin. Muzları ince ince dilimleyin ve kremanın üzerine dizin. Pişmiş şeftali sosumuzu üzerine dökün. Oda ısısında soğutun ve servis zamanına dek dolapta bekletin. Soğuk soğuk servis yapın. Ve Yeşim ablanın dediği gibi gerçekten de yaşpasta lezzetinde oluyor. Afiyet olsun

11 Ağustos 2011 Perşembe

MANİSA KEBABI


 
Merhaba herkese;
Bugün sizlerle bu muhteşem kebabı paylaşmak istiyorum. Sevgili Yeşim abla da gördüm yine. Hemen denemek istedim hatta yanına onun önerisi olan taze barbunyayı da yaptım. Manisa Kebabımız arasındaki tek fark tavuk eti yerine dana kuşbaşı kullandım. İnternetten araştırdığım kadarıyla dana eti ile değil kuzu kuşbaşı ile yapılırmış ama benim evde hazırda dana vardı. Ben tadına bayıldım misafirlerimde beğendiler.

 
Malzemeler
  • 300 gr dana kuşbaşı (küçük doğranmış)
  • 1 büyük kurusoğan
  • 2 orta boy havuç
  • 2 orta boy patates
  • 250 gr kadar bezelye konservesi
  • 2 kaşık margarin
  • tuz
  • zahter(kekik de olabilir)
  • pul biber
Krep için;
  • 2 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • tuz
  • çok az sıvıyağ
Üzerine
  • ince kaşar dilimleri
  • domates
  • biber
Yapılışı ; Düdüklü tencerenize  1 kaşık yağı  ve eti beraberce koyup suyunu bırakıp çekene kadar defne yaprağı ile  kavurun (Ben dana eti olduğu için üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşladım) Üzerine söğüş doğranmış kurusoğanını ekleyip kalan 1 kaşık margarini ekleyip kavurdum. küp küp doğranmış havuç ve patatesi de ilave edin ve soteleyin. Üzerine tuz ve baharatları ekleyip çok az bir miktar su ilave edip kapağını kapatın ve yaklaşık 5-6 dk.pişirin ve düdüklüyü açınca bezelyelerini ekleyip 1-2 dak. pişirin. Kebabı tabağa alıp hafif soğumasını bekleyin. Bu arada kreplerinizi hazırlayın. Bir kaseye krepinizi koyun ve içine kapanabilecek kadar kebap ekleyin ve bohça yapın. Tepsiye ters çevirin üzerine 1 dilim kaşar domates ve biber koyup kürdan ile sabitleyin ve kızgın fırında 10 dakika kaşarlar eriyene kadar pişirin. Afiyet Olsun.

 
bu arada menüyü de ekleyim sizlere fikir vermesi için:
  • Mantar çorbası
  • Manisa kebabı
  • Zeytinyağlı patlıcan
  • Yoğurtlu bulgur köfte
  • Zeytinyağlı Barbunya
  • Salata
  • Tatlı
 

 

 

10 Ağustos 2011 Çarşamba

ÇİĞ BÖREK

 Bu resimdeki böreklere her bakışımda olsa da yesem diye iç geçiriyorum. O kadar lezzetliydi ki. Bayıldım.. Bir de böreği kimin yaptığını duysanız.... Kayınbabam.... Evet çok beceriklidir. Hangi yemeği yapsa acayip lezzetli olur. Pikniğe gideceğimiz zamanlar köfteyi babam hazırlar o köfteler lokum olur. Güveç yapar, dizme yapar canı ne istese yapar ve de çok güzel yapar. Sordum "bekarlıktan alışkanlık" dedi ama tanıdığım bir çok erkek ne kadar bekar yaşarsa yaşasın bu denli yemekte başarılı olamaz. Tekrar burdan ellerine sağlık diyorum . Çok doyurucu bir sahur yaptık birlikte. Üstelik yerken korka korka yedim mide rahatsızlıkları olan ben "ertesi gün acı çekicem herhalde" pişmanlığıyla yedim ama sanırım pazar olması ve tembel tembel yatarak geçirdiğim için hiç de sıkıntı olmadı. Hamuru kayınvalidem yoğurdu. Yoğururken de benim daha önce Midye Börekte kullandığım ölçüleri kullandı. Bence çiğ börek için gayet ideal bir hamur oldu.

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1.5 su bardağı un (Un miktarı biraz daha fazla oldu sanırım sıcaktan hamur bi kendini toparlayamadı)
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 çay bardağı ılık  su 
  • tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Yarım demet maydanoz
  • 250 gr kıyma 
  • 2 kurusoğan  
Yapılışı; Kıymalı harç hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Hamur malzemeleri de iyice yoğrulur ve bir müddet dinlendirilir. Hamuru yoğurduktan sonra biz kayınvalidemle yürüyüşe çıktık eve geldiğimiz de babam hamuru bezelere bölmüş ve açmaya başlamıştı. (Yaklaşık 30-35 tane vardı sanırım) Açtığı her bezenin ortasına peynirli yada kıymalı harçtan koyup parmağını suya batırıp hamurun çevresini (kapanınca üst üste gelecek kısımlarını) ıslattı. D şeklini alan hamurun uç kısımlarını rulet ile şekilli kesip kızgın ve bol yağda kızarttı. (Yatmadan önce hazırlanmış hamurları gece sahura kadar gazete arasında beklettiler büyüklerden püf nokta) Yanına söğüşle ikram edebilirsiniz. Afiyet Olsun.

5 Ağustos 2011 Cuma

ERİK KOMPOSTOSU

Eklenmeyi bekleyen sırada bir çok tarifim var ama şu saatlerde sıcak iyice bastırmış ve ben buz gibi kompostomu hayal ederken başka tarifi yazmaya elim gitmedi.Bu ara bloglar arasında da pek bir revaçta zaten.

Malzemeler:
  • 1 kilo kırmızı erik
  • 1,5 su bardağı şeker (Ben 1 ekledim az şekerli sevdiğim için)
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 6-7 tane karanfil
  • 2-2,5 lt su
Yapılışı; Erikler güzelce yıkanır ve diğer malzmeler ile tencereye alınır. Kaynamaya bırakılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra bir müddet ağzı kapalı bekletilir ve soğuk soğuk ikram edilir. Afiyet Olsun.

4 Ağustos 2011 Perşembe

ÇÖP ŞİŞTE PATLICAN KEBABI VE MANTAR PATATESLER


Dün akşam iftara gelecek misafirime değişik birşeyler yapmak istedim. Gerçi patlıcan da riskli bir sebze (başta benim kocam yemiyor çünkü) ama hem çöp şişte patlıcan kebabı hem de mantar patatesleri Yeşim abla da gördüğümden beri aklımda yapmak için fırsat kolluyordum ki yaptım ve de hiç pişman olmadım çünkü benim patlıcan sevmeyen kocam bile yedi. Zaten Yeşim ablanın hangi tarifini denersem deneyim kesinlikle memnun kalıyorum. Onu öpüyorum burdan ve tekrar ellerine sağlık deyip tariflerimi ekliyorum.

Bu arada menüyü yazayım önce belki sizler için de bir kolaylık yapmış olurum. (Benim için en zor şey yemek listesi oluşturmak yemeklerin isimleri belli oldu  mu hiç daralmadan yapıyorum)

  • İftariyelik Tabağı
  • Mercimek Çorbası
  • Çiğ Köfte
  • Yeşil salata
  • Kabak Mücver
  • Yoğurtlu Yarma Salatası
  • Çöp Şişte Patlıcan Kebabı
  • Bademli Pilav
  • Mantar Şeklinde Patates
  • Dilber Dudağı
  • Kaymaklı Kadayıf

Ve yine tekrar tekrar masasını hazırlayıp da misafirleri gelmeden o güzel resimleri çeken bloggerları tebrik ediyorum. Walla helal olsun size hanımlar ben yemek yerken çaktırmadan çekmeye çalıştım yandaki resmi. Yemeklerimin resimlerini de servis yaparken arada çekmeye çalışıyorum ama bu sefer de ne ışık ne de arka fon yeterli olmuyor.

MANTAR ŞEKLİNDE PATATESLER

Yetur'la lezzet kareleri tarifi için tık ;

Malzemeler:
  • oval  uzun ince kabuklu patates
  • kabak oyacağı (bende dolma biber oyacağı yok kiiii)
Sosu:
  • sıvıyağ
  • sarımsak tuzu (yoktu evde)
  • kırmızı acı toz biber
  • az tuz
  • karabiber (ben ekledim)
  • süt (Yeşim abla su ile buharda pişirmiş)
Yapılışı; patateslerin kabuklarını soyulmadan iyice yıkıyoruz.Tam ortadan ikiye kesiyoruz ve kestiğimiz yerin tam ortasından kabak oyacağı ile sanki oyar gibi yapıp ama içini çıkarmıyoruz. Bu şekilde bıçak ile mantarın sapı uzun kalacak biçimde çevresini patatesin kesiyoruz. Kontrollü olmak lazım benim kullandığım aparat içinde kalacak gibi birşey değildi o yüzden göz kararı etrafını kestim. Tüm patatesler bitince iyice yıkayıp az süt ile hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz.Çıkarıp iyice soğutuyoruz ve sos ile iyice harmanlayıp fırında pişiriyoruz. Afiyet Olsun
ÇÖP ŞİŞTE PATLICAN KEBABI
Kesinlikle enfes bir lezzet. Denemenizi tavsiye ediyorum ve yine Yetur'la Lezzet  Kareleri tarifi için tık diyorum;
Malzemeler: 
  • 300 gr orta yağlı  kıyma
  • 1 adet rendelenmiş kurusoğan
  • tuz
  • karabiber
  • ekmek içi
  • çöp şiş
  • domates ve biber dilimleri
  • 1 kaşık salça
  • 1 bardak su
  • karabiber
  • tuz
  • çok az yağ
Ben yine farklı olarak kızartmak yerine patlıcanları alacalı soyup ince uzun dilimler yaptıktan sonra  15 dakika tuzlu suda bekletip tost makinesinde közledim (Alümiyum folyo ile kaplayıp folyoları yağladım böylece ince olan patlıcanlar tosta yapışmadı) . Köftemizi yoğurup her patlıcan dilimine sarıyoruz. Çöp şişe önce domates sonra patlıcan ve biber dilimlerini sırası ile diziyoruz. Tamamlanan şişleri fırın tepsisine dizip üzerine salçalı sosunu  gezdirip önceden ısınmış 250 derece fırında 10 dk. pişiriyoruz. Yanına Bademli pilavla süper oldu. Şimdiden Afiyet Olsun.
 Not: Ben işlemi çabuklaştırıp iftara yetiştirebilmek için köftelerimi fırında biraz pişirdim.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

PATLICAN YATAĞINDA KARIŞIK KIZARTMA


 
Bu sıcaklara rağmen ben hala kızartma derdindeyim dimi...
Çok seviyorum ama ne yapayım. Gerçi bu güzel resimdeki kızartmamı 2 hafta kadar önce annemler bana kahvaltıya geldiklerinde yapmıştım. O günden beridir de diyetime dikkat ettiğim için herhangi bir kızartma yapmadım. Çok fazla arşivde bekletmeden de paylaşmak istedim. Belki şu mübarek günlerde bir gün kızartma yapmak isterseniz bu şekilde sunabilirsiniz misafirlerinize de.
Daha önce de farklı bir sunumla kızartma eklemiştim. Ona da göz atmak isterseniz tıktık...
 

Tarifdeki malzemeleri siz evdeki olan malzemelerinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Bostan Patlıcanı
  • patlıcan
  • patates
  • havuç
  • kırmızı biber
  • yeşil biber
  • domates
  • sarımsak
  • kızartmak için yağ
Yapılışı; Bostan patlıcanlarını alaca soyup dilimleyin ve tuzlu suda bekletin. Bu arada diğer tüm malzemeyi küçük küpler halinde kesin ve kızartmaya başlayın. Domatesleri rendeleyip çok az bir yağ ve sarımsak ile  pişirin. Daire şeklinde dilimlenmiş patlıcanlarınızı da kızarttın Diğer tüm melzemeyi yağı süzecek şekilde bir kapta biriktirin ki hem işlem bitene kadar fazla yağı süzülsün hemde harmanlamak kolay olsun.  Patlıcan dilimlerinin üzerine tüm malzemeyi paylaştırın ve yanına yoğurt ile ikram edin. Afiyet Olsun.

2 Ağustos 2011 Salı

ORMAN KEBABI

 Malzemeler:
  • 1/2 kilo dana kuşbaşı
  • 12-13 adet arpacık soğan
  • 1 adet patates
  • 2 havuç
  • salça
  • 2 kaşık margarin
  • tuz
  • kekik
  • pul biber
Yapılışı; Benim kuşbaşı etlerim biraz iri olduğu için düdüklüde pişirmeyi tercih ettim. Öncelikle etlerimi 1 kaşık margarin ile kavurup iyice suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurdum.Ardından kalan margarini ekledim ve temizlenmiş soğan, dilimlenmiş patates ve havuçları da ekleyip kavurmaya devam ettim. Salçasını ve üzerini geçecek kadar sıcak suyunu ekledikten sonra kapatığını kapatıp 20 dakika kadar pişirdim. 20 dakika sonunda altını kapattım ve kapağını açıp tuz ve baharatlarını ekleyip ocağın üzerinde biraz daha pişmeye bıraktım. Yanında ayran ve pirinç pilavı ile süper oldular. Afiyet Olsun.

İLK İFTAR SOFRAMIZDA NELER VARDI?

Herkese Merhaba ;

Günler, haftalar, aylar hızla geçiyor derken bir Ramazan ayı daha geldi. Nedense ben her ramazan ayında ayrı huzur ve heyecan duyuyorum.
Ve hep günler öncesinden hazırlık yapmak istiyorum ama bir türlü başaramadım henüz. Bu ramazan da aynı şey oldu dolaba börek, köfte gibi yiyecekler hazırlayıp koyacaktım ama çok yoğun bir anne, iş kadını ve evhanımı işlerimden fırsat bulupta yapamadım. Ama mübarek ay kendi bereketi ve bolluğuyla geliyor işte. Dün akşam eve giderken ne yemek yapsam derdindeyken birde baktım masamız dolmuş bile.

İftar menümüz şöyleydi;
EZOGELİN ÇORBA
  • 3 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 küçük boy kurusoğan
  • 5-6 bardak kadar su
  • tuz
Yapılışı; Soğanı küçük doğrayıp yağda kavurun.
Soğanlar kavrulunca içine nane, kekik, biberi ilave edin.
Salçayı ekleyin kokusu çıkana dek kavurun.
Üzerine kuru bakliyatları ilave edip suyu ve tuzunu ekleyin. Önce yüksek sonra kısık ateşte pişmeye bırakın...Limonsuyu ile servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.