15 Haziran 2011 Çarşamba

TROPİKAL KUP


Merhaba sevgili arkadaşlarım,
Bu aralar hem rahatsızlığım hemde bazı cansıkıcı durumlar yüzünden çok da hevesle yeni tarifler deneyemiyorum da ekleyemiyorum da... Ama bir tarafdan da nasıl aklım burda. Neyse sağlık olsun.
Bu kupların portakallısını geçen hafta Meryemin gününde  yemiştim (Masasının resimlerini en kısa zamanda ekliycem) ve aşık oldum :) Süper hafif ve tam yazlık bir tatlı. Kesinlikle bir kez deneyin derim. Ben bir daha ki sefere içine koyacağım meyveyi hafif pişirip koymayı düşünüyorum. Birde alt katına kendi yapacağım pudingi denemek istiyorum. Hemen tarife geçeyim dimi....

Malzemeler:
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 3,5 su bardağı süt
  • 2 adet şeftali
  • 3 su bardağı karışık meyve suyu (içinde şeftali olmalı)
Yapılışı; 1 paket vanilyalı pudingi 3,5 su bardağı süt ile pişirin ve kaselerinizin yarısını dolduracak şekilde paylaştırın. Diğer paketi 3 su bardağı karışık meyve suyu ile pişirip soğumaya bırakın. Şeftalilerinizi soyup küp küp dilimleyin ve kaselere pay edin. Karışık meyve suyu ile hazırladığımız puding soğuyunca kaselere paylaştırın. Buzdolabında iyice soğumalarını bekleyip  beyaz çikolata ile süsleyerek servis yapın.Afiyet Olsun

11 Haziran 2011 Cumartesi

MİNİ PİZZA VE SALAMLI ZEYTİNLER

Minik kuşumun okuldaki son günlerinde, öğretmenleri biraz olsun çocukların kafası dağılsın okul bahçesinin tadını çıkarsınlar diye piknik yapmaya karar vermişler. Okulumuzun bahçesi ödüllüdür bu arada.  Okula girdiğniz anda gerçekten insanın içi açılıyor. Her yerde çimler ağaçlar çiçekler var. Üstelik okulun kendi serası da var çocuklar kış boyu orda yetiştirdikleri çiçekleri mevsimi gelince bahçeye kendi minicik elleriyle dikiyorlar. Kızım banada menekşe dikip getirdi bu sene.. Geçen senede adını bilmediğin çok güzel yaprakları olan bir çiçek getirmişti. Çok takdir ediyorum okul sahibi Mete Beyi ellerine ve emeğine sağlık.(acaba biraz daha övsem özel bir indirim alırmıyım ki) :)
Neyse konuya döneyim Eylül hanım çok heyecanlı tabii sürekli birşeyler söylüyor "kurabiye yapalım" "kek yapalım" meyve salatası yapalım" börek yapalım" "sosis kızartalım" .. Bende düşümdüm taşındım çocukların severek yiyecekleri birşeyler olsun istedim veeeeee işte mini pizzalar geldi aklıma....


 Aslında tek çeşit yeterliydi ama biliyorum ki çocuklar pizzanın içindeki sosis hariç diğer malzeleri çıkarıp yiycekler o halde bende zeytini onların seveceği bir şekilde yaparsan belki yemeleri için özendirebilirim diye düşündüm ve Eylül'ün söylediğine göre başarılı da olmuşum. Eve geldiğinde neden "o zeytinlerden çok yapmadın ben sadece 1 tane yiyebildim" diye yakındı kuzum... :)


 Tarif etmeye gerek yok sanırım gayet basit..

Pizzamın tarifini de inşallah en kısa zamanda ekliycem şu an çok geç oldu..

(Bu bölüm 14/06/2011 tarihinde eklenmiştir.

Ben her zaman aslında süt,tuz ve un karışımı ile göz kararı bir hamur yoğururum ama bu sefer hamuru ekmek makinamda yoğuracağım için kullanma kılavuzu içindeki Pizza hamurunun tarifi ile yaptım ve tam kıvamında oldu. Sizede tavsiyem makineniz varsa onda yoğurun yoksa vereceğim ölçülerde siz kendiniz yoğurun.

malzemeler:

200 ml ılık su
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı fındıkyağ
3 yemek kaşığı süt veya süt tozu
600 gr un
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 adet domates
kekik
tuz
1 kaşık salça
sosis,sucuk,pastırma vs(dilediğiniz malzeme)
kaşar rendesi

Yapılışı; yukarıdaki veriliş sırası ile tüm malzemeleri makineye ekliyoruz ve Hamur programında çalıştırıyoruz.Hamurumuz yoğrulup mayalanırken bizde domatesleri rendeleyip çok az sıvıyağda  pişiriyoruz dilediğiniz baharatı ekleyip salça ve tuzda koyduktan sonra iyice suyunu çekene kadar pişirip soğuması için bir kenara alıyoruz. 1.5 saat  kadar süren bir yoğurma ve mayalanma sürecinden sonra hamuru makineden çıkartıp gazını iyice çıkarana kadar elimizle yoğuruyoruz. Ben tüm hamuru 3 eşit bezeye böldüm merdane ile açıp çay bardağı ile daireler kestim. Yağlı kağıt serilmiş tepisye dizdim ve çatalla hamur üzerinde delikler açtıktan sonra üzerlerine hazırladığımız domates sosundan birer çay kaşığı kadar sürüyoruz. Dilediğiniz malzemeyi ekleyip orta ısılı fırında altları kızara kadar pişiriyoruz. Pizzaları fırından çıkarmya yakın üzerlerine kaşar rendesi ekleyip tekrar fırına sürüyoruz ve peynir eridikten sonra çıkarıyoruz ve afiyetle yiyoruzzzzzzz.Bu ölçüler de yaklaşık 50 tane küçük pizzacıklarımız oluyor. :)

9 Haziran 2011 Perşembe

PORTAKALLI KURABİYE

Yıllardır en favori kurabiyem olmuştur. Çok severek yapıyorum ve (malesef) yiyorum. Ben bu kurabiyedeki karbonat ve portakal kokusuna bayılıyorum. Aynı pastanedekiler gibi oluyor.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı fındıkyağı
  • 5 su bardağı un (yaklaşık)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket karbonat (1 tatlı kaşığı)
  • 2 portakal kabuğu rendesi
Yapılışı,Toz şekerden 2 çorba kaşığı kadar ayrılır ve diğer tüm malzemeler ile iyice karıştırılarak yoğrulur. Ama  unu kontrollü koymaya dikkat edin. Fazlada yoğurmayın çünkü bu seferde hamur yağı kusmaya başlayacaktır. Bu arada fırınınızı 250 dereceye ayarlayın.Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarladığınız hamurunuzu şekere batırıp dizin.Ben kurabıiyelerimin üzerine yumurta sarısı sürdüm dilerseniz sizde sürebilirsin her iki şekilde de güzel oluyor. Fırına sürdükten 5 dakika sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün ki kurabiyelerimiz güzelce çatlasınlar. Afiyet Olsun

6 Haziran 2011 Pazartesi

GÜL TATLISI

Herkese Merhabalar!!!
Ayy ne çok özlemişim buraları arada bir kumanda panelimi açtım gerçi ama hiç kimseyi ziyaret etme zamanım olmadı. Ama çok  hasta oldum ben. :( Neyse allah herkese sağlık sıhhat versin kesinlikle herşeyden ve herşeyden daha önemli.
 
Gül Tatlımı annemin günü için yapmıştım ama  tarifi yayınlamak bir kısmet olmadı. Bu tatlıyı bize kızkardeşim sevdirdi onun yaptıkları ama daha minik oluyordu benim pek sabrım kalmadığı için iri iri kesip sardım. Şerbetini saymazsak gayette hafif bir tatlı.

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı fındıkyağı
  • 1 çay bardağı erimiş margarin
  • 1/2 çay bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • un
Şerbeti için;
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su

 Yapılışı; Tüm malzemeler iyice karıştırılır ve ele yapışmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar un eklenir. 15-20 dakika kadar hamuru dinlendirdikten sonra hamuru bezelere bölün ve her bir bezeyi yarım santim kalınlığında açıp çay bardağı ile daireler kesin. Üç daireyi yarıları kapacak şekilde üst üste koyun ve sarın. Tam ortadan ikiye kesin ve gülleriniz hazır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Aslında bu tatlının şerbeti önce hazırlanıyormuş ve fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet sıcak tatlıya dökülürmüş ama ben çoğunlukla güllerimi öceden hazırlar ve misafirlerime ikram edeceğim zaman sıcak şerbeti soğuk güllere dökerim.Afiyet Olsun.