30 Temmuz 2011 Cumartesi

MERYEMDE SON GÜN

Evet sezonun son final günü Meryemdeydik. Gerçi biz yeni sezona başladık hatta konseptimiz "makarna"
ama bu son günümüze ait resimleri bir türlü Meryem bana mail atmadı. Mailleri geldiğinde de ben ekleyecek fırsat bulamadım. Fakat menü bir harikaydı. Hala yemeklerin tadı damağım da.

Peçeteliklerimiz pek şık


Baklava yufkası ile peynirli börek


Zeytinyağlı Barbunya
Mevsim Salata


Tavuklu patatesli semizotu salatası

Sebzeli Bulgur Pilavı



Çin Tavuğu

Tropikal Kup

Mısırlı Yoğurt Çorbası

Yoğurt Çorbası,  Bulgur Pilavı ve Çin Tavuğunun tariflerini önümüzdeki günlerde ekliycem.
Tropikal Kup benim tariflerim arasında var. TıkTık
Etimekli Patlıcan Salatası Portakal Ağacından
Tavuklu Semizotu salatası Portakala Ağacından

Herkese güzel ve serin bir haftasonu diliyorum.

29 Temmuz 2011 Cuma

PUDİNGLİ KEK

Ahhh bu kek var yaa bu kek.
Muhteşem bişey.
Tadına bayıldım.
Hünerli Bayanlar da gördüğüm de çok merak etmiştim acaba tadı nasıl oluyor ki diye. Ama kremşantili kurabiye ve poğaçadan sonra hiç tereddüt etmedim ve kesinlikle yapmalıyım dedim. Sizlere de mutlaka deneyin diye öneriyorum. Üzerine yada arasına kremşanti, krema  ile pasta bile yapabilirsiniz. Ben tarife Müge Hanımdan farklı olarak çikolata ekledim sadece.


Malzemeler:
  • 4 Adet yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı  Süt ya da Yoğurt (ben süt kullandım)
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kakaolu Puding
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • çikolata parçaları (Ben 1 paket çikolatayı 16 parçaya böldüm)
Yapılışı; Oda sıcaklığındaki yumurtaları, şekerle iyice çırpın. Süt ya da yoğurdu ekleyin, biraz daha çırpın. Sıvı yağı ekleyin. Ayrı bir kaba, un, kabartma tozu ve pudingi birlikte eleyin. Unlu karışımı, sıvı karışıma ekleyin . 25x25 cm. kare bir borcama yağlı kağıt serin. Karışımı boşaltın. Ben bu aşamada dilimlediğim çikolatalarımı  keki dilimleyeceğim şekilde yerleştirdim. Orta büyüklükte 16 dilim yapacak şekilde. Önceden ısınmış, 180 derece fırında, 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.Afiyet Olsun.

Not: Ben çikolataları dalgınlıkla kek hamurunun içine iyice oturmuştum ama malesef dibine çökeceği aklıma gelmemişti. Fakat yanlışlıkla güzel birşey oldu. sanki çikolataya oturtulmuş kek dilimlerim oldu. :)

28 Temmuz 2011 Perşembe

MANTAR DOLMASI

 Bu akşam, dün ve ondan önceki günlerden kalma azar azar yemeklerim vardı. Yeni bir yemek yapsam diğerleri kalcak yapmasam az gelecek diye diüşünürken mantar dolması geldi aklıma. Sonuçta tek başına bir ana yemek olmadığı içinde tamamlayıcı olarak çok iyi seçenek olur dedim ve mantar dolma yapmaya karar verdim. Daha önce hiç yapmadım mantar dolma! Nasıl yapılır ne konur hiç bilmiyorum ama kendi damak zevkime göre yaptım bişeyler ve süpriz misafirimizde çok beğendi Alpan da.. Tabii az yemekle süpriz bir misafir olunca çeşit olsun diye hemen bir patlıcan közledim ve hep yapmak istediğim ama bir denk getiremediğim biber sarmalarımı da hazırladım.Ama  Biber sarmalarımı artık başka bir postta yazarım.Bu arada burdan bütün bloggerları tebrik ediyorum. Ben bu fotograf işini hiç beceremiyorum. Kaç kez kahvaltı masası akşam yemeği davetleri yaptım evde ama ben hiç birini görüntüleyemedim. Bu akşam da aynı şey oldu. Alpandan rica ettim o da saolsun balkondaki o azıcık ışıkta  kendi gölgesi altında çekmiş fotoları anca bunlar eklenebilir durumdaydı. Resimler kötü de olsa lezzetler süperdi...Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • Dilediğiniz kadar irice mantarlar
  • 2 orta boy patates
  • 1/2 bardak süt
  • su
  • tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • kaşar rendesi
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı; öncelikle patatesleri soyup iri küpler halinde dilimledim.Süt ve üzerini kapatacak kadar su ekleyip tüm suyu çekene kadar haşladım. Patatesler iyice yumuşadığında kaşar ve tereyağını ekledim ve blendırdan geçirdim. tuz ve karabiber ekledim. Patatesler haşlanma aşamasında iken mantarlarımı güzelce temizledim ve limonlu suda beklettim. Sonra hafif yağlanmış güveç kabına mantarları yıkayıp dizdim tuzladım ve ısınmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirdim. Sonra fırından alıp içlerine patates püresinden 1 er kaşık koydum ve tekrar fırına sürdüm. 10 dakika da püre ile  birlikte piştikten sonra üzerine bolca kaşar rendesi koydum ve kaşarler eriyip kızara kadar daha fırınladım. Hazırladığım püre mantar sayım içim fazlaydı siz yaparken 1 tane iri patates ile yaparsanız tam olacaktır. Ben oğluşum püreyi seviği için fazla yaptım. Afiyet Olsun

22 Temmuz 2011 Cuma

MANTARLI SPAGETTİ

 
Yine hasta olduğum günlerden birinde sevgili kocacığımın bizim için yaptığı makarna...
Nasılda unutmuşum taslaklarda ben seni... :)
Hay allah!
Neyse güç olmasında geç olsun.

Malzemeler:
  • 1 paket spagetti
  • 1 paket mantar (400 grlık)
  • 2 Domates rendesi
  • sarımsak
  • kekik 
  • tuz
  • pulbiber (çocuklar için koymadı kocacım)
  • 1 kaşık salça
  • sıvıyağ
  • Kaşar rendesi

Yapılışı; Su kaynatılır tuz ve çok az sıvıyağ eklenir. İyice kaynayınca makarnalar eklenir. 10 dk.sonra süzülür. Servis tabağına alınır. Tavaya zeytinyağı ve ince doğranan mantarlar eklenir kavurulur. Rendelenmiş domatesler ilave edilir pişirilir. Tuz, karabiber, pul biber, kekik, sarımsak eklenir. Makarnanın üzerine pişen mantarlı sos dökülür. Kaşar rendesi ve dilerseniz ince doğranmış maydonozla süslenip sıcak olarak servis edilir.Afiyet Olsun. 

21 Temmuz 2011 Perşembe

PRATİK YAZLIK TATLILAR

Bu mis gibi kokan bol meyve aromalı ve hatta meyveli, sütlü tatlılara ne isim vermeliyim diye düşündüm durdum aklıma hiç bişey gelmedi. En son yazlık tatlılar dedim artık.

Aslında daha önce tarifini verdiğim tropikal kup la aynı nerdeyse. Tek farkı vişne suyu ve çikolatalı puding.Ben o kadar beğendim ki farklı farklı şekillerde denedim sizlerede fikir olması için ekliyorum.
İlk resim vişne soslu puding;

VİŞNELİ PUDİNG

Malzemeler:
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1 paket çikolatalı puding
  • 3,5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı vişne suyu
Yapılışı; 1 paket çikolatalı  pudingi 3,5 su bardağı süt ile pişirin ve kaselerinizin yarısını dolduracak şekilde paylaştırın. Vanilyalı pudingide 3 su bardağı vişne suyu ile pişirip kaselere paylaştırın. Buzdolabında iyice soğumalarını bekleyip   çikolata ve vişne  ile süsleyerek servis yapın.Afiyet Olsun




MEYVELİ SOĞUK TATLI

Malzemeler:
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 3 su bardağı karışık meyve suyu
  • 2 dilim ananas
  • 1 tane şeftali
  • 10 tane kiraz
Yapılışı;  pudingimizi meyve suyumuz ile güzelce pişiriyoruz ve küp küp doğranmış meyveleri içine katıp kaselere pay ediyoruz. İyice soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet Olsun








Son olarakta TİRAMİSU var.
Bayılırım Tiramisuya ama hep yapmaya üşenmişimdir. Markette Tiramusu Yap paketlerini görünce gözlerim yuvalarımdan çıktı. Hemen alıp denedim. Gerçi daha önce Münewerde yemiştim ondan sonra zaten markette gözlerim arar olmuştu. Kesinlikle tavsiye ederim çok ama çok pratik. Paketteki toz karışımı soğuk süt ile çırpıyorsunuz ve nescafe ile ıslatılmış kedidili bisküvilerin üzerine döküp dinlediriyorsunuz. Hepsi bu kadar.





Not: Resimlerim çok buğulu ve cansız oldu. Lütfen kusuruma bakmayın misafirlerime ikram etmeden önce arada çektim aceleyle.

19 Temmuz 2011 Salı

ELMALI KURABİYE

Benim en sevdiğim kurabiyedir yapması biraz oyalamasa her gün yapar yerim herhalde. Daha önce elmalı tart ve elmalı gül kurabiye tariflerimden de tahmin etmişsinizdir belki ne kadar çok sevdiğimi.  Bu kurabiyeler taslaklarımda bir kaç aydır bekliyor ben iş yoğunluğundan fırsat bulupta bi ekleyemedim. Bu arada bir çok bloga ve hatta bazen kendi bloguma bile yorum yazmakta zorlanıyorum sürekli profil seç yada giriş yap mesajları geliyor problem benim bilgisayar ayarlarımda mı yoksa genel mi bilemedim. Sanmayın ki ben post yazmıyorum diye sizleri de takip etmeyi bırakmadım. Çok sık olmasa da hala yeni tarifler denemeye kendi yaptıklarımı da görüntülemeye devam ediyorum yaz sıcaklarının verdiği rehavet bir azalsın hemen eklemeye başlayacağım.
Hepinizi öpüyor ve güzel günler diliyorum.


Malzemeler:
  • 1 paket margarin (oda sıcalığında)
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartmatozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı )
İç malzemeleri:
  • 3 adet orta boy elma
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • cevız
  • tarçın
Yapılışı: Öncelikle elmaları rendeleyin. Bir tencerede elma rendesi, seker ve ceviz içini karıştırın, elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Pişen elmalı harcı ocaktan aldıktan sonra tarçını ilave edin ve soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için genişce bir kabın içerisine margarin, yumurta, süt, şekeri ilave edip boza kıvamında bir harç olana kadar iyice karıştırın. Daha sonra un, kabartmatozu ve vanilyayı ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 5 yada 6  parçaya bölün. Parçalardan birini 30 cm civarında açın, bir rulet ile  8’e bölün. Kenarlara bir tatlı kaşığı haçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Diğer parçalarada aynı işlemi uygalayın. Önceden ısıtılmış 180 derece   fırında 20-25 dk. çok az pembeleşene kadar fırınlayın. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

NOT: Sonradan farkettim ki bezeleri yağlı kağıt arasında açın demeyi unutmuşum! merdaneniz genişliğinde iki yağlı kağıt kesin ve arasında açın. Daha pürüzsüz ve güzel bir hamur oluyor.

8 Temmuz 2011 Cuma

SEBZE SOTE

Bu aralar diyetteyim yaa kendi kendime sebzelerle oynayıp duruyorum. Dün akşam da hafif birşeyler yesem diye düşünürken buharda sebze pişirme fikri geldi aklıma...Ama araya konan aparatım ancak mantarları alınca geri kalanını kaynayan suya atıp pişirdim. Kabak fazla dağıldı ama fasulye ve havuçlar tam kıvamındaydı. Gerçi az daha diri olsalar daha mı iyi olurdu ki diye de düşündüm ama artık sizler yapacak olursanız arada kontrol ederek damak tadınıza göre pişirebilrisiniz.




Malzemeler: 
  • 1 paket küçük mantar 
  • 2 adet havuç
  • 7-8 tane taze fasulye
  • 2 tane kabak
  • tuz
  • 2 kaşık zeytinyağ
Yapılışı; Tüm malzemeleri yıkadım ve dilimledim (mantar hariç) Bol suda dilediğinizce haşlayın ben yaklaşık 10 dakika haşladım. Mantarları da buharında pişirmek üzere ara aparatına yerleştirdim ve hiç ağzını açmadan pişirdim. Sonrasında süzüp biraz ılındıktan sonra üzerine tuz ve zeytinyağ gezdirip iki öğünde yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.


5 Temmuz 2011 Salı

TAHİNLİ SARMA POĞAÇA

Herkese kocaman bir MERHABA....
Diyet yapıcam kilo vericem diye nasıl da ihmal ettim burayı dimi....
Gerçi bu arada başka şeylerde oldu tabii. Mesela bel fıtığım yüzünden sürekli yatmam gerekti, erkek kardeşim evlendi. Çocukların okulları yaz tatiline girerken gösterileri vesaireleri ile koşuşturduk. Yurtdışından misafirlerimiz vardı.
Özetle böyle, benim için yoğun bir Haziran geçti bitti. Şimdi iş'teyim.Heyecanla acaba ne zaman tatile gideriz diye bekliyorum.

Bu poğaçaları ben hastayken bir gün annemler bana geldiler ve ben dayanamayıp kalktım babam için yaptım. O çok sever çünkü tahinli hamur işlerini. Galiba bende ona çekmişim. O gün tamamı yendi bitti yaniii sıcakken karşı konulmaz oluyorlar.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı fındıkyağı
  • 50 gr margarin (becel)
  • Aldığı kadar un (ben 3,5 su bardağı koydum)
  • tuz
  • 1 yk şeker
  • 1 paket ınstant maya
Yapılışı; Tahin hariç diğer tüm malzeme ile yumuşak bir hamur hazırlıyoruz ve en az yarım saat olmak üzere mayalıyoruz. Sonrasında hamuru ben pratik olsun diye 8 parçaya böldüm ve tabak büyüklüğünde açtım. Üzerine tahini bolca sürüp diğer bezeyide açıp üzerine kapattım ve onun üzerine de tahin sürdüm. Tüm hamuru bu şekilde açıp tahinledikten sonra buzdolabına kaldırdım yaklaşık 10 dakika sonra hamuru daha geniş ve daha ince olacak şekilde açtım kalan tüm tahini üzerine döküp sigara böreği şeklinde saracak gibi hamuru kestim ve sardım. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serptim. Sıcak fırında üzeri iyice kızara kadar pişirdim. Sonra çok pişman oldum keşke cevizde koysaydım diye ama biz böyle de bayıla bayıla yedik. Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet Olsun diyorum.