26 Mayıs 2011 Perşembe

SARMAL ÇÖREKLER


 
Ben bu kadar börek çörek kurabiye yaparken nasıl kilo vereyim yaaaaa... Yazık ama bana bence tüm bloglar aynı anda diyete başlamalıyız. Tam kendi kendime bu akşam dikkatli yiycem yeni bir şeyler yapmıycam diyorum ki mutlaka birilerinde yeni bir tarif görüp canım çekiyor ve gece vakti de olsa yapıyorum.
Bu çörekleri de yada börekleri canınız ne demek isterse geçenlerde eşimin bir arkadaşı bize geldiğinde yaptım. Sofra dergisi Şubat 2011 sayısında görmüştüm ve yapmak için fırsat bekliyordum. Sabah erkenden yola çıkacakları için kahvaltı da yemeleri için yaptım. Tabi beyler beğendiler tam kahvaltılıktı hatta Alpan arasına tahinde koyabilirdin diye yorum yaptı. Wayyy beee Alpan çörek tarzı birşeyi beğendi ve üstüne de alternatif sundu çok büyük gelişmeler var benim kocacım da...Tarif biraz kafa karıştırıcı ve zor gibi  gibi geliyor ama öyle değil ben mayalanma süreside dahil 1 saatte yaptım.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 kahve fincanı fındıkyağı
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • un

Yapılışı; Ilık süt, sıvıyağ, mahlep, tuz, tozşeker ve mayayı yoğurma kabına alın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar un ekleyerek yoğurun. Üzerini kapatın ve ılık bir ortamda (ben çabuk mayalansın diye biraz fırını ısıtıp içine koydum) hamur iki misli kabarana kadar bekleyin. Hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve her birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. Tereyağını da 10 parçaya bölün ve açtığınız hamurdan birini düz bir zemine alın üzerine tereyağ sürüp ikinci hamuru koyun ve onun üzerinide yağlayın tüm hamurlara aynı işlemi yapın. Hamuru bu şekilde 15 dakika dinlendirin. Ardından tek parça ve ince  olacak şekilde hamuru açın. Rulo yapın ve 1 parmak genişliğinde kesin. (Adetler hamuru ne kadar ince açtığınızla doğru orantılı olarak artacaktır ben aceleyle kalın açtım ve 18 tane çıktı ancak tarifte 25 adet yazıyordu. ) Kestiğiniz hamurun dışta kalan açılabilecek ucuna işaret parmağınızla bastırın ve mezura gibi açın. Aynı parmağınıza yeniden sarın ve parmağınızı içinden çekin ve uçta kalan kısmı parmağınızı çıkardığınız oyuğa bastırın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden 200 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun.

Not: Çocuklarda çok sevdiler . Lezzeti Kruvasana benziyordu. Tabii benimkiler biraz daha kalın olduğu için daha bir çörek tadındaydı..

23 Mayıs 2011 Pazartesi

ÇİKOLATA DOLGULU KURABİYE


İşler o kadar yoğun ki hazır taslakları eklemeye bile fırsat bulamıyorum.
 Kurabiyelerim yayınlanmayı bekleyen bir çok tarifime göre daha taze :)
Tarifi Pelinchef de görmüştüm ve gördüğüm gün hemen yaptım. Allahııııım o ne lezzet!
Daha sıcakken yemeye başladım ben.
Zaten bence bu kurabiyeler sıcak yenmeli ki çikolataları ağza sıcak sıcak gelsin dimi...
Çocuklarda büyüklerde pek sevdi kurabiyeleri yalnız yaparken dikkat etmek lazım hamurla şekil verme aşamasında fazla oynanmamalı. Hamur yumuşuyor ve pişerkende patlayabiliyor. Ben tarifi aynen aktarıyorum. Pelin'in ellerine sağlık.


Malzemeler:
  • 200 gr tereyağı (ben becel kullandım)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un (200 mllik)
İçine:
  • 100 ml ( yarım su bardağı) sıvı krema
  • 120 gr bitter çikolata
Yapılışı: Öncelikle sıvı kremayı küçük bir cezvede ısıtalım. Kaynama noktasına gelmeden hemen önce kapatıp küçük parçalara ayrılmış çikolataları ilave edip karıştıralım. Çikolata kremanın içinde iyice eriyince soğumaya bırakalım.  Bu işlemi ben akşam işten eve gider gitmez yaptım ve buzdolabına kaldırdım. 3-4 saat önce yapıp buzdolabında soğutursanız çikolatalı kremanız sertleşecek ve çalışmanız daha kolaylaşacaktır. Kurabiye hamurunu hazırlamak için oda ısısında yumuşamış tereyağı ile şekeri mikserle iyice çırpın. Yumurta sarısı ve vanilyayı ilave ederek çırpmaya devam edin. Unu ilave edip elinizle yoğurun. Yalnız bu aşamada unu azar azar ilave etmenizi öneririm. İki su bardağı unu koyduktan sonra hamurun kıvamına bakın. Elinizi kurtaramıyorsanız un ilave etmeye devam edin. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edince un eklemeyi kesin. Hamurunuzu strech filme sarın ya da buzdolabı poşetine koyarak buzdolabına kaldırın. Buzdolabında yarım saat dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Parmağınızla oyarak (içli köfte gibi) içine bir tatlı kaşığı çikolata kremasından koyup hamuru toparlayarak kapatın ve hafifçe üzerine bastırın. Ben bıçakla hafifçe bastırarak kesikler attım desen vermek için.  Fırın kağıdı serilmiş tepsiye kurabiyelerinizi dizin ve 180 derecede ısıtılmış fırına koyarak pişirin. Yaklaşık 15-20 dakika sürüyor kurabiyelerin pişmesi. Ancak fırınların pişirme süresi değişkenlik gösterir bu nedenle sık sık kontrol edin. (Kızım sana diyon gelinim -sezobigo- sen anla) Kurabiyelerinizi hafifçe kaldırarak altına bakın eğer kızarmışsa pişmiş demektir. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.Afiyet Olsun

17 Mayıs 2011 Salı

FIRINDA TAVUK BUDU


KNORR Fırında Tavuk Çeşnisini keşfettim. Lezzeti ve pratikliği ile tam benlik.  Paketin içinde, bir fırın torbası, kilidi ve 1 kilo tavuğa yetecek kadar bir baharat karışımı bulunuyor. Değişik tatları var, örneğin baharatlı-sarımsaklı, mangal lezzeti veya dağ kekikli-susamlı. Ben dağ kekikli-susamlısını kullandım ve bayıldım.
Tavukları güzelce yıkayıp torbanın içine koyuyorsunuz. Baharat karışımını torbaya boşaltıp iyice her yerine buluyorsunuz.  Torbanın içine ayrıca, lezzet versin diye, havuç dilimleri veya soğan da ekleyebilirsiniz. Torbanın ağzını bağlıyorsunuz, üzerine de kürdanla birkaç delik açıyorsunuz. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar süreyle pişiriyorsunuz. Tavuklar yumuşacık ve lezzetli oluyor. Evde yemek hazırlayacak vakit bulamadığınızda, dışarıda yemek yerine; biraz tavuk alıp eve gidebilirsiniz. Yarım saatte bir yemek hazır.

16 Mayıs 2011 Pazartesi

MERMER KEK

Herkese güzel ve mutlu bir hafta diliyorum.
Ankara da hava bugün çok güzel. Güneşli, yazdan bir gün yaşanıyor (nihayet)


Kekimi annemin günü için yapmıştım annemin fırını çok enteresan sık sık açıp tepsiyi çevirmek gerekiyor yoksa altını yakıyor. Bende o yüzden ne kalıba dökebildim nede kekin kabarmasına müsade ettim. Yoksa aslında çok hoş bir kek. Tarif yine Damak Tadından. Gül'ün yaptığı kek tabii yine olağanüstü bir gün bu tarifle mutlaka kendi evimde deneyip yeniden resimlerim. Tarifi aynen aktarıyorum ama ben kakao kullanmadım (evde kalmamıştı) sadece çikolata ile yaptım.

Malzemeler:
  • 180 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 4 yumurta akı
  • 4 yumurta sarısı
  • minicik tuz
  • 1/2 limon suyu
  • 180 gr şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı fındık tozu
  • 1 paket kakao
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı nutella
  • 150 gr nişasta
  • 200 gr un
Yapılışı; Yumurta akları minicik tuzla iyice çırpılır. Yumurta sarıları,şeker,vanilya çırpılır.Tereyağ,fındık tozu,limon suyu eklenip çırpılır.Un,nişasta,kabartma tozu elenip karışıma eklenip çırpılır.Karşıma çırpılmış yumurta akları eklenip kaşıkla karıştılır.Kalıp yağlanıp hafifçe unlanır.Karışım kalıba dökülmeden 2 yemek kaşığı ayrılır. 1paket kakao, nutella, süt 2 yemek kaşığı karışımla çırpılıp, tekrar diğer karışımın üzerine dökülür.Slikon spatula ile hafifçe karıştırılıp 175 C de yaklaşık 45 dk pişirilir. Afiyet Olsun.

11 Mayıs 2011 Çarşamba

ÇİKOLATALI KEKLER& MAXİTATLA KAHVALTI KEYFİ


Ahh bu kekler bu kekler.... Bayılıyorum
Daha önce yaptığım Çikolata soslu keki bu sefer kahvaltı keyfimiz için yaptım.
Ama bu sefer çikolataları eritip üzerine koymak yerine kalıplara paylaştırdıktan sonra birer dilim çikolata parçasını harcın içine doğru koydum. Pişerken o çikolatalar eridi taştı Mmmmmm nefis oldu.
Kesinlikle bir kezde böyle denemenizi tavsiye ederim.



Bu arada kahvaltı masamızda yer alan reçel, tahin helvası ve bal Maxitat' dandı. Eylül helvaya bayılıyor küp küp dilimlediğim helvaları ağzına atarken "anne böyle resmimi çek"  " anne sanki gizli gizli alıyormusum gibi yapayım resmimi çek"  "çiğnerken resmimi çek" diyip durdu. Ben en iyisi Maxitat'a Eylül'ü götüreyim de belki reklamlarında falan oynatırlar.
Maxitat benim çok sevdiğim üniversiteden bir arkadaşımın firması. Ben kullandığım her ürününden çok memnun kaldım. Sanırım yakın zamanda market raflarında yerini alcaktır. Görürseniz almakta hiç çekinmeyin ve deneyin derim.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

KARIŞIK SEBZE DOLMASI

Haftaya kızartma ile başlayarak sanırım pek de iyi yapmadım ama yaz aylarında nedense ben çok seviyorum kızartmayı. Bende bir tuhaflık var aslında  kimse yazın yağlı yiyecekler tercih etmez ben çok severim. Mesela tereyağlı reçelli ekmek normalde hiç yemem aklımada gelmez ama yaz oldu mu tereyağlı yada kaymaklı ekmek üzerine reçel sürülüp güp güp yutulur tarafımca..
Uzun zaman önce bloglarda görüp özendiğim ve ne zamandır da yapmayı planladığım bu biber dolmalarını sonunda annemin günü için yapabildim. Cumartesi günü tüm gün boyunca güzel bir menü yapmaya çalıştım.
Annem çok mutlu oldu. Annemin söylediğine göre misafirlerde hepsini çok beğenmişler.



Menümüz şöyleydi:
  • İçli Köfte
  • Yaprak Sarması
  • Biber Dolması (Kızartma)
  • Mantarlı Börek
  • Çörekotlu Kurabiye
  • Perişan Kurabiye
  • Mermer Kek
  • Gül Tatlısı

Şimdi gayet kolay bir tarif ama ben yinede ölçüleri ile yazayım.

Malzemeler:
  • 2 adet kırmızı biber (unuttum!!!)
  • 2 adet kabak
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet iri patates
  • 2 adet havuç
  • 16-17 adet dolmalık biber
  • 5-6 tane domates
  • 4-5 diş sarımsak
  • kızartmak için yağ
Yapılışı; Öncelikle patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suya koyuyoruz. Ardından tüm malzemeleri yaklaşık aynı büyüklüklerde küp küp doğrayıp hazırlıyoruz. Dolmalık biberleri üst kısımlarından kesip yıkayıp iyice kurumaları için bir bez üzerine ters çeviriyoruz. Kızartma tenceresini bolca yağ ile doldurup sırasıyla tüm malzemeleri kızartıyoruz.Dolmalık biberleri kızartıp havlu kağıt üzerinde iyice yağını alıyoruz.  Patlıcanları da yıkayıp havlu kağıt ile kuruladıktan sonra  kızartıyoruz. (Bu arada tüm malzemeleri kızarttıkça yağını süzdürebileceğim bir kabın içine aldım ki tüm işlemler boyunca fazla yağı sızsın diye. ) Kızarmış sebzelerin üzerine tuz döküp harmanladım ve biberlerin içini doldurdum. Domatesleri rendeleyip sarımsak ile hazırladığım sosdan herbirinin üzerine koyup bu şekilde servis ediyoruz. Servis aşamasında ben yoktum ben tüm yiyecekleri hazırladıktan sonra eve döndüm :)

Not: Fotograflar kardeşimin cep telefonundan ben çok hazırlıksız gittim. Biraz cansız çıkmışlar ama gayet renkli bir görüntüsü vardı.

5 Mayıs 2011 Perşembe

KREM ŞANTİLİ KURABİYE & KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Hangisini önce yayınlayacağıma bir türlü karar veremeyip, her ikisini bir postla çıkarmaya karar verdim. Her ikisinde de malzeme ortak ama tatlar birbirinden çok farklı ve olağanüstü.
Ben bayıldım doğrusu. Bloglardaki yorumları önceleri okurken yok canım mübalağaa ediyorlar herhalde diye düşünüyordum.Sonra paylaşım çoğalıp da herkes aynı şeyleri yazınca merakla bende yaptım. Tamamen gerçekmiş. Eğer hala denemediyseniz mutlaka bugün deneyin derim.


KREM ŞANTİLİ KURABİYE

Malzemeler:
  • 1 su bardağı fındıkyağı
  • 1 paket toz kremşanti
  • 3 su bardağı un
Yapılışı; Krem santi ile siviyagi cirpip ,unu yavas yavas ekleyin. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve fırında çok hafif pembeleşene kadar pişirin. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpiştirin
İcine kakao (un miktari ayarlanarak), tarcin, cok ince cekilmis findik fistik katilabilir. Çikolatalı, muzlu yada orman meyveli krem santi cesitleriyle de denenebilir.



KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Malzemeler:
  • 1 poşet toz krem şanti
  • 250 gram yumuşak margarin
  • 1 paket kuru maya
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 1/2 kalıp beyaz peynir
  • Maydanoz
Yapılışı; Bütün hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Üzerini kapatıp ılık bir ortamda yarım saat kadar  mayalanmasını bekliyoruz (ben hamurumu hazırladım ve spora gittim yaklaşık 1 saat kadar mayalanmış oldu). Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 5 dakika daha mayalanması için bekletiyoruz.Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açıyoruz ve ortasına peynir koyup poğaça şekli veriyoruz.Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet Olsun.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

YILDIZ SALATA


Salatamın fotoğrafını çekmekte o kadar acele ettim ki
 iyice karıştırmadan belgelemiş oldum.
Bol nar ekşili doyurucu bir salata oldu.
Aslında bu salatayı yaparken aklıma Aylin' in Mantarlı Şehriye Salatası geldi.
Evde mantar olsa kesin bende ekliycektim. Çünkü evdeki herkes mantarı çok seviyor.
 Bende çok yakışacağını düşünüyorum.


Malzemeler:
  • 1/2 paket yıldız şehriye
  • 5-6 adet yeşil soğan
  • 2 adet közlenmiş biber
  • 2 adet çarliston biber
  • dereotu
  • nane
  • maydanoz
  • mısır
  • salatalık turşusu
  • jalapeno biber turşusu (kühneyi çok beğeniyorum)
  • nar ekşisi
  • tuz
  • zeytinyağı
Yapılışı;  Yıldız şehriyeler haşlanır ve süzülerek soğumaya bırakılır. Tüm malzemeler doğranır ve eklenir. Zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi de damak tadımıza göre eklenip afiyetle yenir. Sanırım bu salatadan çok da abartmadan yersek diyetimiz bozulmamış olur. O halde ben bu tarifimide Diyet ve Diyabetik Tarifler etkinliğine yolluyorum.

ÇİKOLATA SOSLU MUFFİN


Bu kekler dün gece yarısı kızımın okuldaki kermesi için yapıldı.
Barınaklardaki hayvanlar için bir kermes düzenlenmiş.
Eylül bana Pazartesi gününnden beridir söylüyordu ama ben çok yoğun olduğum için pek fırsat bulupta yapamıyordum. Ama dün gece kıyamadım eve çok geç gitmiş olmama rağmen kuzucum mutlu olsun diye kek yaptım. O kadar çok sevindi ki sabah görür görmez "Ben şimdi bu kekleri köpeklere yedircem dimi" dedi. Sabah sabah beni çok güldürdü.


Bu şekilde paketlenip okula yollandı bu mis gibi çikolata kokulu muffinler.

Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı şeker
  • minicik tuz
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı fındıkyağı
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket bitter çikolata
  • pasta süsü

Yapılışı; Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.  Şeker, tuz ve yumurtalar iyice çırpılır. Süt, yoğurt, fındıkyağı eklenir ve tahta bir kaşık yardımı ile alttan üste doğru karıştırılır. Un, vanilya ve kabartma tozu elenerek ve kontrollü bir şekilde eklenir. Muffin kağıtlarına birer kaşık kek harcından koyup ısınmış fırında kürdan testi yaparak pişiriyoruz. Çok kısa bir sürede pişmiş oluyorlar. Bu arada bitter çikolatayı benmari usulü eritiyoruz. Fırından çıkarıp bir 5-10 dakika kadar dinlendirmiş olduğumuz keklerimizin üzerlerine yarım tatlı kaşığı kadar döküp pasta süsleri ile süslüyoruz. Çikolatanın donmasını bekleyip servis yapıyoruz.  Sabah Alpan kekleri görünce hemen 3 tanesini mideye indirmiş bile. Bu kadar harçtan  25 adet muffin çıktı. Afiyet Olsun.

2 Mayıs 2011 Pazartesi

GÜVEÇTE BİFTEK

Güveçte Biftek demek yerine Alpandan inciler mi? demeliydim acaba...
Bu muhteşem yemeği bize sevgili kocacım benim hasta olup yatak döşek yattığım günlerde yapmıştı.
Yayınlamak anca kısmet oldu. O kadar da hafif ve bol sebzeli bir yemek oldu ki en iyisi ben bu tabağı Diyet ve Diyabetik Tarifler etkinliğine yollayım.

Malzemeler: (4 kişilik)
  • Biftek (kişi sayısına göre dilediğiniz kadar)
  • 2 adet iri kurusoğan
  • sarımsak
  • 1 paket mantar (400 gr)
  • Yeşil biber
  • Margarin (güveci yağlamak için)
  • domates
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 kaşık salça
  • Tuz
Yapılışı; Biftekleri kızgın tavada her iki tarafını da mühürleyerek kızartıyoruz. Güveç bir güzel yıkanır ve yağlanır. Yuvarlak dilimlenmiş kurusoğanlar ve etler dizilir. Sırasıyla sarımsak, yuvarlak dilimlenmiş domates ve biberler üst üste dizilir. Üzerine su ile  seyreltilmiş salça tuzda ilave edilerek dökülür. Güvecin ağzı folyo ile kaplanır ve kapağı kapatılır. En az yarım saat beklenir ve kontrol edilerek pişirilir. Afiyet Olsun.