20 Ocak 2011 Perşembe

PATATESLİ BULGUR PİLAVI


Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Bu da herkes için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır. Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketilmesi gereken önemli bir besindir.

Bulgur bizim mutfamızda da önemli bir besindir. Kızım ve ben bulgurlu her şeyi yeriz. Hatta annem ne zaman daralsa yemek konusunda bakmışım ki patatesli bulgur pilavı yapıyor olur. Babam Yozgatlı ve bizim için ekmek grubunun  ve baklagillerin yeri bambaşkadır. Patatesli bulgur pilavını da daha henüz hiç kimse de yemedim. Hatta bir çok Yozgatlı bile bilmiyor. Ama dedim yaa annemde babannemde çok yaparlar.

Malzemeler:
 
*1 adet orta boy kurusoğan
*1 adet orta boy patates
*3 adet sivri biber
*1 adet domates
*2 su bardağı bulgur
*1 kaşık biber salçası
*1 kaşık domates salçası
*Sıvıyağ
*Tuz


Yapılışı:

Soğanımız yemeklik doğranır ve yağ ile kavrulur. Biberler yine yemeklik doğranır eklenir. Patetesler de soyulup küp küp doğranır.4-5 dakika orta ateşli ocakta hepsi kavrulur. Domates salça ve bulgur da eklenir bir süre daha kavrulur. Ardından  bulgurların üzerini geçecek kadar kaynar su konur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Biraz dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz..

2 yorum:

  1. Şulecim dediğin gibi bizim yörede bulgur pilavının önemi büyük. Patateslinin yanı sıra bir de yeşil mercimekli vardır ki onu hiç bir şeye değişmem. Mis gibi tereyağı da eklenince başka bir yemeğe gerek yok bile yanında. Bir bardak ayran, bir de yufka ekmek.

    YanıtlaSil
  2. Offf çok fenaa.. Nası canım çekti yufka ekmekten....

    YanıtlaSil