31 Ocak 2011 Pazartesi

VİŞNELİ ISLAK KEK



Gökçenciğim bak senin için yaptığım kek .. Bekledim sizi ama gelmediniz belki bir süpriz yaparsınız diye düşünmüştüm.... Tarifi ilk müsait olduğum anda burda. Şimdi resmi ekleyimde gör istedim. Neleri kaçırdın diye!!!!

Malzemeler:

• 4 yumurta
• 2 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 1 su bardağı süt
• 2 su bardağı un
• ½ su bardağı kakao
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya

Sos için :

• 1 su bardağı vişne suyu
• ¼ bardak süt

Tarifi nerden bulduğumu hatırlamıyorum. Kendi blogum olana kadar da çok özenli not tutmadım aslında. Bir tarifi beğendiysem ölçüleri not edip ya kendimden bir şeyler katarak yada aynen uygulayarak deniyordum. Ama şimdi kimden aldığımın önemli olduğunu öğrendim. Bir iki yıl önceydi sanırım bu kek tarifini de internetten bulmuş denemiş ve beğenmiştim. Öncelikle fırınımızı 180 ºC’ye ayarlıyoruz ve kalıbımızı yağlayıp unluyoruz.Ben normal kek kalıbıma yapıyorum bazende kare borcama. Toz şeker, sıvı yağ, süt ve kakaoyu derin bir kap içerisine alıp mikser ile yaklaşık 2 dakika çırpıyoruz ve bu karışımdan ¾ su bardağı ayırıyoruz. Başka bir kap içerisinde 4 yumurtayı mikser ile yaklaşık 2 dakika çırpıyoruz. Çırpılmış yumurtaları kakaolu karışıma ekleyip tekrar mikser ile 2 dakika çırpıyoruz.Mikseri bırakıp spatula yardımı ile elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyadan oluşan kuru karışımı sıvı karışıma katıyoruz. (Bunuda yemek kursuna giden bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Kekin kuru malzemeleri katıldıktan sonra metal bir şeyle karıştırmamak gerekiyormuş.) Kalıba boşaltarak önceden ısıtılmış fırında, ilk 20 dakika fırın kapağını açmadan olmak üzere yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Fırını kapatıp kekimize bir kaç bıçak darbesi yapıyoruz ve üzerine 1 su bardağı vişne suyunu döküyoruz. 2-3 dakika çekmesini bekledikten sonra önceden ayırdığımız ¾ su bardağı sosun içerisine ¼ su bardağı sütü ilave edip karıştırıyoruz ve kekin üzerine döküyoruz. Kalıbı tekrar kapatmış olduğumuz fırına yerleştirip, fırın sıcaklığında sosu çekmesini sağlıyoruz.
Süper yumuşak ve yerken yutmakta zorlanmayacağınız bir kek oluyor. Benim oğlum bu keke bayılıyor mesela. Kızımda sırf vişne süsleri için yiyor.Deneyin beğeneceğinize eminim. Afiyet Olsun.
 
Not: Benim gibi kalıpta yapmayı tercih ederseniz aklınızda bulunsun ortalığın batmasınıda biraz göze almanız gerekiyor. Çünkü soslarını dökerken kalıptan taşıyor ve çıkarmak biraz uğraştırabiliyor. Kare borcam en garanti şekli...
 
Bu arada ben bu keki dünde annemlerde yaptım. Küçük boy bir fırını var annemim.Onun tepsisine döktüm. (Üstelik bir sürü aksilik üst üste geldi önce kakao bulamadım vazgeçip başka bir kek yapacaktım ki annem buldu
ardından keki ayarladım tepsiye döktüm ama fırın ızgara ayarındaymış kekimin tam ortası sadece yandı sonra farkedip düzelttim) Bir de değişiklik olsun diye soslarını dökmeden önce dilimledim çünkü fazla bekleme vaktim yoktu hemen ıslansın istedim. Ve bunların hepsine rağmen müthiş bir kek oldu. Yani bence ben asla kek yapamam diyen herkes bu tarifi mutlaka bir kez denemeli.

30 Ocak 2011 Pazar

KAYMAKLI SANDVİÇ EKMEKLERİ, EGENİN HAMBURGERİ VE EYLÜLÜN KURABİYELERİ


Cumartesi akşamı evde ekmeğimiz yoktu ve bende hadi küçük ekmeklerden yapayım dedim. Gayretli bir şekilde hamuru yoğurdum beklenmesi gereken süreleri bekledim. Güzelce mayaladım şekil verdim ve fırına sürdüm. Ama fırından çıkan kokular ve ekmeğin tadı aynı poğaça gibiydi. Halada öyle. Tarifi 40 fırın ekmek sitesinden almıştım. Değişik bir poğaça yapamak isterseniz tarif burda.


 Kızımın denizde yüzen insan ve gemiler adlı çalışmasını görmekteseniz. Kurabiye kalıplarıyla uğraşmaktan sıkıldı ve ekmek tahtası üzerinde resim yapmaya başladı. Bu arada Egeden ödünç makarna aldı dalga yapabilmek için. Egede verdi ama sinirlenip onları patates kızartması olarak kullanmaya karar verdi..
 Eylülün kurabiyeleri. Aslında bunları fırınında pişirdi ve bulaşıklarını da makinesinde yıkadı. Ama farkettim ki Eylül mutfakta zaman geçirmekten fazla hoşlanmıyor karnını doyuracak kadar. Bu kadar kurabiye yapıp bıraktı ve resim yapmaya başladı. Olsun ne yapalım ben pişirirm kızıma ne isterse.




 Budaaaa oğlumun hamburgeri. Çocuklar için yapılan oyuncaklar ne kadar ince düşünülmüş. Hamburger ekmeği, köftesi ve domates gerçek gibiydi.
veee bu resimde de artık infilak eden hamburger yapma makinasını görüyorsunuz. Dayanamadı Egeye. Öyle bir hırsla yapıyordu ki yiyecekleri yerinden çıktı. Tamda patates kızartması yapan bölüm. Ama olsun Ege hemen tamir aletlerini getirdi ve durumu çözdü.

15 TATİL BAŞLADI...

Ohhh süper.. 1 hafta izin aldım kuzularım ve ben evde keyif yapıcaz. (İnşallah) 1 hafta boyunca akşam apar topar bir yemek telaşı yok! Ödev yetiştirme telaşı yok! hadi yatın çocuklar geç oldu derdi yok! sabah erken kalkma derdi yok! Bol bol keyif ve eğlence var. Nitekim cumartesi pazarımızda öyle geçti. Film izledik,  kızımla birlikte kurabiye yaptık. Oyun hamurlarıyla oynadık. Oyuncaklarımızdan hiç oynanmayanları ayırdık. Evcilik oynadık (Pardon Barbiecilik) Geç yattık (Yattılar ben hala yatıcam) keyif kahvaltısı yaptık. Evet keyif kahvaltısı nasıl mı oluyor işte böyle;


Ee tabi Zeliha Hanım'ın yaptığı Kahvaltı Köyü  kadar güzel olmadı ama bizim çocuklar için çok değişik bir kahvaltı tabağı oldu. Yumurtanı ye kızım peynirli ekmeğini ye oğlum demedim. Ama tabi tahmin edersiniz ki ilk evin çatısı sonrada komik ağacımızın çiçekleri yendi. Aslında böyle tabaklardan hoşlanıyorsanız Showmax de bir program var. Ben geçen gece ilk defa rastladım ve nasıl oldu da görmedim duymadım diye kendi kendime hayıflandım. "Neşeli Tabaklar" programı...Sanat Yönetmeni ve Yemek Stilisti Sırma Bradley Hanım sebzeleri meyveleri pişmiş yiyecekleri kısacası mutfaktaki ve bahçesindeki her şeyi  kullanarak neler neler yapmış. Onu seyrettikten sonra daha çok gaza geldim. Kendisine facebooktan ulaşabildim ancak bir internet adresi yada kitabı yokmuş. Eğer  sizde tabağınız gülümsesin çocuklarınız neşeli yemek yesin istiyorsanız bence mutlaka  Sırma Hanımın yaptıklarına bir göz atın. Üstelikte ben çok samimi buldum sorduğum her soruyu hemen cevapladı. Evde tatil programımız çerçevesinde çocuklar için yapmayı düşündüğüm bir kaç şey var. Yapar yapmaz sizlerlede paylaşırım. Bunlardan bazılarının resimlerini hemen arşivledim bile size fikir vermesi açısından ekliyorum.



Aslında çok beğendiğim ve yapabilirim gibi gelen birde koyunlar vardı ama onu almamışım. Olsun o aklımda. Onuda ben yapınca eklerim görürsünüz inşallah.

28 Ocak 2011 Cuma

İÇLİ KÖFTE

İçli köfte kayınvalidemlerin her perşembe akşam yemeğidir. Perşembe akşamı özeldir onlarda ya su böreği yapılır yada içli köfte. Biz eşimle aynı üniveristedeydik ve her cuma sabahı yolunu gözlerdim (mübalağa ediyorum) çünkü bana mutlaka ya bir iki dilim börek yada içli köfte sarar getirirdi. Off ne lezzetlidir ama. kayınvalidemin elinden zaten ne çıksa enteresan şekilde tatlanıyor. Bir kek yapıyor ölçü yok malzemeler karışık ama o kek hem kocaman kabarır hemde süper olur. Ben uğraşırıyorum yok unu ele yumurtayı çırp tahta kaşık kullan derken kek yapmak gözümde büyüyor birde özene bözene yaptığım herşeyde mutlaka bir hüsrana uğrarım. Neyse işte ben o zamanlar çok stres oluyordum ben nasıl perşembeleri içli köfte yapıcam su böreği açıcam diye ilk önceleri perşembe akşamları annemlere gittik ardından çocuklar, iş yoğunluğu derken hafta içleri gitmek zorlaştı ve bizde evimizde ne yaparsak onu yedik artık yine kahvaltı tarzı oluyorda ama açma börek yada içli köfte değil tabii. ancak ben birşeye merak sardım mı yapana kadar hırs yapıyorum özellklede yemek konusunda.Bu içli köftelerden ben bir denedim olmadı 6-7 ay sonra bir daha denedim olmadı sonra baktım ben yapamıyorum bırak Şule dedim. Takiii kayınvalidemi bir gün yaparken seyredene kadar aslında anneler kayınvalideler bir çok şeyi yaparken o kadar çok püf noktası kullanıyorlar ki ama artık onlar için rutin olduğundan bişey yapmıyorum şunla şunu katıyorum diyorlar. İşte ben o gün tüm noktaları çözdüm.... dınınınnnn işte size içli köftenin (en azında bizim yaptığımız şekilde olanının) tüm püf noktaları.Ay pardon aslında AZ SONRAAAA diycektim kii heyecan olsun.Yok yok ben en iyisi şimdi yazayım sonra çocuklardan fırsat bulup bilgisayar başına geçemem.
Köftenin malzemelri aynen fellah köftedeki gibidir. Bulgur ıslanırken iç malzemesinide hazırlıyoruz.

 İç Malzemesi;

*350-400 gr kadar kıyma
*2 adet iri kurusoğan
*yarım demet maydanoz
*İsteğe göre ceviz
*2 kaşık margarin.

Şimdi önünüze bir miktar ılık tuzlu su koyup resimdeki kıvama gelene kadar elinizi suya sokup sokup o hamuru yoğuruyorsunuz. Ardından hamurdan cevizden biraz daha iri parçalar koparıp yine elinizi ve avcunuzu ıslatarak işaret parmağınızla köftenizi oyuyorsunuz. içine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup elinizle 1-2 damla kadar suyu tam ağız kısmına gelecek gibi döküp midye şeklinde kapatıyorsunuz. Aynen şu şekilde;



İşte hepsi buuuu. Sonra bu midye şekilli nefis köftelerimizi kaynayan az tuzlu suya atıp 2 dakika kadar haşlıyoruz ve dilerseniz yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartarak dilersenizde haşlanmış olarak servis ediyorsunuz....Çok kolay dimi.
Şimdi dikkat edilmesi gerek hususlar:
  • öncelikle tuzlu-ılık suyunuzu yanınıza almayı unutmayın
  • hamuru iyice yoğurun
  • köfteleri açarken elinizi çok suya sokmayın,
  • köftenin ağzını minik hareketlerle kapatın
  • kapattıktan sonrada avuç içinize hafif ucunu dokundurarak sağlamlaştırın
  • çok oynamadan bırakın.
AFİYET OLSUN.





Not: Dün kebap yapıp iyi eş oldum bugünde iyi gelin oldum.. Nasıl ama sonunda başardım...

ÇÖKERTME KEBABI


Yemeğin adını yazarken şarkısını da söyleyesim geldi.
 Akşam dışarı çıkmam gerekiyordu ve eşime yemek hazırlamadan çıkmak içime sinmedi. (Ne iyi bir eşmişim ben) Geçenlerde de komşu blogum olan Nuralp'in Elinden' de Çökertme kebabını görmüş ve bir ara mutlaka evde yapmalıyım diye düşünmüştüm. Çünkü tüm kebap çeşitleri gibi Çökertme kebabını da çok severiz. Ve  ben daha önce hiç evde yapmamıştım. Daha doğrusu çokta aklıma gelmemişti. Ama tarifi okuyunca gayet pratik bir yemek olduğunu düşündüm ve yemeğimin olmadığı bir gün yaparım diye de içimden geçirmiştim dünde tam işte o gündü. Zamanım kısıtlı yemeğin yok eeeee! o zaman ne yapalım "Çökertme kebabı yapalım" hemen buzluktan bifteklerimi çıkarttım mikrodalgaya attım patateslerimi soydum ve ince uzun şeritler halinde kestim iyice yıkayıp süzdürdüm ve kızarttım. Bu arada diğer tarafta da buzları çözülen biftekleri jülyen doğrayıp tavada iyice suyunu bırakıp çekene kadar pişirdim 1 kaşık tereyağ ve baharatlarını ekleyip kavurdum. Servis yapacağım kabın içerisine kızarmış patatesleri koydum üzerine sarımsaklı yoğurt onun üzerine de etlerimizi ekliyoruz ve üzerine damak zevkinize göre az yada çok (yada hiç) sos dökebilirsiniz. Afiyet Olsun.

Malzemeleri ölçülü yazmadım dilerseniz burdan bakabilirsiniz. Yada göz kararıda yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun....



27 Ocak 2011 Perşembe

PİŞİ

Hamur Kızartması demek istedim aslında ama isme biraz hareket katayım da önemli bişey sanılsın diye PİŞİ dedim. Umarım doğru biliyorumdur.

Malzemeler:

*2 yumurta
*1 su bardağı yoğurt
*tuz
*çörekotu, haşhaş
*Aldığı kadar un (bu ifadeden hiç hoşlanmıyorum ama hamurlu ellerle ölçemedim)
*1 paket kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı karbonat

Yapılışı;

Tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve üçe bölüp açıyoruz ve istediğiniz şekilde kalıplarla kesip kızgın yağda kızartıyoruz. Hepsi bu kadar. Ben son parçayı açmaya üşendiğim için ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortalarını kapakla deldim ve daireler yaptım. Çocuklar böyle şekilli olunca daha çok severek yiyorlar. Siz dilerseniz küçük parçalar alıp arasına kıyma, patates yada peynirli harç koyarakta kızartabilirsiniz. Ben çabuk yapmak adına böyle yaptım. Afiyet Olsun



MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

*3 kahve fincanı mercimek
*1 kahve fincanı pirinç
*1 orta boy kuru soğan
*1 adet havuç
*3 yemek kaşığı sıvıyağ
*1 tatlı kaşığı nane
*1 tatlı kaşığı tuz
*2 litre kaynar su
*1 tane knorr et bulyon

Yapılışı; Ben mercimek çorbasını düdüklü tencerede yapıyorum hem çok çabuk pişiyor hemde tam istediğim kıvam oluyor. Yağı, dörde böldüğüm kurusoğanı,nane  ve iri doğranmış havucu hafif kavuruyorum. Yıkanmış mercimek ve pirinci de ekleyip tuz katıp  biraz kavuruyorum ve et bulyonla kaynar suyu ekleyip bir taşım denir yaa işte o kadar kaynamasını bekleyip düdüklümün kapağını kapatıyorum. Yaklaşık 10 dakika sonra mis kokulu çorbam hazır olmuş oluyor ve servis etmeden önce blenderdan geçirmeyi unutmuyoruz.
Bazende eğer vaktim varsa kuru soğanı havucu rendeliyorum ve öyle yapıyorum  ozaman blenderdan geçirmeye gerek kalmıyor ve  biraz daha taneli bir çorba oluyor. Afiyet Olsun.

26 Ocak 2011 Çarşamba

KABAK SANDAL SEFASI

Ben kabağa bayılıyorum. Öyle çok severim ki hiç unutmam işe ilk başladığımda işyerimden bir arkadaşım bize gelecekti. (Henüz evli değilim) Kıza diyorum ki annemi arayım da bize kabak yemeği yapsın. Arkadaşım da doğulu ama nerden biliyim ben o zamanlar onların et yemeklerine olan düşkünlüğünü kendi sevdiğim yemeği ikram etmenin gururunu yaşamak istiyordum.  
Yüzüme bakışını hiç unutmam hala gülerek anımsarım. Çok komikti yaa.......
Ama ne oldu işte yıllar sonra kabakta davet sofralarındaki yerini çok da  güzel ve değişik görüntüleri ile aldı.


Bu tarifi ben buldum. Diyorum ama korkuyorum da benden önce yapan yayınlayan birileri var mı yada bu şekilde yapan var mı hiç bilmiyorum. Hatta adını bile ne koyacağımı bilemedim. Yemeğimin ortaya çıkış  hikayesi yine eşime sebze yedirme çalışmalarımla başladı. Hiç sebze yemiyor yaaaa!!! Ve bende kabağı çok seviyorum bir orta nokta bulmalıydım diyerekten kabak patates karışımı mücverle yavaş yavaş onun damak tadına kabağı alıştırdım. Ardından sadece kabak mücveri yaptım onda da başarılı olunca kabak dolmasına geçtim ama o pek sarmadı eşimi hani yiyor ama 1 tane falan. Tam da o sıralar Kezban Abladan fırında beşamel soslu kabak sandalın tarifini almıştım. ve işte benim Kabak sandal sefam çıktı. İnanırmısınız eşim bayıla bayıla yiyor ve bende çok mutlu oluyorum. Hem kendim için hem çocuklar için hemde eşim için....Tarife gelinceeeeee;

Malzemeler:

*4 orta boy ama iri dolmalık kabak
*300 gr kıyma
*1 adet kurusoğan
*Maydonoz
*Dereotu
*Tuz
*Karabiber
*1 kaşık salça
*1 kaşık margarin

Sos:

*1 kaşık salça
*1 kaşık margarin
*1 su bardağı kaynar su
*Nane

Yapılışı;

İlk olarak kabağımızın kabuklarını kazıyoruz. Sonra ortadan uzunlamasına ikiye ayırıp derin bir tencerede çatalla dokunduğunuzda rahatça girene kadar haşlıyorsunuz. Bu arada kabak haşlanırken kıymamızı margarin, yemeklik doğradığımız  kuru soğanımız ve salçamızla kavuruyoruz. İyice pişirdikten sonra maydanoz, dereotu ve tuzu ilave edip ocaktan alın. Bir cezvede sos yapıp bunu fırın kabınıza dökün.Şimdi sıra geldi tekrar kabaklara haşlanmış süzülmüş kabağımızı bir elimize tatlı kaşığını da bir elimize alıp kabağın çekirdeklerini temizliyoruz ve fırın kabımıza diziyoruz üzerlerini kıymalı harcımız ile doldurduktan sonra sıcak fırında yakalşık 10-15 dakika pişiriyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurtla enfes oluyor. İkram ederken ben yemeğin suyundan da ekliyorum. Afiyet olsun.

25 Ocak 2011 Salı

KATMER POĞAÇA


Dün gece uykum kaçtı. Bloglar arasında gezerken  yemek bir aşk'a uğradım ve bu poğaçaları onda gördüm. Hatta sevgili blog arkadaşımın yorumu şu olmuş "Aşağı yukarı herkezin bloğunda var o zaman sıra bende:)" Bende diyorum ki "hadi bu gece de sıra bende" kolları sıvadım. Başta gece vakti böyle yufka açmalı falan bir tarifi nasıl yapıcam ben derken bir baktım pişmiş bile mis gibi kokuyor her yer...
Hiç  gözde büyütmeye gerek yok. Üstelik öyle muhteşem daireler yapmanızada gerek yok. Tarifi ben aynen uyguladım sadece sıvıyağ olarak fındık yağı kullandım.

Malzemeler:

*1 yumurta (yumurtanın akı hamuruna, sarısı üzerine)
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 su bardağı süt
*aldığı kadar un (3,5 su bardağı kullandım ben)
*1 çay kaşığı tuz
*1 pk kuru maya
*ara katlarına sürmek için margarin
*Peynir
*Maydonoz

Yapılışı:

Ben kuru maya olduğu için tüm kuru malzemeleri karıştırdım ve diğer sıvı malzemeleri ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.  8 parçaya ayırın yemek tabağı boyutunda açın. Her bir yufkanın üzerine margarini elinizle sürün. Yufkaları üstüste alıp yufka büyüklğünde açın. Sigara böreği gibi kesip 16 parçaya ayırın. İçine maydonozlu peynirden koyup rulo yapın ben bir kaç tanesine peynirli harç yerine tahin sürdüm. (Hiçte fena olmadı)  Yağlı kağıt üzerine dizin. 20 dk kadar mayalandırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede  pişirin. Afiyet Olsun.

24 Ocak 2011 Pazartesi

SOSYETE MANTISI

Evett gelelim haftasonundan biriktirdiğim son tarifime. Sosyete mantısı.
Off bayılırım.
Nasıl oluyordu bildiğimiz yufkayla kıyma ; börek olduğunda farklı lezzet mantı olduğunda farklı lezzet olabiliyor ki...
Annem Kayserili demiştim ya o bize eskiden hep yağ mantısı yapardı  (artık üşeniyor.)   Yağ mantısı için hamur mayalanır ve ince açılır bardak yardımı ile daireler yapılır ve ortalarına kıymalı harçtan konur. Yıldız şeklinde kapatılır ve yağda kızartılarak yenir. Sosyete Mantısı yağ mantısının çakması sanırım...

Malzemeler:

*1/2 kilo yufka
*250 gr. kıyma
*2 orta boy kuru soğan
*1/2 demet maydonoz
*tuz
*karabiber
*pulbiber (ben çocuklar  sevmedikleri için kullanmıyorum.)








Yoğurtlu Sos için;

*yoğurt
*sarımsak
*tuz



Salçalı sos için;

*2 yemek kaşığı margarin
*2 kaşık salça
*1 su bardağı kaynar su
*tuz
*pulbiber

Yapılışı:

İlk olarak soğanlar yemeklik (biraz daha küçük olabilir)  doğranır. Maydonozlarda küçük küçük doğranır. Doğradığınız malzemeler kıyma ile karıştırılır. Tuzunu biberini ayarlayıp elinizle iyice yoğurun. Yufkayı 4 parçaya bölün. Toplamda 12 tane parçanız olacak. Sigara böreği yapar gibi geniş uçlara kıymadan ince bir şerit halinde konur yanlar kapatılarak sarılır ve sonrada gül böreği şeklinde rulo yapılır. Kızartırken açılmaması için kürdan ile tutturulur. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır ve yoğurt sos eşliğinde ikram edilir. Eger kızartmak istemezseniz kıymayı ve soğanı mutkala pişrmiş olarak kullanın fırında yeterince pişmeyebiliyor. Afiyet Olsun...

ISPANAKLI RULO TATLI


Ispanaklı keki ilk kez 2006 Ramazan bayramında misafirlerime yapmıştı. Ve herkes ama herkes nerden geliyor bu fıstığın bolluğu diye diye yemişti. Bir kısmına söyledim ıspanaklı olduğunu bir kısmına söylemedim. Kii söylememek en doğrusu hiç bir şekilde tadında ıspanak yok ama adını söyle tamam "ne ıspanaklı mı yok ben almayım" tepkisi alırsınız.

Geçen haftasonu ıspanak almıştım ve ben onu yapmayı unuttum. Hay allah ziyan ettim diye düşünürken birde ne göreyim gayet sağlıklılar.. Yemeğini yapmayıda hiç canım istemedi şimdi  evde bi sürü tantana eşim yemez hiç ısrara da gelemez. Çocuklarda zaten fırsat kolluyorlar mızırdamak için .. Ben hiç çaktırmadan kek yapayım dedim. Ancak tam ıspanakları haşladım ve püre yaparken eylüle yakalandım
-Ben onu asla yemeemmm...(Egenin yanına koşup) Ege annem ıspanaklı bişey yapıyor sakın yeme...
Evet hadi bakalım Şule ne yapacaksın ...
Eylülü yanıma aldım ve mikseri eline verdim.
-Bak kızım bu ıspanak ama püre yapınca hiç tadı kalmıyor keke renk versin diye koyuyorum..dedim.
Kekimizi yaptık ve ilk hanımefendiye tatırdık. Sonuç; 
- hmmm çok nefis olmuş anne sen hep ıspanaklı kek yap..
Veee egenin tepkisi
-Iıığğğğ ben yemem onu ve ağzını bile sürmedi...
Şimdi ben kime kızayım babaya mı, Eylüle mi???

Kekimizin birde şöyle bir hikayesi var.. Bugün çok sevgili arkadaşım, dosttum,kardeşim Meryemciğimin doğum günü. Biz dün Yine sevdiğim arkadaşım, dostum, kardeşim Hicranla süpriz yapalım dedik ve bende elim boş gitmeyin diye kekin kalan kısmını blenderdan geçirdim ve bir Muhallebi yapıp rula yaptım. Oraya gittiğimizde tek süpriz yapanların biz olmadığımızı gördük ama bu arada benim ıspanaklı rulom bayağı bir kişi tarafından test edildi ve sonuç mükemmel... Yaklaşık 15-16  kişi tarafından ok aldık bu tarifte.. Kesinlikle denemenizi öneriyorum. 
Arkadaşım canım iyi ki doğmuşsun, iy iki bizimlesin. Seni çok ama çok seviyorum. 

Eveeettt Tarifimize gelelim. Ispanaklı Kekimizin tarifi sevgili Aylinden. Onun yaptığı herşeyi hiç düşünmeden deniyorum zaten.

Malzemeler:

*3 adet yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*1 su bardağı ıspanak püresi (ben evdeki tüm ıspanağı kullandım 1 kilo ıspanaktan  ne kadar püre  yaptıysa artık)
*2 yemek kaşığı yoğurt
*yarım çay bardağı sıvıyağ
*2-2,5 su bardağı un (Ispanak fazla olduğu için sanırım 2 bardak yetti bana)
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
Ve bu muhallebimiz;
Öncelikle ıspanaklar iyice yıkanır ve tencereye alınıp suyunu tamamen çekene kadar pişirilir. Ardından rondoda püre yapılır. Kek Malzemeleri sıra ile konularak iyice çırpılır ve istediğiniz yağlanmış bir kalıba dökülür. 180 derece de yaklaşık 15-20 dakika iyice pişene kadar beklenir. Ispanaklı kek piştikten sonra dinlendiriyoruz ve rondodan geçirip muhallebiyi dökeceğimiz tepsiye yayılır (çok az bir kek ayırın) ve üzerinede muhallebi dökülür en az 1 saat bekletildikten sonra dilimlenir ve bu dilimler rulo yapılarak servis yapılır. Bu arada her dilimin üzerinede önceden ayırdığınız bir parça kekiniz ile süleyerek rulo yaparsanız daha hoş görünümlü olacaktır. Afiyet Olsun....

Hazır böyle güzel bir tatlı yapmış ve bu kadar da onay almışken ben Baştan Çıkartan Tatlar etkinliğine katılayım. Umarım orda da beğenilirim. Sevgilerle..

KÖFTELİ MAKARNA



Makarna yapmada ne varmış? mı dediniz...

Bişey yokta evde ki cücelere köfte yedirmenin bir yolu işte. Geçen hafta yaptığımız hamburger köftesi fazla gelmişti kalanı bende minik minik misketler yapıp buzluğa koymuştum haftasonu öğle yemeği olarak da süper bir öğün oldu. Köfteleri buzluktan çıkarır çıkarmaz ısınmış fırına attım ve onları yaklaşık 10 dakika pişirdim. Yağımı ve salçamı tencereye koyup 1 bardak kadar sıcak su ekledim. Köfteleri makarnayı ekleyip karıştırdım. Ege bey yanına ayranla Eylül hanımda yoğurtla bir güzel yediler. Bende bir hata yaptım odalarında yemelerine izin verdim tabii bu arada keyif insanları birde film açtılar o makarnalar tam 1,5 satte yendi..Hem yediler hem sindirdiler.



HAFTASONU KAHVALTISI VE KREP

Haftasonu kahvaltıları bizim için çok önemlidir. Çünkü sadece haftasonları ailecek oturup kahvaltı yapıyoruz. Hafta içinde ayaküstü bir şeyler yiyen çıkıyor. Yada yine ayaküstü bir cornflakes kasesi hepsi bu amaaaa.. Cumartesi  Pazar oldumu ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Ben bu cumartesi kuzucuklarımın bayıla bayıla yedikleri benimde çaktırmadan arasına peynir sürüp üzerini de çikolata ile kapattığım kreplerden vardı. Kahvaltı sofrasını alelacele  hazırladığım için çok da özenli olmadı birde çocukların gazabına uğramadan anca bir iki fotograf çekebildim. Sonrasında bu masa savaş alanı gibi oldu..

Krep'i ben hep göz kararı yaprdım ama bu sefer tarif yazıcam diye ölçerek yaptım umarım sizde beğenirsiniz.

Malzemeler:

*3 yumurta
*2 bardak un
*3-3,5 bardak süt
*2 yemek kaşığı sıvıyağ
*Tuz

Yapılışı:

Tüm malzemeler mikser ile iyice karıştırılır. Ben krep tavası kullanıyorum çok pratik oluyor tavamı yine sıvıyağ ile  yağlayıp orta ısılı ocakta iyice kızdırdıktan sonra 1 kepçe kadar harcı tavaya boşaltıyoruz altını boşladığı zaman çevirme zamanı gelmiş demektir her iki yönünü de iyice pişirdikten sonra alabilirsiniz. İşleme harç bitene kadar devam edin. Afiyet Olsun...

Krepte aynı milföy gibi ne süper bir nimettir. Tatlısı da oluyor tuzlusu da yemeği de...

Ben çocukların tabağını hazılarken kreplerin arasına peynir sürüyorum sonra bir kat sarıyorum (rulo) çikolata sürüp ceviz koyup ruloya devam ediyorum onlarda çikolatalı krep yiyoruz diye seviniyorlar. Bende "ohh çok şükür hadi bugün de peyniri yedirdim " diye seviniyorum...

21 Ocak 2011 Cuma

ÇİKOLATALI MEYVELER


 O kadar pratik bir tatlı kiii.. Üstelik hazır alsanız bu kadar lezzetli olmaz. Misafirleriniz geldiğinde ikramlık olarak hazırlayabilirsiniz.

Bu tarifi aslında biliyordum ama cafe pepela da görünce çocuklara yapayım dedim ve çocuklardan çok ben yedim. Ben tabii aceleyle akşam sütümüzün yanına yaptığım için sevgili cafe pepelanınkiler kadar göz alıcıda olmadı ama lezzet süperdi.






Malzemeler:

*2 kare tablet çikolata
*Dilimlenmiş meyveler ve ceviz (Ben muz , kuru kayısı ve ceviz ile yaptım)
*Dilerseniz üzeri için badem, fındık yada fıstık parçaları.




Yapılışı:

Çikolatalar benmari usulü eritilir ve meyveler içine atıp karıştırılır bir maşa yardımıyla çıkartılıp yağlı kağıt üzerine dizilir.  Buzdolabında 1 saat bekletildikten sonra ikramlıklarınız hazır. Ben en çok kayısılıyı eşim muzluyu çocuklar hem muzluyu hem cevizli olanları beğendi. Afiyet olsun

ALİ NAZİK


Bir gün eve her zamanki iç daraltıcı soruyu kendime sora sora giderken (acaba bugün ne pişirsem) marketten hazır közlenmiş patlıcan aldım. Amacım aslında yemek yanına pratik bir aperatif hazırlamaktı. Eve gidince de hiç canım yemek yapmak istemedi ve dışardan şiş söyledim. Sonra şöyle bir baktım ve hani bir parça vardır ya;

bakkal amca, bakkal amca
uniinnn var mi
var var
şekerin var miii
var var
ne duruyorsun
Helva yapsana helva yapsana...
Aynen bende o misal yoğurtlu patlıcanım var mı
var var
kuzu şiş var mı
var var
E ne duruyorum bir sos yapıp Ali Nazik yapsam yaa...

İşte böyle başladık. Evde kebap keyfine de...

Malzemeler: (4 kişilik bir aileyi doyuracak ölçüler)

Yoğurtlu Patlıcan;

*3 adet patlıcan
*4 kaşık süzme yoğurt
*2 kaşık yoğurt
*sarımsak
*tuz
*2 kaşık tahin (yine mi tahinnn diyebilirsiniz ama ne yapayım ben seviyorum. Siz koymasanız da olur.)

Et için;

*400 gr kuzu kuşbaşı minik minik doğranmış
*1 adet kuru soğan
*3 adet yeşil sivri biber
*1 adet domates
*tuz
*karabiber
*kekik

Hazır 3 tane boş pide yada ileride tarifini vermeyi çok istediğim pide.

Sos için;
*3 kaşık tereyağ
*2 kaşık domates salçası
*1 su bardağı kaynar su

Evet ne çok malzeme varmış yaa. Ben yaparken bu kadar çok değildi sanki.


Yapılışı;

Öncelikle şunu söylemek istiyorum Aslında kuzuları daha iri doğratıp şiş yapabilirsiniz. Ama ben kendimden birşeyler katıcam ya o yüzden yukarıdaki malzemeleri sırayla ekledim kavurdum sote yaptım.
Daha öncesinde tabii patlıcanları közleyip sarımsaklı yoğurtla karıştırdım ve tahinimi de ekledim. Sonra pidelerim geldi onları küçük küp küp doğradım ve tereyağlı sosumla karıştırıp tabaklara pay ettim. Üzerine yoğutlu patlıcan onun üzerine de sotemiz. İşte enfes lezzetli ve mis kokulu Ali Nazik hazır. Afiyet Olsun.


20 Ocak 2011 Perşembe

KÖRİLİ TAVUK


Geçen akşam yaptığım bulgur pilavını dedim ya ben ve kuzularım yanına ayranla yeriz ve yeterde. Ancakk kk et seven babamız pilavı tek bir yemek olarak yemez. Bende onun için bu güzel pilavımın yanına çabuk piştiği için tavuk yapayım dedim ve bu körili tavuğu yaptım. Köriyi tavuk yemeklerine çok yakıştırıyorum ama eşim fazla sevmediği için de sınırlı kullanmak zorundayım.


Malzemeler:

*1 adet tavuk gögüs
*İsteğe bağlı olarak mantar
*1 kaşık yoğurt
*1/2 limon suyu
*tuz
*karabiber
*köri
*pul biber
*kekik




Yapılışı:

Tavuk gögüslerini resimdeki gibi şerit halinde kesin. Pişireceğiniz tencenin içine mantar hariç tüm malzemeyi koyup iyice karıştırın ve dilimlenmiş tavukları da ekleyip iyice harmanlayın. Üzerlerine temizlenmiş mantarları da ilave edip  kısık ateşte tavuklar bıraktıkları suyun tamamını çekinceye kadar pişirin. Afiyet Olsun.....

PATATESLİ BULGUR PİLAVI


Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Bu da herkes için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır. Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketilmesi gereken önemli bir besindir.

Bulgur bizim mutfamızda da önemli bir besindir. Kızım ve ben bulgurlu her şeyi yeriz. Hatta annem ne zaman daralsa yemek konusunda bakmışım ki patatesli bulgur pilavı yapıyor olur. Babam Yozgatlı ve bizim için ekmek grubunun  ve baklagillerin yeri bambaşkadır. Patatesli bulgur pilavını da daha henüz hiç kimse de yemedim. Hatta bir çok Yozgatlı bile bilmiyor. Ama dedim yaa annemde babannemde çok yaparlar.

Malzemeler:
 
*1 adet orta boy kurusoğan
*1 adet orta boy patates
*3 adet sivri biber
*1 adet domates
*2 su bardağı bulgur
*1 kaşık biber salçası
*1 kaşık domates salçası
*Sıvıyağ
*Tuz


Yapılışı:

Soğanımız yemeklik doğranır ve yağ ile kavrulur. Biberler yine yemeklik doğranır eklenir. Patetesler de soyulup küp küp doğranır.4-5 dakika orta ateşli ocakta hepsi kavrulur. Domates salça ve bulgur da eklenir bir süre daha kavrulur. Ardından  bulgurların üzerini geçecek kadar kaynar su konur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Biraz dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz..

TAHİNLİ CEVİZLİ MİLFÖY

Yine ilgi ve merakla takip ettiğim bloglardan biri olan hayattan azıcık' ın etkinliğine katılmayı çok istiyorum. Ama 3-4 gündür acaba ben neyi buldum ki diye düşünmekten hiç bişey bulamadım. Zaten neyi bulduğumu düşünsem mutlaka bloglardaki becerikli bayanlar çoktaaaan yapmış ve yayınlamış oluyorlar. Neyse dün yine evde acaba ne bulsam diye düşünürken  hep elimin altında mutlaka hazır bulundurduğum en pratik,  hem tatlı hem tuzlu olabilen milföyler geldi. Evettt birde şimdi ya içine koyacak değişik bir şey bulmalıyım yada dilek hanımın mutfağında ki gibi güzel bir şekil bulmalıydım.  Ama tabii baskı altında çok da yaratıcı olamıyor insan....Bende yine çok severek tükettiğimiz harç malzemesi olabilecek tahin geldi aklıma. Ve işte ta taaammm..

Huzurlarınızda tahinli cevizli örgüler;



Acil bir misafir geldiği zaman bu örgülerden yapmaya bayılıyorum. Tabakta o kadar şık duruyorlar ki. Üstelik yemesi de kolay. Şimdi gelelim tarifine ben sırf deneme amaçlı 4 tane yaptım. Sizler malzemenizi yapacağınız oranda yada sevdiğiniz yoğunlukta ayarlayabilirsiniz:

Malzemeler:

*Milföy
*Tahin                                                                                      
*Ceviz

Yapılışı:

Milföyler resimde görüldüğü gibi kesilirler ve ortalarına ceviz tahin eklenir. Saç örgüsü şeklinde kapatılır ben üzerlerine de tahin sürdüm. 180 derece fırında 10 dakika da hazırlar. Hem leziz hemde pratik. Hem de etkinliğe katılmış oldum.. Oleyyyy

Tadımı nasıl oldu?

 MUHTEŞEM (tabii bana göre)






18 Ocak 2011 Salı

VİŞNELİ PUDİNG

Şu ana kadar yaptığım bütün tatlılar pudingli ve vişneli. Niye mi?
Sanırım canım bu ara sadece hafif tatlı çekiyor ve birde annemin yazdan buzdolabıma depoladığı vişneleri tüketmeye çalışmaktan kaynaklanıyor olabilir.
Bu tatlıyı canı acilen tatlı birşeyler yemek isteyen herkese tavsiye ediyorum çok pratik ve süper. Üstelikte hafif..

Malzemeler:

*5-6 tane kedi dili bisküvi
*1 litre süt
*7 kaşık un
*9 kaşık şeker
*100 gr margarin (her zamanki gibi becel)
*1 adet vanilya
*İstediğiniz kadar vişne

Yapılışı:

Un ve margarini tencereye alıp kavuruyoruz. (Çok az.Un kokusu kayboluncaya kadar) sütü ve şekeri ilave edip orta ısılı ocakta kaynayana kadar karıştırıyoruz.  Kaynadıktan sonra altını kısın ve 2-3 dakika daha ocakta kalsın. Ardından vanilyayı ekleyip mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpın ve kedi dili bisküvilerini eklediğiniz kaselere pay edin. Vişnelerinizi de blendırdan geçirip üzerine dökün ve dinlendirdikten sonra afiyetle yiyin. :)

MİLFÖYLÜ KOLAY TATLI

Yaptığım bu tatlıya ben bile şaşırdım. Daha önce sanırım Melike yengemde yemiştim buna benzer bir tatlı. Ama o sadece milföyleri kare yapıp arasına muhallebi koymuştu. Ben biraz daha hareket  katayım dedim ve üçgen şeklinde parçalar kestim  biraz da tat vereyim diyip vişne ekledim. Umarım sizde beğenirsiniz.

Malzemeler:

*4 adet kare milföy hamuru
*Vişne
*Pudra Şekeri
*Ve bu puding

Yapılışı:

Herbir milföyü üçgen şeklinde 4 parçaya ayırıyorsunuz. 180 derece fırında yaklaşık 10 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkıp biraz soğumasını bekledikten sonra milföy parçalarını ortadan ayırıp daha önceden hazırlanmış ve soğutulmuş pudinglerimizi her iki parçayada sürüp vişne ekleyip birleştiriyoruz. Yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra son olarak üzerlerini pudra şekeri ile süsleyip ikram edebilirsiniz. (ben hiç dinlenmesini bekleyemeden bitirdim bile tatlıları) Afiyet olsun.

NOT;: Bu arada verdiğim linkteki puding tarifinin 1/4 yeter bu kadar tatlı için. Ya Puding miktarını azaltırsınız yada milföyleri çoğaltabilirsiniz.

HA HAA ETKİNLİK ETKİNLİĞİ GETİRDİ..

Evettttt bir tane daha etkinlik var. Daha önceki yazdığım ilk etkinliğime yorum yaparken farkettim birde ne göreyim süper bir önlük hediye ediliyor. Sizlerde fosi'nin hayalleri blogunu ziyaret eder izleyicisi olur yada yorum yaparsanız çekilişe hak kazanabilirsiniz. Hadi Bol Şans yine..

Ben ne zaman etkinlik yapabilirim acaba.?? Bende yapmak istiyorum ama kimse katılmaz diye korkuyorum...

İLK ETKİNLİK DUYURUM

Blog yapmaya başlayalı çok az oldu ama bloglardaki tarifleri denemekten kimlerin neleri nasıl sunduğunu görüp öğrenmekten yeni insanlar tanımaktan acayip keyif aldım. Uzun zamandır birçok blogu takip edip tariflerini deniyordum ama ne yorum yazmak aklıma geliyordu nede etkinliklere katılmak. Tarifimi alıp kapatıyordum genelde. Halbuki beğendiğim tariflere keşke her defasında bir yorum yazsaymışım. Ama geri dönüm almanın keyfini yeni yeni yaşıyorum. Bundan sonra hiç bir tarifi yorumsuz bırakmam.  Çok severek takip ettiğim bir kaç tane blog var. Bir Demlik Sohbet'te bunlardan biri. Ve şu linkteki etkinliğe geçerli  bir e-posta adresiyle yorum giren herkes BİR çekiliş hakkı kazanacak. Blogu olan ve bloguna gireceği bir yazı ile birdemliksohbet'deki bu çekilişi duyuran  herkes BİR çekiliş hakkı daha kazanacak. (Yani hem yorum hem de yazı girenler, çekilişe ismini iki kere yazdırmış olacak.) Hi-hi ben iki kere katılmış oldum böylece...Ve daha devamı var yani bir kaç kez katılım hakkınız daha olabiliyor.

Çekiliş Ödülleri ise şöyle;

Microsoft'tan şahane bir kablosuz fare: Microsoft 3000 Wireless Mouse
1000 parçalık pek hoş bir yapboz: Anatolian 1000 Parça Puzzle
Piranha'dan kullanışlı bir müzikçalar: Piranha Avangard Plus (2GB)

Hadi bakalım herkese bol şans.

FELLAH KÖFTE


Bu köfteyi ben keşfettim..Yani en azından bizim evde ben...Tadı süper... Aslında bu köfteyi kıymasız yapıyorlar ben çocuklara et yedirmek adına kıymada ekliyorum. Üzerinede çok zaman yoğurtdan sos yapıyorum. İşte bu yüzden de ben keşfettim diyorum.

Malzemeler:

2 su bardağı ince bulgur
Yeteri kadar sıcak su
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
Tuz

Sos:

2 yemek kaşığı margarin
1  yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
200 gr kıyma
4-5 diş sarımsak
 maydonoz
2 iri kurusoğan

 Yapılışı:   Bulgur, irmik ve tuz karıştırılır üzeri kapanacak kadar sıcak su ile ıslatılır, suyunu çekince (tam bu aşamada üzerine 2 kaşık unumuzu ekliyoruz)1 kase ılık tuzlu suyu yanınıza alın ve köfte hamurunu yoğururken elinizi sık sık bu suya batırın. (Bu ciddi bir püf noktasıdır kayınvalidem içli köfte yaparken görmüştüm. Ve onun içli köftelerinin üstüne yoktur. Hatta becerebilirsem bir gün içli köfte de yaparım. Bende tam doğu gelini oldum sanki.) Küçük toplar yapılır ve ortalarına parmağınız ile hafif bastırın.
Tencerede bolca su kaynatılır, tuz  eklenir, köfteler içine atılarak pişirilir.Pişince süzülerek alınır.
Sos için, yağda kıyma kavrulur. Kurusoğanlar yemeklik doğranır ve eklenir, sarımsaklar rendelenir ve salçalarda eklenerek kavurmaya devam edilir. Son olarak ince ince doğranmış maydonoz da eklenerek hepsi karıştırılır.Köfteler eklenir ve Servis tabağına alınır. Afiyet Olsun...


KARNABAHAR ÇORBASI

Kesinlikle son 2 yıldır en favori çorbam. Tadı süper . Bu çorbayı her yapışımda tarifini veren Kezban Ablanın kulaklarını çınlatıyorum. Sayesinde eşime karnıbahar yedirdim. Benim eşim Diyarbakırlı ve tahmin edeceğiniz gibi ana besin maddemiz et ve et ürünleri. Bir de mantarı çok sever. Ben tüm sebzelere bayılıyorum her şekilde yerim ama evlendiğimden beri kendim için ayrı eşime ayrı yemek yapmaktansa bende et yerim olur biter dedim ama çocuklarla birlikte yavaş yavaş sebzeler akşam yemeği menümüze dahil olmaya başladı. Çokda iyi oldu ama gelin görün ki baba yemeyince çocuklara da yediremiyorsunuz. Ispanak kek olarak , karnıbaharda çorba olarak tüketiliyor anca  bizim evde..


Karnıbahar çorbasını ilk yaptığımda içine mantar da ekledim ve ev halkı mantar çorbası diye içti. İkinci kez yaptığımda "hay allah evde mantar yokmuş bu seferlikde böyle olsun" diye numara çektim o günde öyle geçti.. Üçüncü kez yaptığımda dayanamayıp itiraf ettim. Hepsinin surat ifadesi çok komikti.O Gün bugün karnıbahar yemenin keyfine az da olsa varıyorum. Dün akşamda yaptım nefis çorbamı umarım sizde deneyip beğenirsiniz.

Malzemeler:

*1 adet küçük karnıbahar
*2 yemek kaşığı tereyağ
*2 yemek kaşığı un
*2 Su bardağı süt
*4 Su bardağı kaynar su
*Tuz
*Karabiber
*Dereotu
*Knorr Et Bulyon

Yapılışı:

Karnıbahar parçalara ayrılır ve bol suda haşlanır. (Ben bu suyu dökmek zorundayım çünkü evde bu kokuyu alınırsa  kimse yemiyor .) Un tereyağ ile kavrulur. Hafif kokusu çıktıktan sonra süt yavaş yavaş eklenir topaklamamaya DİKKAT! Su, et bulyon ve tuz eklenir. Buu arada sürekli karıştırıyoruz. Haşlanmış karnıbahar da eklenir ve blenderdan iyice bir geçirilir. Üzerine bol karabiber karıştırmaya devam edin kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha ocakta kısık ateşle kalsın ve dereotu ile servis yapın. Ohh süper çorbamız hazır sıcak içmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun...

16 Ocak 2011 Pazar

HAMBURGER



Evde hamburger keyfide bir başka oluyor. Geçen yıl diyetisyene giderken hamburgerlerdeki kalorileri öğrendiğimden beridir çok zor da kalmadıkça (çocukların ısrarından daha zor bir durum var mı?) dışarda hamburger yemiyoruz. Evde yaptığımda da köfteleri aynen püreli fırın köftedeki  gibi yapıp yuvarlak şekil verip tavada çok az yağ ile pişiriyorum ve hamburger ekmeğinin  içerisine çocuklar ne isterlerse onlardan koyup yiyoruz.







Patatesler Alpan'dan. Biraz onlar yağlı olmuştu ama yinede çok güzeldi. Patates değil mi zaten her haliyle leziz....





Sebze yemeklerinide bu iştahla yeseler keşke...