31 Mart 2011 Perşembe

TUZLU KURABİYE & SOĞUK PASTA & BİR MİM


Geçen akşam gelen misafirlerime hazırladığım akşam çayı menüm şöyleydi:

- Tuzlu Kurabiyeler ve Poğaça
- Soğuk Pasta

Akşam oturmasına gelen misafirlerime ne hazırlayacağım konusu beni hep zorlamıştır. Doyurucu bir şeyler mi hazırlamalıyım yoksa hafif aperatif yiyecekler mi? Adı olsa hemen yapıcam hiç üşenmeden. Neyse geçen akşam da Meraller bize akşam oturmasına geleceklerdi. Çok severim hemşerim ve iş arkadaşım. Gerçi artık o Genel Müdürlük binasında çalışıyor ama biz iş yerinde görüşemesek de evlerde toplanıyoruz. Meral'i eşi kursdan alıp geleceği için yemek hazırlasam mi diye düşündüm ama saat 9 gibi bizde olacaklardı. O saate de yemek ağır olur diye fellah köfte yapmaya karar verdim. Hem biz akşam yemeğinde yeriz öğün atlatırız hemde misafirlere sunarken  üzerine yoğurt döker salata niyetine yeriz diye düşündüm. İşten çıkıp eve gidip hazılıklarıma başladım. İlk Sevgili Aylin de çok zaman önce gördüğüm ve denemek için fırsat kolladığım soğuk pastayı hazırlayıp donması için buzluğuma kaldırdım. Ardından Tuzlu kurabiyelerimi yaptım. Bir kısmını peynirli harç hazırlayıp poğaça yaptım. Meyveli Kekimi de hazırladım ve poğaçalara şekil verirken o fırında pişti.
Misafirlerim gelmeden herşey hazırdı bile. (Bu arada Eylülün ödevleri yapıldı, Çocukların karnı doyuruldu)

TUZLU KURABİYELER
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 kaşık yoğurt
  • 2 yumurta (1tanesinin sarısı üstüne sürülecek)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
Yapılışı; Tüm malzemeler karıştırılır. Un kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar eklenir. Hamuru ben ikiye ayırdım. İlk bezeyide iki eşit parçaya bölüp merdane ile yarım santim kalınlığında açtım. (Yağlı kağıt yardımıyla) ve çiçek şeklindeki kurabiye kalıbım ile kestim üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptim. 200 derece de ısınmış fırına sürdüm.Diğer bezeyide peynirli harç yapıp poğaça şeklini verdim ve onuda fırında aynı sıcaklıkta pişirdim. Ben bu poğaçalrı sıcakken daha çok seviyorum. Ağzınızda dağılıyor. Afiyet Olsun.

SOĞUK PASTA

Bu sefer tarifi aynen uyguladım Aylinjim ne bir şey ekledim ne çıkardım. Ve misafirlerim bayıldılar. Hala buzluğumda 4 tane pastam var ilk gelecek misafire ikram edilmeyi bekliyorlar. Benim kalıplarım küçük olduğu için bayağı bir bereketlendi..Tarifi aynen aktarıyorum;

  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 sb süt
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket burçak bisküvi
  • 1 su bardağı çekirdeksiz vişne
  • 1 çay bardağı damla çikolata
Yapılışı; Un ,şeker ve süt tencereye alınıp sürekli karıştırılarak muhallebi elde edilir. Soğumaya bırakılır.Bu sırada krem şanti süt ile çırpılır.İyice soğuyan muhallebimizin içine,krem şanti,kırılmış büskiviler,vişne ve damla çikolata eklenir karıştırılır.İstediğiniz kalıba dökülerek en az 4 saat dondurucuda dondurulur.Servis sırasında biraz çözülmesini bekleyip süsleyerek servis yapabilirsiniz...



Veee Birdeee Mim Var

Sezobigojum işte benim karman çorman buzdolabım. Aslında daha çok magnetim var ama ben çocukların okulda yaptıkları resimleri faaliyetleri asmaktan onlara sıra gelmiyor.



**********10 dakika sonra***********

Buzdolabımın üzerinde ilk aldığımız dönemde taktığım bir mağnet var ki çok severim o üzerinde yazan cümleyi:
"Bazı insanların yalnızca var olmaları bile yaşamımızı anlamlı kılmaya yeter"
Bu arada birde diyet listem var uygulanmayı bekliyor. Buzdolabımın birde yanlarını görmeniz lazım çocukların günlük yaptıkları resimler sürekli değişir :)
bende bu  mimi ;
 arkadaşlarıma yolluyorum. Fırsat bulurda cevaplarlarsa çok sevinirim. (Gece vakti unuttuğum çok kişi vardır eminim o yüzden şimdilik bu kadar yazayımda ben yine eklerim sonra) Herkese iyi geceler




FIRINDA GÜVEÇ KÖFTE


Sanırım biz Köfteyi çok seviyoruz.
Ve hatta köfte bana çok kolay bir yemek gibi geliyor.
 Güveç kaplarını annemler bana Nevşehire gezmeye gittiklerinde almıştı. 
Fırında sütlaç yapmam için. :)

Tarifini tek tek yazmıycam. Herkes bildiği bir köfte harcı ile yapabilir. Yada benim klasik köfte tarifim için Tık Tık... 
Köftelerimi misket büyüklüğünde yuvarladım ve yağlı kağıt serili tepsiye koyup kızgın fırında  pişirdim.
Bu arada 1 kaşık margarin, 1 kaşık salçayı kavurdum. Tuz ekledim ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip altını kapattım. İçleri iyice pişen köftelerimi güveç kaplarıma paylaştırdım ve üzerine soslarınıda döküp sıcak fırına sürdüm. Bu ölçülerde 4 tane küçük boy güveç oldu. Sos fırında kaynama noktasına geldiğinde rendelenmiş kaşar ekleyip bir süre daha fırında beklettim . Yanına pirinç pilavıda olunca çocuklar bayıla bayıla yediler. Afiyet Olsun.






30 Mart 2011 Çarşamba

RULO YAŞ PASTA

Bu pastayı en son yaptığımda incecik sert kıvamlı bir kek olmuştu sırf kreması güzel diye yemiştik ama Alpan çok dalga geçmişti benle "Ankara lastik sarması" diye .. Ve ben yemedim içmedim çok çalıştım araştırdım ve en güzel sonucu veren tarifi yine sevgili burçinin denemelerinde buldum.Bu pastanın kekinin güzel bir sonuç vermesi için mutlaka yumurtanın sarıları ve beyazı ayrı ayrı çırpılmalı imiş ben bu sonucu çıkardım.


Malzemeler: (30-35 cm'lik tepsi)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 vanilya
Kreması için;

• 3 su bardağı süt
• 1/4 su bardağı un
• 1/2 su bardağı nişasta
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1 yumurta sarısı
• 1 paket vanilya
• 2 tane muz


Yapılışı;Fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz. Yumurtaların sarıları ve beyazları ayrı ayrı cam kaselere konulur ve şeker her ikisine paylaştırılarak çırpılmaya başlanır. Yumurta aklarına limon suyuda eklenir ve iyice  yoğun bir kıvam elde edinceye kadar çırpılır. (ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvamda olacak) yumurta aklarının olduğu kaseye çırpılmış sarıları, buğday nişastası, vanilya ve un da eklenerek spatula yardımı ile yavaş yavaş karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür ve ısınmış fırında pişirilir. Zaten çok kısa sürede pişmiş oluyor. Kekimiz pişerken kremamızı hazırlıyoruz. Tüm malzemeler tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz ve ılıması için bir kenara alıyoruz. Ancak arada sırada karıştırın üzeri kabuk tutmasın. Fırından çıkardığımız kekimizi yağlı kağıt yardımı ile rulo yapıp üzerine nemli bez örtüp yaklaşık 5-10 dakika dinlendiriyoruz. Daha fazla bekletmeyin ama... Keki açıp üzerine tüm kremayı eşit olarak yayıp muzları bir kenara koyup kekimizi sarıyoruz. Buzdolabına kaldırıp yaklaşık 1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilrsiniz. Ben bu pastayı ertesi gün yediğimde daha çok beğeniyorum. Afiyet Olsun.

29 Mart 2011 Salı

ACEM PİLAVI & MİDYE BÖREK & HEDİYE ÇEKİLİŞİ

Çok tarif birikti yaa...
 bende en iyisi ikişer üçer ekleyim.
Acem pilavını hayatımda ilk kez  duydum ve yaptım. Geçen akşam evde yemekle pek uğraşmak istemiyordum ve klasik etli pilavımı yapıcaktım. Ama bir taraftan da değişik bir şey yapsamda bloguma eklesem diye iç geçiriyordum. Tamda bu sırada  Lezzet dergisinde gördüğüm bu tarifi deneyim dedim. Tabi Alpan için etli pilavın yerinin başka olduğunu ama diğer yandan da gurme bir damak tadına sahip olduğu için değişik ve lezzetli yeniliklere açık olduğunu anlamış oldum (yüz ifadesinden) :)

Malzemeler: 
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 kaşık margarin yada tereyağı
  • 300 gr kuşbaşı dana eti
  • 3.5 su bardağı ılık su
  • 2 havuç
  • 1 orta boy kurusoğan
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım çay kaşığı zencefil ve tarçın
  • Tuz
Yapılışı; Ben öncelikle pirinçlerimi bol tuzlu sıcak suda yaklaşık 20-25 dakika beklettim. Bu arada havuçlarımı jülyen bıçağımla (çok seviyorum bu bıçağı Tupperdan aldığım en kullanışlı mutfak aletlerimden biridir kendileri) doğradım. Kurusoğanı yemeklik doğradım. Kuş üzümlerini ılık suya koydum. Etlerimi de pilavımı pişireceğim tavaya alıp önce iyice suyunu çekene kadar pişti ardından margarinin yarısını ve kurusoğanı ekleyip kavurdum. Yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyip iyice çekene kadar pişirdim. Kalan margarini, havuçları, dolmalık fıstıkları ve kuş üzümünü ekleyip  bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz. İyice yıkanmış pirinçleri, tuzu ve diğer baharatları ekledim. Sıcak suyuda ekleyip önce orta ateşte ardından kısık ateşte iyice pişiriyoruz. 15-20 dakika kadar demlenmesini bekleyip öyle servis yapıyoruz. Afiyet Olsun.

Yeni bir hediye çekilişi keşfettim. Çok sevimli bir tavşan ve süper mario bende kuzularımın şansına katıldım. Bakalım şanslı izleyici olabilecekmiyim. Sizde katılmak izterseniz çekiliş   BURDA.....


MİDYE BÖREK




Malzemeler:  
         2 kahve fincanı eritilmiş  margarin
         1 yumurta
         1.5 su bardağı un
         250 gr kıyma
         2 kurusoğan
         1 su bardağı sıvıyağ
         Yarım limonun suyu
         tuz
         Yarım demet maydanoz
         1 çay bardağı ılık  su
         1 çay kaşığı kabartma tozu
      Yapılışı; Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. 1 yumurta, yarım limon suyu,1 tatlı kaşığı sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu ekleyip su ilave ederek yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp dinlendirin.Hamuru elinizle uzatarak baton hale getirip 14 parçaya kesin. Her parçayı, merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Bütün hamurların üzerini eritilmiş  ılık margarin ile yağlayın ve üstüste yerleştirin. Üzerini nemle bezle örtüp 10 dakika dinlendirin. Diğer yandanda kıymalı harcı hazırlayın ve soğumaya bırakın. Dilerseniz peynir yada patates ile de yapabilrisiniz. Hamurları bir bütün halinde merdane ile 2 mm kalınlığında yufka şeklinde açın. Yarısına aralıklarla birer tutam kıymalı iç koyup kalan yarısını üzerine kapatın ve dişli bıçakla veya nemse kalıbı ile kesin. Hazırladığınız börekleri kızgın yağda kızartıp servis yapın. Ben bir daha ki sefere bu böreği fırında pişireceğim çünkü o kadar lezzetli ki fırında kıyır kıyır bir börek olacağını düşünüyorum. Afiyet Olsun.

28 Mart 2011 Pazartesi

BEEF STROGANOF

Çok şükür girebildim bloguma. Yarım saat önce denediğimde erişilemiyor diyordu işlerim arasında bir kez daha deneyim dedim ve umutla tekrar denedim açıldı. Hazır açabilmişken biriken tariflerimden birini ekleyim ben.Beef Stroganof ilk kez yaptım bonfileyi hep aynı şekilde pişiriyordum ama bu sefer hem buraya ekleme hevesiyle hemde Alpanın damak zevkine uyacağı düşüncesiyle bu şekilde hazırladım. Aslında beef stroganof kremalı dana sote anlamına geliyor ama ben bonfileyi bütün olarak sevdiğim için uzun şeritler halinde kesmeden kasapda hazırlattığım şekilde ğişirdim.


Malzemeler:

• 800 g bonfile
• 1 küçük soğan
• 1/2 çay bardağı zeytinyağı
• 500 g mantar
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 200 ml sıvı krema
• 1 kaşık margarin
• Tuz ve karabiber


Hazırlanışı:
Eti 1/2cm kalınlığında şeritler halinde kesin.(Ben kesmedim)ve zeytinyağı karabiber karışımı ile iyice ovun. Kapalı cam bir kaseye alıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Bu arada Soğanı piyazlık doğrayın, mantarlarıda temizleyip onuda ince ince dilimleyin. Yemeği pişireceğiniz tavanıza 1 kaşık yağ ekleyip soğan ve mantarları iyice pişirin diğer tarafta Tavayı iyice ısıtın sirke ilave edilmiş etleri arkalı önlü iyice pişirin. Soğan ve mantarların olduğu tavaya etleri alın ve 10 dakika pişirin. Tuz ve ekleyin. İyice karıştırın, kremayı koyun ve çok kısık ateşte 10 dakika pişirin. Hemen servis yapın. Sanki zahmetli ve zor bir yemek gibi ama öyle değil çalışan hanımlar için gayet kolay ve bir o kadar da şık bir yemek. Afiyet Olsun




Alpan tabağını sildi süpürdü.

23 Mart 2011 Çarşamba

FINDIKLI ÇÖREK VE BEZE

Bu lezzetli çörekleri Portakal Ağacında görüp yaptım tabii her zaman ki gibi birebir uygulayamadım...;

Bu çörekleri portakal ağacında ilk gördüğüm günden beri aklımda hep yapmak istiyordum ama en sonunda pazar günü kahvaltı için yapmak kısmet oldu. Çöreği yaparken kullandığım 3 yumurtanın beyazıda aman ziyan olmasın diye beze oldular. Tarif aynen aşağıdaki gibi ama ben peynirli bir harç yerine fındık ceviz karıştırıp koydum.

malzemeler:

•1,5 su bardağı süt •4 yemek kaşığı toz şeker
•1 paket (42gr) yaş maya veya 2 yemek kaşığı toz maya
•4 su bardağı un (ben 5,5 un koydum)
•1 tatlı kaşığı tuz
•8 yemek kaşığı margarin/tereyağı (125gr, 1 stick), küçük parçalara kesilmiş
•3 yemek kaşığı margarin/tereyağı, erimiş
•2 veya 3 yumurtanın sarısı(ben 2 sarı kullandım)
•1 su bardağına yakın fındık ve ceviz (blenderda iyice kıyılmış)
•üzerleri için 1 yumurtanın sarısı+1 yemek kaşığı su
hazırlanması:

1.sütü ılıtın. içine 2 yemek kaşığı şekeri koyun. ardından mayayı ilave edip hepsinin erimesini sağlayın. (toz maya ise 10 dakika kadar bekleyin.)
2.un, 2 yemek kaşığı şeker, tuz ve yağ parçalarını mikserle karıştırın. mayayı ve 2 yumurtanın sarısını ilave edip bir süre daha karıştırın. hamuru yağlanmış bir kaba alın. üzerini kapatıp oda sıcaklığında 1,5-2 saat veya buzdolabında 4 saat-bir gece bekletin.
3.hamuru hafif unlanmış bir yerde 38x45cm boyutlarında bir dikdörtgen elde edecek şekilde açın. 4.açtığınız hamurun üzerine fırçayla erimiş yağı sürün. fındık ve ceviz parçalarını dökün. hamuru enlemesine ikiye katlayın. 25x45cm olacak şekilde tekrar açın.
5.hamurdan 25 cm uzunluğunda 1 cm genişliğinde parçalar kesin. bu parçaların her iki yanından tutarak çevirin. Ben bu aşamada da düğüm yapmak yerine açma gibi sarmal bir şekil verdim.
Hatta sonradan aklıma arasına erimiş yağ dökmek yerine tahin dökebilirdim diye geldi bir dahakine kesin tahinli yapıcam. Deneyin beğeniceğinize eminim
Bu arada dediğim gibi yumurta akları ziyan olması diye onlardan da beze yaptım

Malzemeler:

3 yumurta akı
2-3 damla limon suyu
3 çay bardağı şeker
fıstık

Yapılışı; yumurtalar limon suyu eklenerek çırpılmaya başlanır mutlaka cam kasede olmalı ama. Yavaş yavaş şeker eklenerek toplamda 10 dakika kadar çırpılır. Artık iyice yoğun bir kıvama geldiğinde sıkma torbasına alınır ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine istenilen şekilde dökülür. Ben tam bu aşamada sıkma torbamı patlattım ve şekiller enteresan oldu. Fırınımızı 100 dereceye ayarlıyoruz ve ısınmış fırına tepsiyi yerleştirip yaklaşık 40 dakika pişirin bezeler iyice kuruyana kadar yani. Ben tepsiyi fırına koymadan önce bir kaç tanesinin içine fıstık yerleştirmiştim onlarda ayrı bir lezzet olmuş. Afiyet olsun.

Not: Bu arada benim Kumanda paneliminda hala enteresan karakterler var ne bağlantı yapabiliyorum ne de resim ekleyebiliyorum. O yüzden portakal ağacındaki tarife link yapamadım ama tarifin ordaki adı peynirli kekikli çörek. bu son iki postum taslak olarak hazır bekliyorlardı resimler önceden eklenmişti yani. Şu son günlerdeki problemler aşılıncaya kadar sanırım pek tarif ekleyemiyeceğim ama uğraşmaya devam edicem..(zulada hala ikitane taslağım var he heee)

22 Mart 2011 Salı

MUFFİN



Şu an nasıl kayıt giriyorum bir türlü anlamış değilim dün geceden beri en az 40 kez bloguma girmeye çalışmışımdır ama sonuç hep aynı ya Kumanda panelinde takılıyor yada erişelimiyor. Deli olcam bir sürü tarifim birikti. Yorumlar geliyor yayınlıyorum ama cevap yazamıyorum arkadaşlarımın bloglarına giriyorum yarım yamalak görünüyor ama yine yorum yapamıyorum ne oldu anlamadım hadi hayırlısı diyip bu post u yayınlıyorum baktım yayınlanınca yazdıklarım normal görünüyor o zaman muffinlerimin tarifinide eklerim.

Evet baktım!!!
Her ne kadar burda Yeni Kayıt ekleme sayfasında yazdıklarım enteresan görünsede yayınlanınca normal oluyor. O yüzden hasbel kader şimdi size, yapar yapmaz tamamını yiyip bitirdiğimiz süperrrr süper şok lezzetli muffinlerimin tarifini yazmaya geldi sıra:

Malzemeler:

3 yumurta
125 gr süt
100 gr yumuşak margarin
150 gr şeker
2 su bardağı un
vanilya
kabartma tozu
1 kaşık haşhaş
3 kaşık minik doğranmış mango kurusu

Yapılışı; Önce yumurta iyice çırpılır. Şeker ve yumuşak margarin eklenir. Süt ekleyip çırpmaya devam edin. Un vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip spatula yardımı ile iyice karıştırın. Ben bir kısmına dolapta ne zamandır yenmeyi bekleyen mangoları küçük küçük doğrayıp ekleyerek meyveli muffin bir kısmınada haşhaş ekleyip çilli muffin yaptım. Kalıplarımı yeni aldım bu ilk kullanışımdı. :) bu denememden anladığım kadarıyla sanırım silikon kalıpları yağlamamak gerekiyor ve 1 kaşıkdan fazla kek harcından dökmemeliyim. Afiyet olsun.

21 Mart 2011 Pazartesi

BİZ GÜN YAPTIK BEYLERDE MAÇ KEYFİ...


Bu ayki günümüzün evsahibi Gökçen'di. Cuma akşamı onlardaydık. Herşey ama herşey muhteşemdi. En muhteşem kısımda erkeklerin maç seyretmek için Münewerlere gitmesi oldu çünkü böylece rahat rahat dedikodu yaptık. Ve Feriha izledik. Her ne kadar bol bol çocukların talepleriyle kesilsede muhabbetimiz, birlikte olmak iyi geldi. 

Beyler maç telaşıyla hiç beklemeden hemen masaya oturdular ve onlardan beklenmeyecek bir hızla yemeklerini yiyip kalktılar masanın keyfini biz çıkardık.


Havuç ve kabak kızartması



Kereviz Salataası


Mercimek Çorbası (Enfestiiii)


Kızartma için sos


Sebze sote


Salata dehşetti ama ben beyler bozmadan resimlemeyi başaramadığım için bir kısmını çekebildim.


Zeytinyağlı Barbunya


Peynirli Su Böreği


Bamya Turşusu


Masadan ufak bir görüntü


Mısırlı pilav ve et sote




Vee Kaymaklı ekmek kadayıfı :( onun resmi yok çünkü bu fotolar cep telefonuyla çekildi tatlıya kadar şarj yetmedi. Fakat size süper bir tüyo:  Gökçen kaymaklı ekmek kadayıfını BİM den almış. Yemesen inanmazdım güzel olduğuna ama kaymakta ekmek kadayıfı da dayanılmazdı..

20 Mart 2011 Pazar

KIYMALI MAKARNA



Annemin yaptığı mantıların yanında lafı bile olmaz belki ama yine de bizim için vazgeçilmezlerdendir. Üstelik birde çocuklar da sevince tam oluyor lezzeti. Malzemeler:  1/2  paket fiyonk makarna, 2 su bardağı kadar yoğurt, 200 gr kıyma, 1 kurusoğan, tuz , karabiber ve maydanoz. Makarna tuzlu suda iyice haşlanır ve süzülür. Diğer taraftan da kıyma kurusoğan ile iyice pişirilir.Maydanoz ve baharatlar eklenir. Makarnaya tencerenin içerisindeyken yoğurt eklenir tabaklara alındığında üzerine kıymalı harçtan konularak servis edilir. Afiyet Olsun

19 Mart 2011 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI VE BİBER DOLMASI


Zeytinyağlı yaprak sarması sevmeyen var mı acaba?
Sabah kahvaltısında, beş çayı yanında ya da  akşam yemeğinde.
Annem yaprak sarması yaptı mı koca bir tencere dolusu yapar ve gelir gider yerdik . Ben şimdi yapacak olsam sanırım resimdekinin 3-4 katı kadar anca yapabilirim.Bu arada farkettim ki Zeytinyağlı biber dolmasının tarifini eklememişim bu postumla ikisini bir arada çıkarayım.

Malzemeler:
  • 1 kg. dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 iri kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • yarım demet maydanoz
  • yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • tuz
Yapılışı; Soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci iyice yıkayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. (Ben biberlerin uç kısmlarını kesik onları kapattım) dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. Yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su  ve çok az zeytinyağı ile tuz ekleyin. Biberler ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile servis edin. Aynı ölçülerde harcı hazırlayıp,  yarım kilo kadar asma yaprağını ılık su ile iyice yıkayarak zeytinyağlı yaprak sarmasıda yapabilrisiniz. Fakat tencerenin dibine mutlaka yapraklar serin ki dibi tutmasın ve birde üzerine ekstradan 1 çay bardağı sıvıyağ ve limon gezdirerek pişmeye bırakmalısınız. yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 15 dakika pişirin.(Düdüklü tencerede yaptım ben siz eğer tencerede yapacak iseniz 45 dakika yeterli olacaktır.) piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin.Afiyet Olsun.







TAVUKLU VE BADEMLİ PİLAV

Çok doyurucu ve bana göre çok lezzetli bir ikili, pilav ve tavuk. O pilav birde bademli ise....  :) 
Bademli Pilav için;

Malzemeler:
  • 1/2 su bardağı badem
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 kaşık margarin (becel)
  • tuz
Yapılışı;Öncelikle pirinci en az yarım saat sıcak tuzlu suda bekletiyoruz. Bu arada bademleri yaklaşık 10 dakika kadar haşlayıp kabuklarını soyuyoruz ve pilavı pişireceğimiz tencerede margarin ile iyice kavuruyoruz yıkanmış ve süzülmüş pirinçler ile tuz ekleyip pirinçler saydam bir görüntü alana kadar birlikte kavuruyoruz. Ardından üzerine yaklaşık 3 bardak sıcak su ekleyip suyunu tamamen çekene kadar pişiriyoruz.Diğer bir tarafta da tavuklarımızı pişiriyoruz.

Malzemeler:
  • 2 adet tavuk fileto (Paket içerisinden 2 tanesini kullandım)
  • kekik
  • 1 kaşık yoğurt
  • 2-3 damla limon
  • pulbiber
  • karabiber
  • tuz
Yapılışı; Tavukları ince uzun şeritler halinde dilimleyin. Yoğurt, limon ve diğer tüm baharatları harmanlayıp tavada iyice suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekmeye başladıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte tuttuktan sonra servise hazır. Aslında bademleri kavurduktan sonra tavuk ve diğer baharatları katıp suyunu çekene kadar pişirebilir ve ardından pirinci ekleyip karıştırarak pişirebilirsiniz. Ancak ben ayrı ayrı sevdiğim için  bu şekilde yaptım.Afiyet Olsun.

17 Mart 2011 Perşembe

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE


 
Resme bakarken yine canım çekti. Geçen hafta kayınvalidemlere yemeğe giderken yapmıştım.Gerçi annemin güzel yemekleri yanında benim yalancı çiğ köftemin yüzüne bile bakmadık fakat ertesi gün ben eve ayırdıklarımı öğlen yedim yuttum bile. Çok seviyorum. Eskiden (evlenmeden öncesi kadar eskiden bahsediyorum) çok yapardım. Ancak eşim doğulu olupta onlar zaten gerçek çiğ köfte yaptıkları ve böyle yalancı çakma çiğ köfteleri sevmediklerinden  ben hiç yapmamıştım. Hatta öyle ki misafirlerime bile yapmak aklıma gelmemişti. Ancak geçenlerde sevgili Aylin de görünce çok canım çekti ve işte haftasonu yapmak kısmet oldu.

 
Malzemeler:
  • 4 adet büyük boy patates
  • 2 kaşık biber salçası
  • 2 kaşık domates salçası
  • 1.5 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 dal taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı; Benim fazla zamanım olmadığı için patatesler haşlanırken bulgurda hazır olsun diye bulguru 1/2 bardak sıcak su ile ıslattım. Patatesler iyice haşlanınca soydum ve bulgura ilave ettim yeşillikler hariç tüm malzemeyi ekleyip iyice yoğurdum.Ardından elimle ceviz büyüklüğünde parçalar alarak sıktım. Afiyet Olsun.

HAVUÇLU KEK



Kış aylarında o kadar çok yaparım ki artık bu kek bizim için (daha çok ben) ekmek gibi oldu. Her sabah kahvaltı ad,ına 1 dilim kek 1 bardak süt keyfi yapıyorum.  Tarifi ben Hünerli Bayanlardan almıştım sanırım ilk 2 yıl kadar önce spora giderken bir gün yapıp götürmüştüm orda ki hanımların hepside bayılmıştı. Ondan beridir de dediğim gibi favorimdir. Tarifi aynen aktarıyorum;

Malzemeler:
  • 4 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ (Ben 1/2 su bardağı fındık yağı koyuyorum)
  • 2 Su Bardağı Şeker (sakın çok sanmayın tam geliyor)
  • 3 Su Bardağı rendelenmiş havuç
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Su Bardağı Ceviz
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi (eşim kekde limon sevmediği için ben koymuyorum)
  • 2 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı; Ben aslında hep Müge Hanımın tarifine göre yaparım ama bu sefer yaşpasta deneyimimden sonra biraz daha farklı yaptım. Yumurtaların aklarını ayrı bir kapta 1/2 bardak şeker ve 1-2 damla limon ile iyice katılaşana kadar çırptım. Ardından başka bir kapta yumurta sarıları kalan şeker ve diğer malzemeleri (un, kabartma tozu, vanilya hariç) karıştırdım. Bu karışımı yumurta beyazının olduğu kaba döktüm ve spatula yardımı ile yavaş yavaş karıştırdım. Unu, Kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip katı yağ ile yağlayıp, un serpilmiş kalıba döktüm ve 180 derecede yaklaşık 50 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirdim. Bu şekilde yapınca daha yumuşak ve daha çok kabarmış bir kek elde ettim. Afiyet Olsun.

13 Mart 2011 Pazar

SÜTLÜ İRMİK TATLISI


      Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 9 kaşık irmik
  • 9 kaşık şeker
  • 1 paket vanilya
Yapılışı: Süt, şeker ve irmik bir tencereye konulur ve kaynayana kadar sürekli karıştırlır. Kaynama başlayınca altı kısılır ve 2-3 dakika kadar daha ocakta tutulur. Ben kek kalıbımı streç ile kapladım ve sıcak sütlü tatlıyı içine boşalttım buzdolabında 3 saat kadar dinlendirip servis tabağına ters çevirdim ve çikolata sosu ile süsledim. Servis yapacağım zamanda üzerine bolca fındık ve yanına da vanilyalı dondurma ekledim. Afiyet Olsun.

12 Mart 2011 Cumartesi

PAÇANGA



Yine benim kurtarıcı akşam yemeklerimdendir PAÇANGA...
Ailecekde severek yenen böreklerdendir. Yemesi güzelde sonrası fena...
Paçanga yediğimiz günlerden bir gün daha doğrusu ertesi gün Ege'nin kreş öğretmeni bana "Şule Ege bugün bir garip kokuyor üstelik süreklide kaşınıyor. Bir problem mi var acaba" diye  sordu. Ben önce bir afalladım yazın gün aşırı, kışın haftada iki kez yıkanan çocuk nası kötü kokar üstelik benim su ve sabun bir de domestos takıntım vardır. Sürekli eller yıkanır, her bulaşık sonrası da her yer domestoslanır. (Tamam biliyorum çokda iyi bir şey değil ama eskiye göre daha iyiyim)
Düşümndüm düşündüm neden kötü kokar ki bir çocuk diye.. Sonra aklıma geldi bir gece önce deli gibi pastırmalı Paçanga yer ertesi sabahta sucuklu yumurta yerse çok normal olarak yazın sıcağında çocuğum hem terler kokar hemde aşırı baharattan kaşınır. Ege peynir yemez, zeytin yemez ama önüne sucuk, salam, sosis, pastırma ve yumurta koyun tamam başka hiç bir şey istemez. Ondan beridir dikkat ediyorum haftasonuna denk gelecek zamanlarda yapıyorum. Hele ki pastırmanın kilosu neredeyse altın fiyatlarına ulaştığından beri biraz daha dikkatli yapmaya çalışıyorum.

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 300 gram ince dilimlenmiş çemensiz pastırma
  • 200 gram kaşar
  • 2 yumurta
  • Galeta unu
  • Kızartmak için yağ
Yapılışı; Yufkaları önce ortadan ikiye sonrada üçe bölüyoruz.Toplamda 18 tane üçgenlerimiz olacak. üçgenlerin uzun kenarlarına 1,5-2 dilim pastırma üzerlerinede kaşar koyup sigara böreği sarıyoruz. Ama ne çok sıkarak ne de çok gevşek olmayacak. Ardından kızgın yağda; önce yumurtaya sonra galeta ununa batırarak kızartıyoruz ve sıcak sıcak yiyoruz. Afiyet Olsun.

Bu böreğimide Paşasofram' a gönderiyorum. Güzel bir etkinlik tam bana göre...

11 Mart 2011 Cuma

SCHNİTZEL, ŞİŞ KÖFTELER VE YOĞURTLU PATATES SALATASI

Resimlerde yemeklerim çok yağlı gözüküyor ama değilllleerrr yaaaa. Çok pratik ve lezzetli bir tarif. Ben tavuk yemeklerini çok seviyorum. Aslında tavuk sevmeye eşim ve KFC ile başladım. Yoksa evlenmeden önce hiç yemesem aklıma gelmezdi. Bende ne kadar sağlıksız besleniyormuşum dimi et yok, balık yok, sebze çok az, tavuk yok hep hamur hep hamur.. Ama bu annemin yüzünden o da Kayserili olmasaymış.


schnitzel
Malzemeler:

Yapılışı; Tavuk göğüslerini ben marketteki görevliye biraz incelttirdim. Sonra onları yaklaşık 2 saat kadar süte yatırdım. Kızartacağım zaman sütün içine soda döktüm ve önce yumurtaya sonrada pane harcına batırıp kızgın az yağlı tavada arkalı önlü pişirdim.


şiş köfteler

Ben o kadar aceleyle yaptım ki hiç estetik gözükmüyor o yüzden şişlerim.Ama tadı süperdi. Tarif ise her zaman ki köfte harcımı hazırladım. yaklaşık 1 saat kadar dinlendirdim ve tamamını misket büyüklüğünde yuvarladım. Bu arada patateslerimi hazırladım.

Malzemeler:
  • 2 adet iri patates
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz
Yapılışı; Patatesleri soyup  iri iri küpler halinde kestim. Fırın tepsisine koydum üzerine yağ ve tuz döküp iyice harmanladım ve biraz pişene kadar fırınladım. (Biraz diyorum çünkü köftelerle birlikte de fırına girecekleri için)
Ardından şişlere bir misket köfte bir patates olacak şekilde dizdim ve köfteler iyice pişene kadar fırınladım.

Bu arada ben 2 patates değil 4 tane yapmıştım. Dolayısı ile de arttı. Bende kalan patatesleri salata yaptım.

Yoğurtlu Patates Salatası
Malzeme:
  • 2 adet iri patates
  • tuz
  • 1 kaşık zeytinyağ
  • kekik
  • pulbiber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 kaşık yoğurt
Yapılışı; Patatesler soyulup küp küp doğranır ve iyice pişene kadar 1 kaşık yağ ile fırınlanır. Çıkar çıkmaz üzerine diğer malzemeler eklenir. Afiyet Olsun.

SÜPER ÜÇGENLER (ANNE ELİ DEĞMİŞ GİBİ)

Yaaa varya tarifi denemeyi zaten Sofra dergisinin kapağında resmini gördüğüm an karar vermiştim ama bir de adını görünce mest oldum sanki yemeden annemin yaptığı bir yemeği yiyecekmişim gibi hissettim. Ben kendimce bir kaç değişiklik yaptım ve bu şekilde de çok güzel oldu. Misafirlerden tam puan aldı.


Malzemeler:
  • 2 adet yumurta (1 sarısını ayır)
  • 1 çay bardağı tereyağ (Ben 1/2 kullandım)
  • 1 çay bardağı margarin (Ben bunuda 1/2 kullandım)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ (fındıkyağı koydum ben)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
*İçine ; 1 su bardağı rende kaşar

Yapılışı; 1 yumurta sarısını ayırdıktan sonra geriye kalan tüm malzmeyi iyice karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar kontrollü bir şekilde unu ekleyin. Hamuru 4 parçaya bölün ve her birini 1 cm kalınlığında açın. Her bir açılan hamurun yarısına kaşardan serpip diğer yarısını üzerine kapatın ve üçgen şekiller kesin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bolca susam dökün ve orta ısılı fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Aslında tarifin orjinalinde ortasına ıspanaklı kaşarlı ve fıstıklı bir harç konuyor ama benimkiler ıspanak var diye yemezler korkumdan sadece kaşar ile yaptım.



 Bu arada ben hamurun yarısını ayırdım ve içine 2 yemek kaşığı çörekotu 1 kaşıkta haşhaş ekledim ve 1 cm kalınlığında açıp kareler halinde dilimledim yine üzerlerine yumurta sarısı sürüp pişirdim. Bunlarda benim favorim oldu daha ince açıp  kıtır bir tuzlu kurabiyede yapabilirsiniz.

Bu tarifimi de porselen demlik çay saati etkinliğine evsahibeliği yapan arkadaşım sevgili paşasofram' a gönderiyorum.

Aslında şimdi aklıma geldi kahvaltı sofralarına da gayet güzel olur diye düşünüyorum. Hümeyracım bu tarifimi Kahvaltım etkinliğine gönderiyorum.









Bu arada; Necla hanım çok hoş bir erkek çocuk kapı süsü hediye diyor. Çekilişe katılmak isteyenler lütfen BURAYA uğrayın.

10 Mart 2011 Perşembe

MİMLENDİM

Sezobigojum mimlemiş beni. Canımcım.. Bende hemen cevaplayım hazır kumanda paneline erişebiliyorken. Yarın sabah açabilirmiyim bilmiyorum.


Hayalinizdeki meslek nedir?
Büyük bir şirkette eğitim uzmanı olmak. Aslında öğretmen de olsam yeter..

Kışın sürmeyi en sevdiğiniz parfüm nedir?
En sevdiğim Eden dir. Ama bu aralar Kenzo Amor.

Çay mı kahve mi? Kaç şekerli? Sütlü/Sütsüz?
Aynen sezobigoya katılıyorum kesinlikle çay ve ajda bardak biraz açık ama şekersiz


En en en önemli makyaj hileniz?
Hiç bir hilem yok inanın kırkda yılda bir makyaj yaparım onda da eyeliner en sevdiğimdir.


Tam şu an kucağınıza bir cin düşseydi ve 3 dilek hakkınız olduğunu söyleseydi, ne dilerdiniz?
Kesinlikle ilk olarak evlenmeden önceki halime dönmek isterdim.
İkinci dileğim yeni bir araba
Üçüncü dileğimde tanıdığım bildiğim herkesin sağlıklı ve mutlu olması olurdu. (Çünkü bu aralar o kadar çok kötü haber alıyoruz ki çok bunaldım)


Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği veya tatlı. Bu öğünlerden ömrünüz boyunca yalnızca bir tanesini seçmek zorunda kalsaydınız, hangisi olurdu?
Akşam yemeği. Nedense sabah kahvaltı yapmasam akşama kadar aklıma gelmediği oluyordu akşam oldumu ne yemek yapsam da yesek diye gözüm düşüyor.


Eğer Hello Kitty olsaydınız, kurdelanız ne renk olurdu?
Kırmızı


Eğer ömrünüz boyunca yalnızca bir tane takı takma seçeneğiniz olsaydı, bu ne olurdu?
Küpe yada yüzük. İkisini birlikte de takamam ama ikisinden birinden de vazgeçmem.


Sahip olmak istediğiniz yetenek nedir?
Şarkı söyleyebilmek isterdim. (Hiç söyleyemediğim gibi sözlerini de hatırlayamam)


Bitince almaya devam edeceğiniz kozmetik ürünü?
Yüz Temizleme Sütüm (Loccitane nin zeytin serisi kesinlikle tavsiye ederim. Benim gibi hassas ciltler için birebir)
Eğer geleceği görme şansınız olsaydı, görmek ister miydiniz? Evetse, tam olarak neyi görmek isterdiniz?
Görmek istemezdim.
Gizli ünlü aşkınız kim? (Fotoğraf koyun!)

Jude LAW





Neden blog tutmaya başladınız?
 Çok ama çok bunalım takıldığım bir dönemde farkettim ki bloglarda dolaşmak beni rahatlatıyor kendi hayatımın o anki kötü ve sıkıcı anlarından kurtulup okuduğum blog sahibinin yerinde görüyorum kendimi. Madem öyle bende yazmalıyım ama yapmayı en çok sevdiğim yemek tariflerimin olduğu bir blog olmalı diye düşündüm ve başladım.İyi de oldu. Hem birçok güzel arkadaşlıklarım oldu hem de değişik bir yemek tarifi denerken ertesi gün onu yayınlamanın vereceği heyecanı tattım.


Bende bu güzel ve cevaplaması benim için çok keyifli olan mim'i


yemek bir aşk
mintininmutfağı
lezzet saati
siyah süt
alternatif mutfak
hobi vakti
çilekli mutfak
bir taşım kaynasın
pembe tatlar
paşasofram

Naz'ın Mutfağı
ab-ı hayat
Binbirçeşni ve
öcal mutfak  ' a gönderiyorum. Hanımlar umarım sizlerde cevaplamaktan keyif alırsınız.Herkese iyi geceler diliyorum.