19 Mart 2011 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI VE BİBER DOLMASI


Zeytinyağlı yaprak sarması sevmeyen var mı acaba?
Sabah kahvaltısında, beş çayı yanında ya da  akşam yemeğinde.
Annem yaprak sarması yaptı mı koca bir tencere dolusu yapar ve gelir gider yerdik . Ben şimdi yapacak olsam sanırım resimdekinin 3-4 katı kadar anca yapabilirim.Bu arada farkettim ki Zeytinyağlı biber dolmasının tarifini eklememişim bu postumla ikisini bir arada çıkarayım.

Malzemeler:
  • 1 kg. dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 iri kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • yarım demet maydanoz
  • yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • tuz
Yapılışı; Soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci iyice yıkayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. (Ben biberlerin uç kısmlarını kesik onları kapattım) dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. Yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su  ve çok az zeytinyağı ile tuz ekleyin. Biberler ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile servis edin. Aynı ölçülerde harcı hazırlayıp,  yarım kilo kadar asma yaprağını ılık su ile iyice yıkayarak zeytinyağlı yaprak sarmasıda yapabilrisiniz. Fakat tencerenin dibine mutlaka yapraklar serin ki dibi tutmasın ve birde üzerine ekstradan 1 çay bardağı sıvıyağ ve limon gezdirerek pişmeye bırakmalısınız. yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 15 dakika pişirin.(Düdüklü tencerede yaptım ben siz eğer tencerede yapacak iseniz 45 dakika yeterli olacaktır.) piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin.Afiyet Olsun.







6 yorum:

  1. enfessss! :) bayilirim sarmaya dolmaya :) cok lezziz görünüyorlar canim ellerine saglik..cici pazarlar

    YanıtlaSil
  2. sabah sabah bu ne güzellik, iştahım açıldı vala..

    YanıtlaSil
  3. canımcım kim sevmez sarmayı tabisi:)enfes olmuş ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık canım bende hayır demeyenlerdenim:) ve bu haliyla çok severim.. hasıda budur:))
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Bunları bu kadar düzgün saran ellere koskocaman bir alkış:)ellerine sğalık canım

    YanıtlaSil