29 Nisan 2011 Cuma

TIRTIL KURABİYE

Tırtıl kurabiye yapmayı hep çok istiyordum FAKAT uygun aparatım olmadığından yapamamıştım. Ama geçenlerde Beğendik'te çok pratik minicik bir tırtıl kurabiye aparatı diye çelik bir huni aldım. Üstelikte çok uygun bir fiyata... Annemlere kol böreği yaptığımda bu kurabiyeleri de yapıp götürdüm.  

Malzemeler:
  • 250 gr oda sıcaklığında margarin
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • mini minnacık  tuz
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (gece vakti evde karbonat kalmamış bende 1 paket kabartma tozu kullandım)
  •  un
Yapılışı ; Tüm malzeme bir kaba konulup karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.Hamur tırtıl kurabiye aparatına konulup tepsiye eşit aralıklarla sıkılır.175 C de ki ısınmış fırında yaklaşık 15 dk pişirilir.Afiyet olsun.
Not:Tarif Damak Tadından ... Gülün yaptığı keklere bayılıyorum. Gerçi bu kurabiye tarifi ona ait değil ama  beğenmiş yaaa o da yeter... 



PATATESLİ KOL BÖREĞİ


Annemler geçtiğimiz haftasonu evlerini taşıdılar. Bende bu aralar sürekli hastalıklı kızları olarak yardıma gidemedim :( bari yiyecek birşeyler hazırlayıp götüreyimde yemekle uğramaşınlar diye düşündüm. İşte bu kol börekleri de o zaman yapıldılar.



Malzemeler: 
  • 1 kg yufka (6 adet)
  • 10-12 tane küçük haşlamalık patates
  • 1 adet iri kurusoğan
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 kaşık salça
  • tuz
  • karabiber
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2-3 yk yoğurt
  • 1 şişe soda 
Yapılışı; Öncelikle patatesleri çabucak olsun diye düdüklüde haşladım. Soyup bir güzel ezdim. Kurusoğanı az bir sıvıyağda kavurup salçasını ekledim. Patatesleride ekleyip kavurdum. Baharatlarınıda ekledikten sonra soğuması için bir kenara aldım. Bu arada  yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve soda karışımı hazırlanır. Yufkanın birini masaya akın ve  yarısına kadar harçtan sürün. diğer yarısını yufkanın dörtte üçünü kaplayacak şekilde portakal ağacında Hatice Hanımın yaptığı gibi kapatın aynı harçtan onun da üzerine sürün. Kavrulmuş patatesli içi yufkanın uzun kenarına yayın. Yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırıp yufkayı rulo şeklinde sarın. ruloyu ister ortadan ikiye kesin, ister ikiye katlayın istersenizde sarmal yaparak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Aynı işlemi diiğer yufkalar içinde yapın. Harçtan arttırmaya çalışın ki üzerine sürün. Ya da bir yumurtanın sarısını çırpıp ruloların üzerine sürün. Haşhaş veya çörek otu serpip börekler kızarana kadar pişirin.Afiyet Olsun.




28 Nisan 2011 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KURUBİBER VE PATLICAN DOLMASI

Dolmaya bayılırım. Zeytinyağlı, etli, kıymalı hiç farketmez.
 Kuru dolmalar hele daha bir başka lezzetli gelir bana.

Malzemeler:
  • 1/2 kg kuru dolmalık patlıcan ve biber karışımı
  • 3 iri kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • maydanoz
  • dereotu
  • yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 yk salça
  • 1 yk biber salçası
  • 2 yk nar ekşisi
  • pulbiber
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • 2 yk zeytinyağlı dolma harcı
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • tuz
Yapılışı; Öncelikle kuru dolmalıkları bir güzel sudan geçirdim. Tencereye alıp bol suda az bir tuz ile 5-6 dakika haşladım. Sonra ağzını kapattım. Diğer bir tencerede (yemeği pişireceğim tencere) iç harcını hazırlıyorum. Kurusoğanlar yemeklik doğranıp iyice kavruldu. Salça ve baharatlar eklenip pirinci de ekledim ve bir güzel kavurdum. Yeşilikleri ve nar ekşisini ekleyip bir iki kez daha karıştırdıktan sonra suyunu ekleyip altını kapattım ve bir süre dinlendirdim. Sonra biberleri süzdüm ve ağız kısımları boş kalıp kapanacak kadar doldurdum (ben biraz fazla doldurdum sanırım ama olsun  bu patlamış görüntüyü seviyorum) Sonra zaten yağ bulaşığı olan tencereye 1/2 kaşık kadar biber salçası ekleyip tüm dolamlıkları dizdim. Üzerine tuz ve Yarısından fazlasını geçecek kadarda sıcak su koyup pişmeye bıraktım. Çatalla piştiğini kontrol ettikten sonra altını kapattım. Afiyet Olsun.

27 Nisan 2011 Çarşamba

SEBZELİ BONFİLE




Yemeğime çok özendim ama fotoğrafını çekmeyi unuttum. Halbuki yemekten 1 saat kadar önce hazırdı fırın tepsisine dizdim ve servis yapacağım zaman ısıttım. Ancak son parçayı tabağa koyarken aklıma geldi fotoğrafını çekmediğim. Görüntü çok hoş olmasa da o telaşe içerisinde ancak bu parçayı çekebildim. Lezzet olarak ise kesinlikle muhteşemdi. Tam misafirlere ikramlık bir ana yemek oldu. Daha önce Müge ablada gördüğüm bonfile kulelerinden esinlendim tabii.. Ancak O üstlerine de bonfile yerleştirmişti. Ben o kadar kalabalığa yetiştiremem diye tek kat çıkabildim.


Malzemeler (10 kişilik)
  • 10 Parça Dana Bonfile
Etleri marine etmek için;
  • 1 Tutam Karabiber taze çekilmiş
  • 1-2 Dal Taze Kekik
  • 3 Diş  Sarımsak dilimlenmiş
  • 8 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Sebzeli Harç için;
  • 1 Adet Kırmızı Soğan
  • 1 Adet Sarı Biber
  • 1 Adet  Kırmızı Biber
  • 400 Gr.  Mantar
  • 3-4 Dal Taze Fesleğen (kuru da olur)
  • 1 Diş Sarımsak
  • 8 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber
  • 2-3 Adet Defne Yaprağı
  • 1 Paket Krema

Yapılışı; Öncelikle etleri marine malzemeleri ile güzelce karıştırın. Üzerini örterek, buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.Soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayın, biberleri de ince uzun doğrayın. Derin bir teflon tavaya zeytinyağını koyun ve ısıtın. Soğanları ve biberleri ekleyin, orta ateşte, karıştırarak 4-5 dk. kavurun. İnce ince dilimlediğiniz mantarları ekleyin, mantarlar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar 3-4 dk. daha kavurun. Minik minik doğradığınız fesleğen, dilimlenmiş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyip, bir kez karıştırın ve ateşi kapatın. Kremayı ekleyin ve  orta ateşte 1-2 dk. kavurun. Defne yaprağı ve fesleğeni ekleyin, bir kez karıştırın. Etleri; iyice kızmış teflon tavada önlü arkalı kızartın. Bir parça etin üzerine, sebzeli harç koyun ve  sıcak servis edin.Afiyet olsun.

26 Nisan 2011 Salı

ÇİKOLATA RÜYASI (ÇİKOLATALI YAŞPASTA)


Bu pasta var yaa şarkı gibi "ömre bedel" tadı güzel kendi güzele yakın (benim beceriksizliğim) ee birazda zahmetli. Sırf bu pastayı yapıcam diye misafirlerimi uykusuz ağarladım. Bir yaptım beceremedim keki çok sert düştü, sanırım unu fazla koydum (olsun ziyan etmedik veeeee Gökçen'e Truff olarak geri döndü) Pastayı ben Cafe Fernando da gördüm ve görür görmez aşık oldum bi bakın Cenk in yaptığı pasta muhteşem.... Tabii benimkinin alakası bile yok o pastayla ama denedim çalıştım yapıp yapamayacağımı gördüm. YAPAMIYORUM :) Görüntü de başarılı olamasam da lezzet çok iyiydi çikolata sevenler için hele kesinlikle dehşetti diyebilirim. Bu kek tamamen çikolatadan. Bol kalorili ve çok lezzetli bu pasatanın tarifide pek uzun o yüzden ben görüntü ve kremasını Cenkden kopyalıyorum pansipanyayı da Hünerli Bayanlardan almıştım onuda ordan kopyalıycam yoksa ben anca 2 günde yazarım.

Pandispanya için;
  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Kreması için;
  • 150 gram bittersweet (70% kakao oranı) çikolata, doğranmış
  • 150 gram sütlü (40% kakao oranı) çikolata, doğranmış
  • 1 kavanoz (400 gram) Biscoff kreması (ya da Sarelle’nin pürüzsüz kıvamdaki Fındık Kreması)
  • 1+2/3 su bardağı (400 ml) süt kreması, soğuk
Çikolata Kırıkları için;
  • 120 gram bittersweet (70% kakao oranı) çikolata, doğranmış
Benden de;1 adet dr ouetker Glazür


Yapılışı; İlk  Cenkten kopyamızı çekiyoruz çünkü çikolata kırıklarının önce hazırlanması lazım.

  1. Çikolata kırıklarının pastaya kolayca yapışabilmesi için pastanın kremasının hala oda sıcaklığında olması gerekiyor. Bunun için kırıkların pastayı bitirdiğinizde hazır olması lazım, dolayısıyla önce onlardan başlayınız. Çikolata kırıkları için gerekli olan doğranmış 120 gram çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Çevresi çikolatayı koyduğunuz kabın çevresinden daha dar, ufak boyda bir tencereye 2 parmak kadar kaynar su ekleyin ve kısık ateşin üzerine koyun. Çikolatanın olduğu kabı da bu tencerenin üzerine yerleştirin (şu fotoğrafta görebilirsiniz üstteki kabın tabanı alttaki tencerenin içindeki suyla temas etmeyecek) ve bir spatula yardımıyla devamlı karıştırarak çikolatayı eritin. Çikolata eridiğinde kabı sıcak su dolu tencerenin üstünden alıp tezgaha koyun ve 2 dakika daha yavaşca devamlı karıştırarak biraz soğumasını bekleyin.
  2. 36*40 cm büyüklüğünde iki adet parşömen kağıdı (yağlı kağıt) kesip bir tanesini düz bir zemine serin. Erittiğiniz çikolatayı bu kağıdın üzerine döküp bir spatula yardımıyla köşelerde birer santim boşluk kalacak şekilde ince bir tabaka halinde yayın. Aynı büyüklükteki diğer parşömen kağıdını çikolatanın üzerine serin, çikolatayı yaymamaya özen göstererek hafifçe bastırarak arada kalan hava boşluklarını yok edin. Kısa bir uçtan başlayıp rulo halinde sarın. Sardıktan sonra 2-3 santim kalınlığında bir rulo elde edeceksiniz. Parşömen kağıtlarının birleştiği uç alta gelecek şekilde bir tepsiye yerleştirip oynamaması için yanına ağırlık yapacak bir şey koyarak sabitleyin ve en az 2 saat boyunca buzdolabında sertleşmeye bırakın.
  3. Buzdolabından çıkarıp ruloyu açmaya hazır olduğunuzda parşömen kağıdı serili bir tepsi hazır edin. Rulonun içindeki çikolata tamamen sertleştiğinde hızlı bir hareketle ruloyu açın. Ruloyu açtıkça çikolata kırıkları oluşacaktır. Ellerinizle dokunmadan, bir spatula yardımıyla kırıkları alıp parşömen kağıdı serili tepsiye yayın ve pasta hazır olana kadar buzdolabında bekletin. Çikolata kırıklarını en fazla 3 gün önce hazırlayabilirsiniz. Önceden yapacaksanız, rulo halinde saklamanızı ve yapıştırmadan hemen önce ruloyu açmanızı tavsiye ederim.
  4. Müge abladan Kakaolu pandispanyayı yapmaya başlayın.
    Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve ekleyin ve çok az çırpın.Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  5. "Biscoff’lu kremayı hazırlamak için yukarıda tarif edilen şekilde çikolataları eritin, ateşten alıp Biscoff kremasını ekleyin ve karışana kadar çırpın. Ardından soğuk kremayı ekleyip krema kaybolana kadar çırpın. Çok fazla çırpmamaya özen gösterin, aksi taktirde bir süre sonra krema pütürlü bir kıvam alabilir." diyor Cenk bende aynen böyle yaptım ancak biscofflu kremayı nerden bulayım o yüzden Seğmen in yeni çıkardığı yada benim yeni keşfettiğim fındık kremasını kullandım. Aslında Cenk Sarelle nin fındık kreması demiş ama ben ziyan edermiyim ki acaba düşüncesiyle daha uygun fiyatlı olan Seğmeni tercih ettim. Tabii onun yaptığı eminim çok güzeldir ama benim pastamın kremasıda hiç fena değildi. Herkes bayıldı özellikle erkekler..... Çok yoğun bir çikolata kreması....
  6. Ben ne Cenk ne de Müge Abla kadar becerikli olmadığım için kendimce evdeki malzemelrrimle yaptığım için kendimce de bir sürü şey ekledim çıkardım aslında. Mesela ara kremasına sadece 1 kutu krema  kullandım. Kek de bir değişiklik yapmadım direk çırp ve pişir ardından ikiye böldüm. Arasına fındık kremalı karışımı sürdüm ikinci katı kapatıp dolaba kaldırdım. Ardından benim mutfak cımbızım yok kırkları nasıl güzel yapıştırabilirdim kiiiiii (yazık bana :( ) en iyisi ben bu kırıkların hepsini üzerine dökeyim diye düşündüm ve bu noktada aklıma kekin dış kısmı geldi krem şanti koysam çok basit kaçacaktı o yüzden sert bir görüntü oluşturması için glazür döktüm. Sonra çikolata kırıklarını ekledim. Servise hazır. Kesinlikle deneyin derim gerçekten nefis bir pasta oluyor. Ben Cenk'e ve Müge ablaya teşekkür ediyorum. İkiside harikalar :)

25 Nisan 2011 Pazartesi

SEBZE RULOLARI


Çok lezzetli, hafif ve şık bir yemek oldu. Zaten ilk gördüğümde bayılmıştım resmine. Yapmak benim biraz vaktimi aldı. Gerçi çok bir zamanı değil ama yetiştirmem gereken çok fazla çeşidim olduğu için arada bu sebzeleri tostta ızgara etmek daha bir telaşlandırdı beni. Ben orjinal tarifindeki krem peynir  yerine süzme yoğurt kullandım. Herkes bayıldı. Üstelik ortaya aperatif olarak yaptığım için sadece resimdeki kadar vardı. İlk sebze rulolarım tükendi masada..Tadı damağımızda kaldı.

Malzemeler:
  • 3 adet dolmalık kabak
  • 3 adet patlıcan
  • 7-8 adet kırmızı biber
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz
  • süzme yoğurt
Yapılışı: Patlıcanlar boylamasına dilimlenerek 4-5 parçaya bölünür ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. Kabaklar da kabukları kazınıp boylamasına dilimlenir. Biberler üçe bölünüp çekirdekleri çıkarılır.
Bütün sebzeler ızgarada veya tost makinasında yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Sarımsaklar ezilip zeytinyağı ile karıştırılır. Sebzeler sarımsaklı zeytinyağı ile harmanlanıp bir süre buzdolabında dinlendirilir. Sonra isteğe göre bir kabak, bir patlıcan, bir biber olmak üzere üst üste yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulonun açılmaması için ben kürdanla tutturdum.
Süzme yoğurt krema pompasına doldurulur ve sebze rulolarının üzerine istenilen şekilde sıkılır. Afiyet Olsun

23 Nisan 2011 Cumartesi

GÜN SOFRASI

Evet sıra geldi bana....


Bu ayki gün bendeydi. Ancak Cuma akşamı olunca bir gün önceden hazırlık yapmaya başladım . Uykusuz olduğum içinde kendimi toparlayıp hazırlıklarımı tam bitiremedim. Mesela bu sofrada olmasını planladığım patates çanakları ve böreğim eksik kaldı. Sofradaki favori sebze ruloları oldu. Tarifi Birsel ve İremden almıştım. En kısa zamanda bende masadaki yemeklerin tüm tariflerimi yazıcam inşallah.Menü şöyle:

Kaşarlı Domates Çorbası
Sebzeli Bonfile
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması
Haşlanmış Sebze Salatası
Haydari
Yoğurtlu Semizotu
Çikolata Rüyası Pastası


21 Nisan 2011 Perşembe

İNCİR DOLMASI


 
Bu nefis ve çok çok hafif tatlıyı
taaa Canadalardan Türkiye ye tatile gelen
blog arkadaşım Güle ithaf ediyorum
çünkü çok hafif....
 yağsız unsuz azcık şekerli. Gül bu aralar diyet yapıyor yaa  ondan :) hatta bu ara diyette olan herkese gelsin. (sanki istek parça kime ne faydası var ben yiycem yine bana löp löp et olcak)

 
Aslında şöyle:
 bu tatlıyı az önce yaptım. Hatta fotoğrafta, hala ocağın üzerinde kaynamayı bekler vaziyetteydeyken uykum gelmeden bloga ekleyim telaşıyla çekilmiş. Bu tatlıyı  akşam bana yemeğe gelecek arkadaşlarıma hafif bir ikramlık olarak hazırladım. İş çıkışı bazı yemeklerim hazır olsun diye geceden bir kaç şeyi yaptım. Akşam geldiğimde de ana yemeklerimi yapıcam inşallah. Tarifi  görünce ne kadar kolay ve hafif olduğunu sizde göreceksiniz.

 
Malzemeler:
  • 1 paket incir (400 gr)
  • 6 bardak su
  • 1 su bardağı az çekilmiş ceviz
  • 1/2 bardak şeker
  • 3-4 damla limon suyu
Yapılışı; İncirlerin sap kısımlarını kesip + şeklinde minik kesikler atın. Üzerlerine suyu ilave edip yaklaşık 30 dakika pişirin. Kaşıkla incirleri suyun içinden çıkarın ve soğuması için bir kenara alın. İncirden kalan suya şekeri ve limon suyunu ekleyip hafif koyulaşana kadar kaynatın. Isıya dayanıklı bir kaba incirleri içlerine ceviz doldurup dizin. Ocağa aldığınız kabınıza şerbetini döküp bir taşım kaynatın. Bu son işlemi yapmasanızda olur ben biraz emsin şekeri diye yaptım. Kaymakla servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun.
 

BİR MİMDİR İKİ MİMDİR ÜÇ MİMDİR ONDÖRT MİMDİR :)

Offf off !!!!!
Mimin konusu ruh haliniz ve buna uygun düşen foto,şiir,şarkı...
Niye off off ...
Çünkii ruh halim fena.
Bir süredir hastayım bir türlü atlatamıyorum.
Bu arada Egenin kreşiyle sıkıntılarım oldu kreş değiştirdik.
Eylül Hanımın ödevleri evdeki işler tamda resimdeki durumdayım. Ve hepsi bir yana erkek kardeşim evlenecek ben 20 kilo aldım bu kilolarla nasıl vedalaşıcam. Spora başladım diyet yapayım istiyorum ama tamamen halsizleştim bu seferde. Bir sürü şeyi olmuş bitmiş gibi hatırlıyorum hatta unutuyorum. Sürekli başım ağrıyor ve yorgunum. Tatile ihtiyacım var sanırım.

Canım arkadaşım Sezobigom ve Fatma Abla mimlemiş beni .. Her ikinizi de öpüyorum kızlar. Bende mim i cevaplamak isteyen tüm blog komşularıma yolluyorum.

18 Nisan 2011 Pazartesi

MISIR UNLU REÇELLİ KEK


Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı fındık yağı
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı maxitat reçel
Yapılışı; Oda sıcaklığındaki yumurtalar geniş bir kaba alınır ve şeker ile iyice çırpılır. Diğer tüm malzemeler eklenerek tahta kaşık yardımı ile karıştırılıp yağlanmış unlanmış kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında içini çekene kadar pişirilir. Bu keke ben çilek reçelini çok yakıştırıyorum. Ama vişne, kayısı yada ahududu  ilede çok güzel oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Maxitat yani Tadaban markası benim üniversiteden gıda mühendisi bir arkadaşıma ait. Tüm ürünlerini çok severek iç rahatlığı ile kullanıyorum. Çünkü arkadaşımın hijyen ve sağlıklı üretim konusundaki hassasiyetini çok iyi biliyorum. Marketlerde Maxitat markası ile karşılaştığınız zaman kesinlikle bir kez deneyin ve tadın hatta tadınabanın derim. Burdan ona sevgilerimi yolluyorum çocuklar doğduğundan beri bize o lezzetli ballarından yolluyor. Bu haftada helva göndermiş. Bende o helvalarla güzel bir tarif hazırlayıp yayınlamak istiyorum.

14 Nisan 2011 Perşembe

LAHANA SALATASI


Bu salatayı yaptım ve neredeyse yarısından çoğunu ben yedim.
Hemde bir kerede..
Kesinlikle Gül' ün diğer tüm tarifleri gibi olağanüstüydü.

Malzemeler:
  • Top Lahana
  • Kırmızı, sarı ve yeşil biberler
  • Taze soğan (ben kullanmadım ama)
  • 1 adet iri havuç
  • 1 çay bardağı kuş üzümü (ben unuttum)
  • 1 su bardağı tepeleme kavrulmuş yer fıstığı
  • 1 kase mısır
  • salatalık turşusu

Sosu:
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 /2 portakal suyu (ben tam 1 portakal suyu kullandım)
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1,5 tatlı kaşığı hardal
  • sızma zeytinyağı
  • 1/2 limon suyu
  • karabiber, minicik pul biber (ben çocuklarda yiyecek diye eklemedim)
Yapılışı; Öncelikle top lahanayı dörde bölün ve sadece bir parçasını ince ince kıyın. Biberleri jülyen doğrayın ve çok az yağda soteleyin, havuçlarıda jülyen doğradım ekledim.Taze soğan eklemedim sadece geri kalan tüm malzemeyi minik minik doğrayıp ekledim. Sosunu hazırlayıp çatalla karıştırdım ve salatanın üzerine döküp iyice harmanladım. Son olarak yer fıstıklarını kavurup üzerine serpiştirdim. Afiyet olsun.


12 Nisan 2011 Salı

LEZZET ÇANAĞI


Bu patateslerin tavukla doldurulmuş şeklini yeşim ablanın blogunda görünce hasta oldum. Hemen o gün akşam yemeğine son anda geleceklerini haber veren arkadaşlarım için yaptım. İsmini de Mintim koymuş Daha doğrusu yorum yazarken öyle demiş. Ben yaparken çok beğendim patates oturtmasına bayılıp koca faktörü yüzünden yiyemeyen benim için muhteşem bir seçenek oldu. Hatta sevgili kocacım da üzerini bol kaşarlı görünce gayet keyifle yedi.

Ben tarifi kendimce çok değiştirdim.
Kızartmak yerine fırında yağlayıp pişirdim,
tavuk yerine kıymalı harç
beşamel sos yerinde bol kaşar koydum.
Tarifin orjinali için yeturla lezzet karelerini ziyaret edebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 5 adet iri patates
  • 300-350 gr kadar kıyma
  • 1 adet iri kurusoğan
  • Maydanoz
  • sarımsak
  • 2 kaşık salça
  • 1 kaşık margarin
  • 2-3 kaşık fındıkyağı
  • tuz
  • karabiber
  • 1 domates
  • 2-3 adet biber
  • dilediğiniz kadar kaşar rendesi
Yapılışı; Patatesleri soyup ortadan ikiye bölüyoruz ve ortalarını ben dondurma kepçesi yardımıyla oydum bilmiyorum başka bir yolu varmıydı? Ardından sıvıyağ ile heryerini ovalayıp tuzladım ve sıcak fırında iyice pişirdim. Patatesler fırında iken bende kıymalı harcımı 1 kaşık salça ekleyerek her zaman ki gibi hazırladım. Fırından çıkardığım patateslerin içlerini doldurup üzerlerine 1 dilim domates bir parçada biber koyup tepsiye dizdim. Kalan salça,tuz ve sıcak suyu karıştırdım ve tepsiye ekledim. Tekrar sıcak fırına sürdüm çok uzun süre kalmasına gerek yok çünkü zaten herşey pişmiş durumda suyu kaynama noktasına geldiğinde patateslerin üzerlerine kaşar ekleyip fırında eriyene kadar pişirdim.

Bu arada menüm şöyleydi:

Ben bu tarifimi de 45 dakikalık yemekler etkinliğine göndermek istiyorum çünkü gerçeketen çok pratik bir yemek sadece patatesleri oymak zaman alıyor oda 3. patatese geçtiğimde daha hızlıydım. Ben bu kadar yemeği tam 2 saatte hazırladım ki Lezzet Çanaklarımı hazırlamak sanırım anca 45 dakikamı almıştır.


7 Nisan 2011 Perşembe

TÜRK USULÜ NAPOLİTEN SOSLU BALLERY BUKET


Offf Beeeaa ne isim oldu amaaaa.. :)
Bu akşam çocuklar makarna istediler "yanına da küçük köfte yap anneeee" diye çığlıklarla geldik eve.
 Markete spagetti almaya gittik ama Pastavillanın Ballery Buket ini görünce
 Eylül dayanamadı balerin damarları kabardı kızımın.
"bunu alalım anne balerinmiş bu" diye tutturdu.
Bende napoliten soslu yapayım diye düşündüm ama nedense sosu yaparken kendimi tutamadım kendimce birkaç şey ekledim ve sos italyan olmaktan çıktı salçalı cevizli Türk usulü bişey oldu.
Biz çok beğendik umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.
Bu arada tarifimi hobidünyam 45 dakikalık yemekler etkinliğine yolluyorum.

Malzemeler:
  • 1/2 paket haşlanmış makarna
  • 4 kaşık zeytinyağ (kişi başı 1 kaşık)
  • 4 diş sarımsak ezilmiş yada ince ince doğranmış
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 1 orta boy kurusoğan
  • 2 tane domates çok minik küpler halinde doğranmış
  • maydanoz
  • kekik
  • tuz
  • 1 avuç kadar ince dilimlenmiş ceviz (bıçakla parçalara böldüm)
  • 1 kaşık salça yada domates püresi

Yapılışı: Zeytinyağ kızgın tavaya dökülür. Sarımsak, soğan ve defne yaprağı eklenir iyice kavrulur. Domates eklenir ve oda pişirilir. Bu aşamada ben ekstradan ceviz ve salçada ekledim. Maydanozlar istediğiniz miktarda minik minik doğranır ve eklenir. Baharatlar ve yaklaşık 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek bir süre daha pişilir. Haşlanmış makarna eklenir ve karıştırılır. Ben yanına çocuklar için minik köftelerdende yaptım ama başka hiçbirşeye gerek yok çünkü başlı başına bir yemek oldu.Afiyet Olsun

ELMALI HAVUÇLU KEK

Ahhh ahhh hala hastayım. Nasıl bir kırgınlık var üstümde hiç birşey yapamıyorum. Yemeği dışardan yiyoruz yada kahvaltı ile geçiştiriyoruz bu ara. Bu tarifde yine arşivimden. Aslında taslak hazırlamak iyi bişeymiş.

Havuçlu keke bayılıyorum diye daha önce bahsetmiştim yaa işte bu onun çakması...


Nasıl mı çakma?
Şöyle anlatayım havuçlu kek yapmak üzere dolabı açtığım da 2-3 tane havuç 1 elma ve fındık buldum. Vee işte sonuçta elmalı havuçlu kek çıktı. Gayette güzel oldu. Ben elmalı kek hep yapardım ama içine havuç koymamıştım hiç.

Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı fındık yağı
  • 1/2 su bardağı süt (ılık )
  • 1 adet elma
  • 1 adet havuç
  • tarçın
  • fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
Yapılışı; Öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştırıyoruz. Elma küp küp doğranır. Havuç rendelenir. Yumurta ve şekerler iyice beyazlaşana kadar çırpılır. Ardından yağ ve süt eklenir tahta bir kaşık ile karıştırılır. Diğer tüm malzelerde eklenir ve yağlanmış kalıba dökülür. Kürdan testi ile kontrol edilerek iyice pişirilir. Ben nedense bu keki sıcakken daha çok seviyorum sıcak elma tadı hoşuma gidiyor.

5 Nisan 2011 Salı

KUŞ DİLİ MANTI


Çok hastayım evde istirahat ediyorum.Hep evde çocuklarsız yemek, temizlik düşünmeden yatmanın hayalini kurarken gerçek oldu ama bu seferde ne uyuyabiliyorum ne yatabiliyorum. Ateşim var hapşırıyorum öksürüyorum ama elimden laptop düşmüyor . Arşivdeki tariflerden ekleyim bari dedim ve bu patatesli kuş dilimi mantı çarptı gözüme. Bu mantı Yozgat'a mı yoksa Kayseriye mi özgü bir tarif bilmiyorum ama annemlerde çok pişer. Bana da annem kış hazırlığı yaparken bol miktarda kesip getirmişti. Ellerine sağlık annecim.Kuş dili denmesinin nedeni; hamurun her aşaması erişte gibi ama kesilirken verev kesiliyor ve uzun kenarlı üçgenler çıkıyor ortaya. Marketlerde hazır satılan erişte şeklinde kesilmiş makarnalarla da yapılabilir bu tarif. O yüzden tamda bilmediğim hamurunun tarifini yazmıyorum. Orta boy bir tencerede erişteleri bol su ile haşladım üzerine soğuk ekleyip hafif sulu bırakacak kadar süzdüm. Bu arada hamur haşlanırken diğer yanda sosunu hazırladım;


Malzemeler:
  • 2 tane patates
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 kaşık salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • sumak nane
  • Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı; Sıvıyağ tavaya alınır ve yemeklik doğranmış kurusoğan eklenip kavrulur. Patatesler küp küp minik minik doğranır (Ben acele ile biraz büyük doğramışım) ve eklenir. Arada sırada karıştırmak sureti ile kavrulur. Salçası tuzu ve 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek pişirilir. Süzülen mantıya sarımsaklı yoğurt eklenir ve tabaklara pay edilir. Üzerlerine sıcak sıcak patatesli sos konup, nane ve sumak ekenerek afiyetle yenir.

4 Nisan 2011 Pazartesi

MANTARLI MENEMEN

Bir daha mantarlı menemeni sabah kahvaltısına yapmıycam. O kadar lezzetli ve doyurucu ki bütün hafta hayalini kurduğum pazar kahvaltısının keyfini çıkaramadım. Ne tereyeğ, ne kaymak ne de diğer kahvaltılıklara sıra gelmeden karnımız doymuştu Alpanla... Geçen haftalarda bir gün kızlarla buluşup AÜFF kampüsündeki Shoppe ye kahvaltıya gitmiştik orda yedim ilk kez mantarlı menemeni. Ama orda yediğimizde daha bir dehşetti sanki. Önce ben üzerindeki beyazlığı az pişmiş yumurta akları sandım ve benim çocukların vereceği tarzdan bir tepki verdim "ııığğğ ben yemem onu" pek yumurta sevmemde!!!! Ardından kızların çok nefis diye ekmek banmaları üzerine dayanamayıp bende tadına bakmış ve dibini sıyırana kadar yemiştim. Size de kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ederim. Tarifde miktar belirtmiyorum herkes kendi damak tadına  yada el ayarına göre yapabilir. tamamen size özel bir tat olacaktır.

Malzemeler:
  • mantar
  • domates
  • biber
  • yumurta
  • kaşar
  • tereyağ (Becel kullandım her zaman ki gibi)
  • tuz
Yapılışı;Tavamıza öncelikle mantarları alıyoruz ve suyunu çekene kadar iyice pişiriyoruz. Kullanacağınız margarinin önce yarısını ekleyip ince ince dilimlenmiş biberleri ekleyip biberler iyice pişene kadar kavuruyoruz. Ardından küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip domateslere suyunu çekene kadar pişriyoruz. Kalan margarinide ekliyoruz.  yumurtaları ayrı bir kapta karıştırıp tavaya döküyoruz isteğinize göre pişirip (az veya çok) üzerine tuz ve kaşar rendesi ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.